MENIU

PSD a decis: Excluderea lui Grindeanu, votată în unanimitate. Depun moțiune de cenzură

Comitetul Executiv Național al PSD a decis soarta Guvernului Grindeanu, în doar două ore: Liderii PSD au decis să depună moțiune de cenzură, iar excluderea lui Sorin Grindeanu din Partidul Social Democrat a fost votată în unanimitate.

UPDATE 16.31. În scurt timp, Liviu Dragnea va susține declarații de presă.

UPDATE 15:57. Liderii PSD au ieşit din şedință. Aceştia îsi caută soferii pentru a pleca de la sediul PSD.

UPDATE 15:51. Moţiunea de cenzură va fi depusă luni, potrivit unor surse. 

UPDATE 15:51: Şedinţa Comitetului Executiv Național al PSD s-a încheiat.

UPDATE 15.40. În fața sediului PSD au venit trei jandarmi pentru a discuta cu protestatarii.

UPDATE 15.28. Urmează să se discute și situația lui Victor Ponta.

UPDATE 15.23. S-a votat în ședință, în unanimitate ca Sorin Grindeanu să fie exlcus din PSD.  Totodată, s-a votat și depunerea unei moțiuni de cenzură, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

Ce șanse de trecere are moțiunea de cenzură pe care ar urma să o depună PSD-ALDE

UPDATE 15.00 Potrivit ultimelor informații, ședința nu ar urma să dureze foarte mult, întrucât există o ședință ALDE la 16.00.

UPDATE 14:31. Mai mulţi protestarii au venit în faţa sediului central PSD din Şoseaua Kiseleff. Aceştia au steaguri ale României şi strigă "Jos PSD!", "PSD, ciuma roşie!"

UPDATE 14:21. Un protestatar din Piaţa Victoriei a venit la sediul PSD unde are loc şedinţa CExN.

 

UPDATE 13:57: Carmen Dan şi Rovana Plumb au sosit la sediu central al PSD. La puţin timp a ajuns şi Marian Oprişan.

UPDATE 13:45. La sedinţa CExN a venit şi Gabriela Firea, Ana Birchall. De asemenea şi Liviu Dragnea a intrat la şedintă.

UPDATE 13:32. La sediul central PSD au mai venit Codrin Ştefănescu, Mihai Fifor şi Mircea Duşa. 

Jurnaliştii sunt ținuți la poarta Psd, iar pentru a merge la toaleta, trebuie sa fie insoțiți de către un angajat al sediului, şi la dus, şi la intors. Totodată, au voie sa meargă maximum doua persoane, o dată.

UPDATE. Au început să sosească liderii PSD la sediul din Kisselef. Florin Circiumaru, primarul din Targu Jiu, este unul dintre ei. Presa nu va avea acces în curtea sediului PSD.  

Mesajul de ultimă oră transmis de Sorin Grindeanu către PSD: "Există riscul iminent ca..."

Premierul Sorin Grindeanu a postat pe pagina sa oficială de Facebook un mesaj în care precizează că există riscul iminent ca PSD să piardă guvernarea şi că nu se agaţă în niciun fel de funcţia de prim-ministru.

"De peste 20 de ani sunt în PSD. Și vă asigur de respectul meu pentru tot ce ați făcut în acest partid. Vă garantez că nu mă agăț în niciun fel de funcția de Prim-ministru, pe care o ocup și datorită susținerii pe care mi-ați acordat-o.

Vreau să mă asigur că președintele României va nominaliza un premier tot din partea PSD, iar atunci sunt gata să îmi prezint demisia.

Există riscul iminent ca PSD să piardă guvernarea, iar în acest moment îi transferăm practic președintelui Iohannis toată puterea în România. Nu putem accepta această situație! Vă propun o largă consultare în partid, cu toți cei care muncesc și cred în mod real în PSD!

Vreau să cântăriți bine ce decideți astăzi. Avem o datorie față de România.

Partidul nostru a fost mereu un reper de stabilitate, pe noi nu ne definesc crizele interne. PSD trebuie să rămână un pilon de competență și responsabilitate", a scris Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.

Mesajul transmis de Liviu Dragnea, miercuri seară

Social-democrații se reunesc din nou, joi, în ședința Comitetului Executiv Național al PSD, pentru a discuta despre o nouă propunere de premier, în condițiile în care Sorin Grindeanu a rămas fără sprijin politic, a anunțat liderul partidului, Liviu Dragnea, miercuri seara. Potrivit acestuia, alegerile au fost câștigate de PSD și ALDE și în continuare majoritatea este aici. "Un prim-ministru este legitim cât timp are sprijinul politic al formațiunilor care l-au votat. În acest moment, PSD și ALDE, care l-au propus prim-ministru, au acordat sprijin politic și l-au votat în Parlament, au retras acest sprijin", a precizat Dragnea, într-o conferință de presă, la finalul CExN al PSD de miercuri seara.

El a subliniat că nu se mai poate vorbi despre un guvern atât timp cât miniștrii acestuia și-au prezentat demisia.

"Nu prea mai putem vorbi de un guvern — toți miniștrii și-au prezentat demisia. (...) Și constituțional și politic vorbind, sper ca dl. Sorin Grindeanu să nu se agațe de această procedură, pentru că nu mai are guvern. Noi am mai adoptat o decizie astăzi, la sugestia unor colegi, o hotărâre prin care s-a decis că orice membru PSD care ar intra într-un guvern care nu mai are susținerea PSD își pierde calitatea de membru. Deci noi, practic, discutăm de un Cabinet care nu mai are membri și de un prim-ministru care sper că ia act de deciziile politice adoptate de forurile statutare care i-au și dat sprijinul politic. Mâine intenționăm să convocăm din nou un Comitet Executiv Național ca să discutăm împreună cu colegii de la ALDE despre o propunere de prim-ministru care să fie înaintată președintelui Iohannis", a arătat președintele PSD.

Întrebat cum va proceda dacă Grindeanu "se agață de această funcție" și dacă PSD va merge pe o moțiune de cenzură, Dragnea a spus: "Încă sper că nu se continuă situația asta, care n-are niciun fel de explicație politică".

El a precizat că Grindeanu n-a fost exclus din PSD. "Nu, n-a fost exclus Sorin Grindeanu din partid. Eu nu sunt prezicător, să vorbesc despre viitorul unuia sau altuia, eu, împreună cu mai mulți colegi, i-am făcut mai multe propuneri d-lui Sorin Grindeanu. Prima a fost ca împreună să stabilim care sunt cele mai bune măsuri și calea de urmat, fără să plecăm de la început de la ideea că nu trebuie să mai fie prim-ministru. Din păcate, pur și simplu a plecat din sală, noi având de gând ca în partea a doua a CExN, după ce s-a discutat despre acea evaluare, să începem să reconstruim. Nu am mai avut cu cine", a susținut liderul PSD.