Primarii din România cer înființarea unei instituţii care să prevină săvărșirea faptelor penale
Primarii de municipii din România vor înfiinţarea unei instituţii care să îi protejeze de posibile greşeli care le-ar putea aduce dosare penale, subiectul fiind dezbătutut luni de edili, în cadrul unei întâlniri a Asociaţiei Municipiilor din România (AMR).
"Noi, cu toţii, discutăm despre lupta împotriva corupţiei. Lupta împotriva corupţiei comportă două aspecte, nu doar combatere, dar pe prevenţie? Suntem în situaţia în care să nu investim în şcoli şi în spitale, băgăm bani în puşcării. Haideţi să facem mai mult pentru prevenţie, pentru că eu nu cred că este un obiectiv al României să avem cât mai mulţi oameni în puşcărie. Haideţi să ajutăm oamenii să nu greşească. De exemplu, noi nu vrem să greşim, dar cine ne ajută? Nu avem măcar o instituţie în această ţară atunci când avem dubii, când vin cinci directori din primărie cu şapte soluţii. Care e cea corectă? Ne trebuie un far călăuzitor care să ne spună «soluţia este asta!» iar noi să o urmăm în consecinţă, fără să fim învinuţi după aceea de ce am făcut aşa. Faptul că foarte mulţi primari sunt cu probleme penale din cauza conjucturii legislative penale, care cred că e un aspect pe care trebuie să îl îmbunătăţim şi este una din principalele noastre preocupări", a declarat Robert Negoiţă, potrivit Mediafax.
"Există 30 de instituţii în România care fac controale în primării - Curte de Conturi, OLAF (n.r. Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă), DLAF (n.r. Departamentul pentru Lupta Antifrauda), DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie) - în schimb, nu există nicio instituţie care să facă un control preventiv. De exemplu, am două legi care se bat cap în cap iar eu, ca primar, şi aparatul meu trebuie să luăm o decizie. Ne-am dori să putem să trimitem o hârtie undeva la o instituţie, care să ne descurce şi să ne spună care e cea mai bună decizie. Nu vrem să greşim, nu vrem să furăm, dar trebuie cineva să ne descurce în acest hăţiş legislativ. În momentul acesta nicio instituţie nu mai face prevenţie, toate fac control şi ştiţi foarte bine ce se întâmplă", a declara Lia-Olguţa Vasilescu.
"Pentru a putea perfoma în comunităţile noastre, avem nevoie de un cadru egal care să ne permită să facem acest lucru. Intenţia noastră este să colaborăm în anii următori cu reprezentanţii din Parlamentul României care vor fi aleşi în alegerile din 11 decembrie, în aşa fel încât legi care astăzi nu ne permit să performăm la nivel maxim să fie modificate", a explicat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.
Un exemplu dat de Ilie Bolojan este necesitatea modificării legii care reglementează exproprierile, astfel încât aceasta să cuprindă şi exproprierea pentru uz de utilitate publică, iar zonele abandonate să poată fi regenerate.
În cadrul întâlnirii a fost reconfirmată conducerea Asociaţiei Municipiilor din România. Astfel preşedinte al AMR a fost reales Robert Negoiţă iar preşedinte executiv Ilie Bolojan. Vicepreşedinţi sunt Lia Olguţa Vasilescu şi Gheorghe Falcă.
În ultimii patru ani, mai mulţi edili au fost vizaţi în anchetele DNA pentru fapte de corupţie, în cele mai multe cazuri acuzaţiile vizând fapte comise în funcţiile de primari.