Rareș Bogdan, despre pensiile pentru primari: Ceea ce a făcut PSD iată că reușește să corecteze CCR
Realizatorul emisiunii "Jocuri de Putere", Rareș Bogdan, a comentat, miercuri, în cadrul unei intervenții telefonice, la Realitatea TV, decizia CCR privind respingerea pensiilor speciale acordate aleșilor locali.
"În primul rând vreau să îi felicit pe cei din CRR pentru această decizie. Este normalitate. Ceea ce nu a fost în Parlament când s-a hotărât și s-a dat un vot al rușinii, majoritatea PSD. Ceea ce a făcut PSD iată că încearcă să corecteze și reușește CCR. Este foarte important pentru că, în România, nu putem avea cetățeni de rang 1 și cetățeni de rang 2. Nu înțeleg de ce un președinte de consiliu județean trebuie să ajungă la o pensie de peste 12.000 de lei. Cu ce a contribuit pentru asta? Mi se pare inadmisibil ca, în momentul ăsta, să ai o povară pentru aproximativ 20.000 de oameni: primari, viceprimari, vicepreședinți, toți din '90 până astăzi, adică era și retroactivă. A fOst un vot rușinos care a trecut înaintea sărbătorilor de iarnă. Opinia publică a trecut mult prea ușor peste acest vot. Mă bucur că au respins pe dovezi cât se poate de temeinice neconstituționalitatea acestei legi", a declarat Rareș Bogdan.
În viziunea sa, Liviu Dragnea a gândit "strict în logica electorală" în momentul votului pe această lege.
"S-a gândit că are nevoie de armata de primari, în alegeri, și încearcă să își satisfacă clientela pentru că, în zilele respective, știu din informații pe surse, au fost presiuni mari și pe liderii PNL. Sigur că prin votul PSD, beneficiarii erau și primarii UDMR, PNL, dar, cel puțin la nivel de vot, PNL a ieșit din sală (...) Această lege aducea o povară bugetară anuală de peste 500 de milioane de euro la bugetul statului", a mai spus Rareș Bogdan.
Pensiile speciale pentru aleșii locali, declarate neconstituționale
Curtea Constituțională a României a hotărât, miercuri, că pensiile speciale acordate aleșilor locali sunt neconstituționale, decizia fiind luată în unanimitate de către judecătorii CCR. Concret, aceștia au dat dreptate Guvernului, specificând că această formă de venit special acordă privilegii doar pentru o anumită categorie de oameni și arătând, totodată, că lipsește sursa de finanțare, potrivit Realitatea TV.
Argumentele magistraților au fost următoarele: art. 16 din legea fundamentală care precizează că toți cetățenii sunt egali în fața legii, fără discriminări și fără privilegii, ori această lege creează o categorie de venit suplimentar doar pentru o categorie de oameni, aleșii locali, și între aceștia s-ar crea discriminare; art. 38 din Constituție care precizează că nicio cheltuială bugetară nu poata fi aprobată fără sursă de finanțare, ori prevederile în actul normativ sunt vagi, nefiind indicată sursa de finanțare; natura juridică neclară a termenului folosit, dacă această indemnizație presupune o pensie sau un alt tip de venit, a transmis corespondentul Realitatea TV.