Premierul Tudose, în vizită la Chişinău. Filip: "R. Moldova ştie care-i sunt adevăraţii prieteni"
Prim-ministrul României, Mihai Tudose, efectuează vineri prima sa vizită de lucru de lucru în Republica Moldova.
Primul-ministru al Republicii Moldova a declarat, în conferinţa de presă, că în ciuda unor declaraţii ale unor oficiali, Republica Moldova "ştie care îi sunt adevăraţii prieteni şi care este drumul pe care trebuie să îl urmeze", referindu-se la drumul către Europa al Republicii Moldova.
Filip: "E prima întâlnire cu domnul Tudose în aceste funcţii, nu şi prima dată când ne vedem, dar am depăşit cadrul protocolar şi să vorbim deschis şi prietenos.
Avem foarte multe proiecte comune pe care dorim să le continuăm împreună. Vreau să mulţumesc pentru sprijinul acordat de România Republicii Moldova.
În ciuda unor declaraţii mai "tari" ale unor lideri din Republica Moldova, vreau să precizez că Republica Moldova ştie care îi sunt adevăraţii prieteni şi care îi este adevăratul drum, acest drum este către Europa şi către valorile europene.
România e cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova şi invităm în continuare companiile româneşti să facă investiţii în Moldova. Am vorbit şi despre construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, proiectul tehnic va fi gata în doar câteva săptămâni", a mai spus premierul Filip.
La rândul său, premierul român a anunţat că va urma o şedinţă comună de Guvern în toamnă, la Chişinău, explicând: "Rămânem un fervent susţinător al Moldovei pe plan internaţional. E un efort comun, dar e nevoie de continuare, de stabilitate, pentru că altfel toate eforturile ar fi inutile. Suntem total angajaţi în efortul comun cu Moldova", a spus Tudose.
Premierul Tudose a fost întrebat de jurnalişti ce părere are despre modificarea codului electoral în Republica Moldova, care a fost primit cu nelinişte de oficialii europeni.
Tudose a spus: "Aici e vorba de ceva ce s-a întâmplat şi la Bucureşti: distorsionarea realităţii, cei care au ajuns cu mesajul la Bruxelles au ajuns cu el întors complet. România şi-a modificat şi ea de mai multe ori sistemul de alegeri, am trecut prin aceleaşi lucruri".
După discuțiile oficiale care au început la ora 10, cei doi premieri vor susţine o conferinţă de presă şi vor participa la ceremonia de transmitere a microbuzelor, donate de Guvernul României. Potrivit programului, Mihai Tudose va avea o întrevedere și cu preşedintele Parlamentului, Adrian Candu.
Premierul Mihai Tudose a discutat la telefon, joi, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, despre Republica Moldova, în contextul în care va face o vizită vineri în statul vecin, şi i-a transmis liderului europena că România îşi continuă rolul de cel mai implicat stat membru în atragerea Moldovei pe calea europeană, au declarat pentru News.ro surse guvernamentale.
Săptămâna trecută, Tudose declara că României îi revine o sarcină imensă privind asigurarea drumului pro-european al Republicii Moldova.
În programul de lucru se află şi predarea oficială a 96 de microbuze noi, donate de către Guvernul României Republicii Moldova. Autovehiculele vor fi repartizate în funcție de necesitățile identificate, în mod prioritar școlilor de circumscripție la nivel raional. În realitate, informează Realitatea TV, majoritatea microbuzelor vor ajunge în Găgăuzia, zonă cu populaţie majoritat prorusă. În luna septembrie 2014, Guvernul României a donat alte 100 de microbuze pentru școlile din republică.
Vizita lui Tudose în Republica Moldova, într-un moment tensionat
Deputatul european Siegfried Mureșan a comentat vizita Premierului României, Mihai Tudose, în Republica Moldova. Acesta susţine că premierul Mihai Tudose trebuie să transmită un mesaj clar politicienilor de la Chișinău.
„Prim-ministrul Mihai Tudose merge astăzi în vizită la Chișinău, la doar o zi după ce Parlamentul Republicii Moldova a votat schimbarea sistemului electoral, fără să respecte recomandările Comisiei de la Veneția. Dacă Mihai Tudose vrea binele cetățenilor Republicii Moldova trebuie să spună clar politicienilor de la Chișinău că ceea ce au făcut este inacceptabil și trebuie corectat imediat, respectând toate recomandările Comisiei de la Veneția. Democrația, domnia legii și voința oamenilor trebuie să aibă întotdeauna prioritate în fața intereselor politicienilor”, a scris Mureșan.