Deciziile din PSD, amânate pentru sfârșitul lunii. Meci indecis Dragnea vs. Tudose-Bădălău
PSD s-a reunit luni pentru a stabili cum împarte puterea în partid, între tabăra Dragnea și tabăra Bădălău-Tudose. Confruntarea a fost tensionată, dar nu a avut un învingător, întrucât Tudose și Bădălău nu au avut suficientă susținere pentru a se impune în fața lui Dragnea, care este conștient că scaunul lui a început să se clatine. Astfel, cei trei, dar mai ales șeful PSD, au încercat să ascundă divergențele, dar faptele au fost clare: Bădălău a prezentat o scrisoare în ședință în care anunța că democrația internă din partid este suspendată, iar PSD a făcut mai multe erori. Mai mult, la final a spus în fața presei că nu poate analiza activitatea lui Dragnea, dar e loc de mai bine. Mihai Tudose a fost ferm, și după ședință a spus că nu renunță la ideea sa de restructurare a Guvernului. La rândul său, Liviu Dragnea a menționat în conferința de presă de la final că este de acord doar cu ce a spus el în ședință, și a ținut să menționeze că relația sa cu premeierul și Bădălău este neschimbată. Și încă un detaliu: pentru prima dată, Liviu Dragnea și Mihai Tudose au venit separat la ședință. Rezultatul ședinței? În CExN-ul care va avea loc la finalul lunii se va discuta despre restucturarea Guvernului, pentru că luni au căzut de acord asupra unui singur lucru: Ioan Deneș, propus ministru în locul Doinei Pană, la Ape și Păduri.
Ședința Comitetului Executiv al PSD s-a încheiat în jurul orei 18.
20. Liderii PSD nu au dat un vot pe restructurarea Guvernului, ci s-a stabilit un nou CEX pentru 28 ianuarie, la Iași. Premierul Tudose și Niculae Bădălău au făcut declarații în fața sediului PSD, iar Liviu Dragnea a susținut o conferință de presă.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, susține că în Comitetul Executiv convocat luni nu s-a discutat despre o eventuală remaniere a Guvernului, însă este posibil ca acest subiect să fie dezbătut în cadrul unei noi întâlniri a social-democraților care va avea loc la sfârșitul lunii. Nu a precizat, totuși, dacă este vorba despre o remaniere sau de o "regândire a fluxului de decizie administrativă în interiorul ministerelor".
"Am acceptat propunerea pentru ministerul Apelor și Pădurilor. Următorul CExN se va organiza în perioada 29-30-31, la Iași, unde vom face și întâlnirea cu grupurile parlamentare. Acestea au fost cele două motive pentru care am convocat CEx", susține Liviu Dragnea.
Liderul PSD susține că în această lună va trebui realizată o analiză a modului cum funcționează fluxul deciziei în interiorul ministerelor și care sunt măsurile care fac ca în 2018 actul de guvernare să fie mai bun ca în 2017.
"Că poate fi o restructurare sau o remaniere, că se regândește fluxul de decizie administrativă în interiorul ministerelor - poate fi și asta. Vom face o discuție poate la CExN următor și trebuie să discutăm și cu colegii de la ALDE", a declarat acesta.
Liviu Dragnea, după ședința CEX: "Eu sunt de acord cu ce spun eu"
Mihai Tudose a recunoscut în faţa jurnaliştilor, la ieşirea de la şedinţa CExN de luni, că "restructurarea dorită" nu se va face astăzi şi a precizat că nu renunţă la idee, pe care o va prezenta şi la CExN de la Iaşi.
Premierul Tudose: "Aşa cum aţi spus, restructurarea nu se putea face astăzi. Vom discuta la noul congres, la Iaşi. Nu renunţ la idee, o voi propune partidului la CexN de la finalul lunii".
Întrebat de jurnalişti dacă s-ar impune demisia ministrului de Interne, după ce s-a descoperit că pedofilul care a agresat doi copii din Bucureşti este poliţist, Tudose a răspuns jurnaliştilor, spunând că va merge la Guvern pentru a vedea despre ce este vorba.
Prima declaraţie a premierului Tudose, la ieşirea din CExN: "Nu renunţ la restructurare"
Bădălău, la ieşirea de la şedinţa "cu scântei" a CExN: l-a lăudat pe Tudose. Ce spune despre Dragnea
Realitatea.net a redat live-text, cele mai importante momente ale ședinței:
UPDATE 17,40. Reprezentanții biroului de presă au venit în sala în care se află presa pentru a transmite că liderii PSD au rugat "sa se vorbească mai încet, încât presa perturbă ședința".
UPDATE 16.40. Liderii PSD au decis cine va fi înlocuitorul demisionarei Doina Pana ca ministru al Apelor si Padurilor. Este vorba de Ioan Deneș, senator PSD de Bistrita, potrivit unor surse Realitatea.net.
Ioan Deneș a trecut de la PNL la PSD în 2014, după ruperea USL. Ioan Deneș (50 de ani) e la al doilea mandat de senator. Înainte de a fi ales senator în 2012, Denes a fost consilier local în Beclean și consilier județean în CJ Bistrița.
Update 16. 12. Potrivit unor surse Realitatea Tv, Dragnea este pus la zid în ședința CEX de către lideri locali care îi reproșează managementul clientelar. Spre exemplu, i s-a reproșat că a numit 60 de secretari de stat din Teleorman, dar i se mai reproșează că scandalurile pe care le-a iscat impiedică o bună guvernare. Mai mult, i se spune că nu el a câștigat alegerile, pentru că nu are o notorietate pozitivă, ci partidul și liderii locali le-au câștigat. Aceleași surse mai spun că lui Dragnea i s-a spus clar că are nu are dreptul sa nominalizeze doar el in funcții. Badalau ar fi fost cel mai vocal, în ședință.
Update 15.40 Mihai Tudose a cerut în ședință restructurarea Guvernului.
Update 15.00. Scene ireale în fața sediului PSD. Mălin Bot a fost luat cu duba de către jandarmi, după ce aceste a protestat în fața sediului PSD. In același timp, un alt cetățean a protestat in fata unui copac din fața sediului PSD.
14.20. Ședința a început în jurul orei 14.20. PSD a bruiat semnalul telefonului, astfel incat presa să nu poată comunica cu liderii din ședinta.
Ultimii care au venit la ședință au fost Nicolae Bădălău și Paul Stănescu. Surprinzător, Bădălău a spus că nu a fost la Guvern Ecaterina Andronescu a intrat prin spate.
UPDATE 13.55. Oprişan: Este nevoie de o restructurare totală
Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, a declarat luni, înainte de şedinţa Consiliului Naţional Executiv al PSD, că este nevoie de o restructurare totală a administraţiei centrale şi a Guvernului, deoarece acum aparatul central este foarte încărcat.
"PSD are guvernarea şi are mari responsabilităţi. Trebuie să facem spitale, trebuie să facem autostrăzi, trebuie asigurate pensiile, salariile românilor şi pentru asta trebuie discutat. (...)Vă spun că să ducem la capăt programul de guvernare este nevoie de o retructurare totală a administraţiei centrale şi implicit a Guvernului. Aparatul central este foarte încărcat şi trebuie eficientizat astfel încât să ne ţinem promisiunile în faţa românilor", a declarat Marian Oprişan, preşedintele PSD Vrancea, înainte de şedinţa CEx al PSD.
Legat de discuţiile cu premierul Mihai Tudose, pe care le-a avut luni dimineaţa la sediul Guvernului, Oprişan a afirmat că acestea sunt legate de unele probleme din Vrancea.
"Am nişte probleme guvernamentale la Vrancea pe care trebuie să le discut cu premierul", a spus Oprişan.
Viorica Dăncilă: Preşedintele unui partid nu poate fi înlăturat prin congres.
Liderul eurodeputaţilor social-democraţi români, Viorica Dăncilă, a subliniat, luni, înaintea Comitetului Executiv Naţional al PSD, că preşedintele unui partid nu poate fi înlăturat prin congres.
Întrebată dacă ar simţi că există în cadrul PSD semne că s-ar dori înlăturarea lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului, ea a replicat: "Categoric, nu".
"Liviu Dragnea este ales de către toţi membrii de partid, din toată ţara. Nu poate fi înlăturat preşedintele printr-un congres - pentru că am văzut aceste declaraţii făcute de unii şi alţii - pentru că nu dă voie statutul. Nu ai cum să înlături un preşedinte într-un congres, un preşedinte care este ales de membrii din toată ţara. Nu se pune problema înlăturării lui Liviu Dragnea. (...) Atunci când în toată ţara peste 500.000 de oameni au votat pentru preşedintele partidului, cum să îl demiţi? Nu este o funcţie publică, în care cineva este numit. Este un preşedinte ales al PSD", a declarat ea la sediul PSD.
UPDATE 13.50. Premierul Mihai Tudose a ajuns la sediul PSD. Întrebat dacă este nevoie de o restructurare, acesta a răspuns: "Eu aşa am spus. Îmi menţin poziţia".
Mihai Tudose: Îmi menţin poziţia. Este nevoie de o restructurare guvernamentală
UPDATE 13.42 Liviu Dragnea a sosit la sediul PSD, alături de Codrin Ștefănescu. Ulterior, au venit și Rovana Plumb, dar și Mihai Fifor.
Liviu Dragnea a ajuns la sediu PSD, unde are loc şedinţa CEX, în jurul orei 13:40. Întrebat dacă îi este teamă că va fi demis în cadrul Congresului PSD, acesta a răspuns răspicat că nu.
Şeful PSD a mai afirmat că a văzut şi el informaţiile apărute în presă şi că nu este nevoie de o restructurare la Guvernului.
În momentul în care a ajuns la sediu PSD, Liviu Dragnea a fost huiduit de un protestar. "Îmi era dor de tine”, i-a transmis Dragnea.
Liviu Dragnea nu se teme că va fi demis. Declaraţia de ultimă oră a şefului PSD
Rovana Plumb a declarat la sosirea la sediul PSD că astăzi nu se va discutat despre restructurare, nici despre remaniere. "Azi nu cred că este momentul să discutăm despre restructurare", a afirmat aceasta, adougând că astăzi se va face nominalizarea unui nou ministru la Ape.
Update 13.00. Au început să vină liderii PSD, Printre alții, a venit Marian Oprișan.
Înaintea congresului PSD, se ascut cuțitele în culise. Taberele sunt clare: aripa Bădălau versus aripa Dragnea. Potrivit unor informații în exclusivitate obținute din culisele PSD, ședința CEX este urmare a unor scandaluri interne declanșate după adoptarea bugetului. Astfel s-a ajuns la o luptă la cuțite în timpul sărbătorilor, iar liderii din partid l-ar fi izolat tot mai mult pe Dragnea, a mai anunțat Realitatea TV.
Aceleași surse spun ca Dragnea a fost pus la zid de Nicolae Bădălau în cadrul întâlnirilor, iar președintele PSD a avut o mare surpriză: ar fi fost apărat doar de Ionel Arsene si Gabriel Vlase, în rest, toți liderii pe care se baza l-ar fi criticat.
Principalul motiv al nemulțumirilor ar fi secretarii de stat de la Teleorman care au fost numiți la sugestia lui Dragnea. Mai mult, social democratii ar fi nemultumiti ca Dragnea l-ar impiedica pe Tudose sa guverneze. Unul dintre cei mai puternici contestatari a fost Dumitru Buzatu, conform Realitatea TV.
Realitatea TV a obținut informații din culise. Ce se pregătește luni, în ședința PSD
Premierul încearcă să-i atragă de partea sa pe liderii de filiale. Niculae Bădălău este dispus să treacă în barca lui Tudose, însă doar dacă acesta va fi de acord cu intrarea în Guvern a lui Marian Mina la Transporturi.
Totodată, Bădălău și-ar dori organizarea unui Congres în primăvară pentru a pregăti înlăturarea lui Liviu Dragnea de la șefia PSD. Președintele executiv al partidului i-ar fi oferit deja lui Mihai Tudose scaunul de președinte al partidului.
Mai mult, PSD vrea să șteargă criteriile de integritate din statut. Este un alt motiv pentru care gruparea lui Dragnea vrea organizarea unui Congres în primăvară astfel încât cei care sunt cercetați penal să poată ocupa funcții publice în continuare, iar președinții de filială să nu mai fie aleși de toți membrii. Subiectul va fi atins în ședința PSD de mâine, atunci când va fi tranșat și conflictul dintre Mihai Tudose și Liviu Dragnea, anunţă Realitatea Tv.
Astfel, există propuneri de modificare a statului PSD - cercetații penal să poată să-și păstreze funcțiile politice - președinții de filială, aleși de delegați, nu de toți membrii. Totodată, există şi liste de remaniabili, atât pentru Dragnea, cât şi pentru Tudose.
Lista remaniabililor lui Tudose: Carmen Dan, ministru de Interne Ilan Laufer, ministrul pentru mediul de afaceri Ionuț Mișa, ministrul de Finanțe Liviu Pop, ministrul Educației.
Lista remaniabililor lui Dragnea: Marcel Ciolacu, vicepremier, Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.
În schimb, liderii PSD sunt foarte hotărâţi cu privire la modificarea statului. Codrin Ştefănescu este unul dintre ei.
„Schimbarea ar fi foarte simplă: până nu eşti condamnat definitiv nu îţi pierzi calitatea nici de lider, funcţia pe care o deţii sau membru de partid. Suntem foarte solidari cu colegii noştri care păţesc astfel de lucruri. Au fost perioade când am avut aproape 94% dintre primarii PSD într-o formă de anchetă ANI, DNA şamd. A fost pur şi simplu urgie vizavi de colegii noştri”, a declarat pentru Digi24 Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD.
O astfel de schimbare este susţinută şi de către social-democraţii din Parlamentul European.
„E o propunere care se încadrează în Directiva europeană 334 din 2016 care spune că fiecare persoană poate beneficia de prezumţia de nevinovăţie până la condamnarea de către un judecător”, a explicat Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD.
Există însă şi social-democraţi care spun că nu înţeleg urgenţa unei astfel de modificări.
„Aceste lucruri despre care nu am auzit până acum, nici despre intenţia domnului Codrin Ştefănescu de a deveni reformator al Partidului Social Democrat. Nu cred că putem vorbi aici de modificări ale Statutului care trebuiesc făcute de urgenţă”, spune Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui.
„Fiecare poate să pună pe masă ce idee crede că este bună şi după dezbatere să vedem cine îşi asumă aceste idei”, este de părere Robert Cazanciuc, fost ministru al justiției. Tema modificării Statutului PSD va fi discutată pentru prima dată în cadrul Comitetului Executiv de luni.