MENIU

Premierul R. Moldova, la București: Avem nevoie de suport acum, să nu intrăm într-un cerc vicios

Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleț, a fost primit, în această seară, la Palatul Cotroceni, de către președintele Klaus Iohannis, dar și la Palatul Victoria, de către premierul Victor Ponta, alături de care a susținut o conferință de presă comună. Atât șeful statului, cât și prim-ministrul l-au asigurat pe oficialul moldovean de sprijinul României. La rândul său, Valeriu Streleț a apreciat rapiditatea cu care a decurs procesul privind aprobarea împrumutului pentru Republica Moldova, care trece printr-o "perioadă deloc simplă" și care are nevoie de suport acum, pentru a nu intra "într-un cerc vicios". 

"O să aveți sprijin și în continuare. Știți că puteți să vă bazați oricând și mult pe România", i-a transmis Iohannis premierului moldovean, potrivit Agerpres.

Totodată, Iohannis a afirmat că România este "principalul promotor al Republicii Moldova în domeniul afacerilor europene" și și-a exprimat regretul că premierul moldovean nu a putut ajunge la Parlament, din cauza unei defecțiuni tehnice a avionului cu care acesta a ajuns de la Bruxelles la București.

"Este regretabil că datorită unei defecțiuni tehnice nu ați ajuns în Parlament, dar ați văzut că deja Parlamentul a votat cu mult entuziasm acest proiect, care prevede un sprijin financiar destul de important pentru Republica Moldova și sunt foarte bucuros să constat că împreună am reușit, aici, în România, să parcurgem foarte repede toți pașii instituționali și cred că este un semn destul de evident al faptului că noi vorbim mult despre Moldova, despre sprijinul pe care îl dăm Moldovei, și dacă este nevoie îl și facem", a mai declarat Iohannis.

Șeful statului a precizat că este prima vizită oficială a premierului moldovean, la Cotroceni, și a amintit de întâlnirea informală pe care cei doi au avut-o la New York, în marginea reuniunii ONU.

La rândul său, oficialul moldovean a precizat că a ținut să vină la București pentru a mulțumi autorităților române pentru sprijinul oferit Republicii Moldova.

"Am ținut să vin la București (...) după Bruxelles. Am avut o vizită bună, scurtă, la Bruxelles și mizam să ajung la timp la București ca să mulțumesc autorităților române, dvs. personal, Parlamentului, Guvernului României pentru sprijinul pe care ni-l acordă constant și mai ales acum într-un moment crucial pentru țara noastră care urmează să-l depășim cu eforturi comune pentru a asigura continuitatea reformelor și schimbărilor care au început cu ceva timp în urmă", a mai arătat Streleț.

De asemenea, premierul moldovean a subliniat că suportul României pentru integrarea R. Moldova în UE a fost constant, permanent și foarte sincer în diferite domenii.

Totodată, premierul moldovean a fost prezent și la Palatul Victoria, unde a avut o întrevedere și cu prim-ministrul Victor Ponta.

"Camera Deputaților a aprobat în unanimitate acordul de împrumut între România și Republica Moldova, în valoare de 150 de milioane de euro. Cred că a fost acordul cel mai rapid negociat din istoria României și din istoria Republicii Moldova. Tot ce înseamnă instituții și partide politice au susținut acest parteneriat. Republica Moldova are nevoie, astăzi, acum, de un sprijin financiar pe care nu îl poate lua din altă parte pentru a trece peste o perioadă dificilă, în special din cauza sancțiunile economice pe care le-a impus Federația Rusă Republicii Moldova. 

Anul trecut, Republica Moldova a semnat acordul de asociere la Uniunea Europeană. Pentru că au fost sancționați pentru asta, e datoria noastră să îi ajutăm. La nevoie se vede cine îți este prieten", a spus Victor Ponta.  

Pe de altă parte, oficialul moldovean a punctat că R. Moldova urmează să facă și alți pași comuni care o vor aduce mai aproape de România și, implicit, de Europa.

"Mi-aș fi dorit să pot să ajung la timp, să fiu și eu la Camera Deputaților când se ratifică acordul pentru acordarea unui împrumut Republicii Moldova. A fost o întârzierea cauzată de traficul aerian. Sunt bucuros că am ajuns aici la Guvern, la dvs. domnule prim-ministru, unde am discutat etapale și circumstanțele în care am apelat la acest ajutor. Procesul a decurs cu o viteză impecabilă și vreau să mulțumesc pentru această implicare, în mod special pentru acest gest, dar și în mod general pentru toate proiectele care au fost promovate.

Urmează să facem și alți pași comuni care vor aduce Republica Moldova mai aproape de România și, implicit, de Europa. Trecem printr-o perioadă deloc simplă și, în acest context, le-am spus-o și celor de la Bruxelles că avem nevoie de suport acum, să nu intrăm într-un cerc vicios", a declarat Streleț. 

Prim-ministrul Republicii Moldova va participa, miercuri, la semnarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova.

Delegația română va fi reprezentată de Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici.

România va împrumuta Republica Moldova cu suma de 150 de milioane de euro, pentru o perioadă de cinci ani. „Este în puterea României să fim primii care să spunem DA“, declara premierul Victor Ponta, pe 22 septembrie, la Neptun, unde a avut loc o ședință comună a Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova, în cadrul căreia au fost stabilite noile proiecte comune ale celor două state.

"Am parafat un nou protocol adiţional la acordul între România şi Republica Moldova privind finanţarea nerambursabilă a unor proiecte, în aşa fel încât să putem să finanţăm din acest acord anterior importante proiecte de interconectare a sistemelor de transport de energie, pentru că există această prioritate strategică pentru România şi Moldova de a avea interconectarea sistemelor de energie atât energie electrică, cât şi gaze şi pentru a putea finanţa aceste proiecte, care sunt evident costisitoare, este nevoie de fonduri pe care România le pune dispoziţie, le pune şi Guvernul Republicii Moldova şi instituţiile financiare, creditorii internaţionali care cred că această dezvoltare a interconectării între România şi Moldova are o perspectivă pozitivă pe termen mediu şi lung.
 
De altfel, România este şi natural principalul partener din Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, că aşa sunt graniţele între noi, şi această interconectare este un proiect strategic la care deja am avansat prin gazoductul de la Iaşi-Ungheni, dar pe care trebuie să le ducem mai departe în perioada următoare, în aşa fel încât Republica Moldova să atingă ceea ce România a reuşit deja şi, anume, un tip de independenţă energetică, care să o scutească de şantaj politic prin intermediul energiei.
 
Vreau, de asemenea, să anunţ că am găsit cu această ocazie, a şedinţei de Guvern comune, faptul că în bugetul actual aprobat de Parlamentul României, bugetul pe 2015 al Ministerului Dezvoltării Regionale de la Bucureşti, mai erau încă cinci milioane de euro pentru grădiniţe, în aşa fel încât bine că i-am găsit acum, dna ministru ne-a spus să-i avem acolo, şi vestea bună este că imediat ce primim, şi cred în perioada imediat următoare, proiectele de grădiniţe care nu au fost incluse pe lista iniţială, putem să transferăm cei cinci milioane de euro şi, practic, cel mai popular proiect din Republica Moldova finanţat de Guvernul României, şi anume proiectul cu infrastructura de grădiniţe poate să continue şi în acest an cu suma de cinci milioane de euro.
 
De asemenea, în cadrul discuţiilor privind implicarea companiilor româneşti din energie în dezvoltarea sistemului energetic al Republicii Moldova, astăzi ministrul economiei, dl Tudose, a prezentat scrisori de intenţie clare din partea companiilor româneşti - Transelectrica, Transgaz - privind implicarea acestora în procesele de privatizare şi de dezvoltare din Republica Moldova. Foarte clar şi foarte simplu, companiile româneşti care au trecut prin procesele de restructurare, de modernizare, au fost listate la bursă, au resursele financiare necesare, pentru că, aşa cum ştiţi, banii de la listări nu i-am luat la buget şi i-am lăsat în companiile respective, pot să-şi ducă la îndeplinire programul de investiţii în Republica Moldova şi sunt convins că acest lucru va continua“, declara, la acel moment, Victor Ponta, potrivit Adevărul.ro.