MENIU

Procurorii din CSM, nemulțumiți de propunerile Băncii Mondiale pentru pensiile speciale - Avertisment despre impactul reformei

Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii avertizează că propunerile Băncii Mondiale privind reforma pensiilor „sunt de natură să vulnerabilizeze statutul magistraților”.

Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii își exprimă profunda îngrijorare față de informațiile apărute în spațiul public privind eventualele modificări legislative referitoare la condițiile de pensionare ale magistraților, atât din perspectiva vârstei de pensionare, cât și a cuantumului pensiei de serviciu, se arată într-un comunicat de presă.

Reacția magistraților vine după ce Banca Mondială a propus câteva modalități de reformare a sistemului de pensii din România, asumată prin PNRR. Banca Mondială a propus modificări cruciale: nicio pensie nu va fi mai mare decât veniturile din perioada de activitate, pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității, nu mai pot fi introduse noi categorii de pensii speciale, iar vârsta de pensionare va fi aceeași ca în sistemul public de pensii, adică 65 de ani. Jalonul 215 din PNRR prevede reforma sistemului pensiilor și indemnizațiilor de serviciu, stabilite în baza unor legi speciale. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat deja, marți că, în colaborare cu ministerele de resort va fi formulat pe baza raportului BM un proiect de OUG pentu a fi adoptată o decizie privind sistemul de pensii.

„În acest context, în măsura în care, integral sau în parte, propunerile apărute în spațiul public se vor concretiza, Secția pentru procurori atrage atenția că situația este de natură să vulnerabilizeze statutul magistraților, statut consolidat prin practica constantă a Curții Constituționale a României.

În egală măsură, impactul adoptării unor astfel de măsuri la nivelul resurselor umane din cadrul sistemului judiciar ar fi unul major, în condițiile în care sistemul se confruntă deja cu un deficit de personal, iar procedura de ocupare a posturilor vacante s-a dovedit a fi dificil de gestionat, neoferind suficiente soluții pe termen mediu și lung.

Secția pentru procurori atrage atenția că funcționarea în parametrii corespunzători a instituțiilor din cadrul sistemului judiciar trebuie să rămână o preocupare pentru toate autoritățile statului în vederea asigurării unui stat de drept”, se mai arată în mesajul transmis de magistrații CSM.