MENIU

Istoria relaţiei dintre Elena Udrea şi Traian Băsescu, reconstituită de cei din jurul lor

Pressone a refăcut o istorie a relaţiei dintre Elena Udrea şi fostul preşedinte Băsescu. Legătura specială dintre Traian Băsescu − președinte al României timp de 10 ani − și Elena Udrea − șefă a Cancelariei prezidențiale, ministru și candidat la președinție − continuă să producă titluri de presă, după mai bine de 13 ani de la prima lor întâlnire.

Cum a apărut şi cum a evoluat această legătură? Și, mai ales, cum i-a influenţat pe cei doi protagoniști, în calităţile lor oficiale? Cu ajutorul unor surse din anturajul lor, PressOne a reconstituit, în măsura posibilului, istoria de 13 ani a acestei relații − de când ea, o tânără avocată, devenea consilier general al municipiului București și până astăzi, când el face încercări disperate de a o salva de pedeapsa cu închisoarea, cu riscul de a compromite ambele sale mandate de la Cotroceni.

Capitolul I. "Cele mai frumoase momente erau când îl descopeream pe Traian Băsescu"

Suntem în anul 2002. Președintele României este Ion Iliescu, iar prim-ministru este șeful PSD, Adrian Năstase − supranumit El Însuși.

Este o perioadă în care social-democrații încep să vorbească despre o împrospătare la vârful partidului.

Ca să arate că vorbește serios despre reformă, Adrian Năstase îl susține pentru funcția − foarte importantă − de secretar general al partidului pe ambițiosul Cozmin Gușă, fost director general la Intact, trustul de presă al familiei Voiculescu.

Într-un spumos interviu acordat revistei Kamikaze, Gușă va povesti cum a ajuns în PSD:

"În ianuarie 2001 mă sună, într-o vineri. Era prim-ministrul (Adrian Năstase – n.r.). «Pe unde ești?» «Prin București, cu treabă.» «Hai mâine dimineață la mine, pe la 7, să bem o cafea, că la 8 plec la vânătoare.» «Dom' prim-ministru, vin.»

Zice: «Trebuie să mă ajuți, să vii la partid, să-l facem modern, că știi engleză, franceză. Peste o săptămână avem congres. Vreau să accepți să fii secretar general, să scăpăm de comuniștii lui Iliescu. Dacă vrei să mă ajuți, acuma-i momentul. Vei fi un fel de manager al partidului». «Dacă-i ordin, cu plăcere!» Peste o săptămână, a fost ales președinte și eu, secretar general."

Gușă se dovedește repede mai mult decât un vorbitor de engleză și franceză. Devine un challenger în partid: atacă garda veche, se duelează la televizor cu opoziția, iar ținta sa favorită pare să fie primarul Capitalei, Traian Băsescu.

Când nu se războiește cu Băsescu, PSD-istul Gușă mai încinge câte-o partidă de tenis cu piciorul împreună cu patronul restaurantului "Trei Cocoși", Dorin Cocoș, cu prefectul Capitalei, Gabriel Oprea, și cu șeful Corpului de Control al premierului, Victor Ponta.

"Primii au fost Cocoș și Elena, pe care i-am cunoscut în '99. Dorin își deschisese restaurantul «Trei Cocoși» și ne-am împrietenit pentru că seara îmi plăcea să mă mai duc acolo, cu băieții mei de la companie. Cocoș era un tip agreabil, deștept, foarte vesel, Elena venea și ea cu noi, nu era încă soția lui.

Gașca a continuat întâlnirile după ce am ajuns eu secretar general. Din 2001, s-a adăugat și Ponta. (...) Încă de când l-am cunoscut pe Cocoș, în 1999, el îmi vorbea de Băsescu, deși Băsescu încă nu era primar și nu se cunoșteau.

«Bă, ăsta are sânge, ăsta e tare, dom'le!»

Apoi a avut mereu o relație de amiciție cu Băsescu. Prin 2001-2002, Băsescu era în război cu toată pesedimea, eu mă luptam cu el în fiecare zi, dar Cocoș nu avea nicio treabă. Îl găzduia acolo la el, nu se lăsa impresionat."

Din disputele pe care Băsescu și Gușă le au la televizor, va rămâne în memoria publică o ciocnire în platoul emisiunii Marius Tucă Show, difuzată de Antena 1.

Mai multe pe pressone.ro