MENIU

PREMIERII LUI PONTA. Cine este Călin Popescu Tăriceanu

Principala propunere a prezidențiabilului alianței PSD-PC-UNPR, Victor Ponta, pentru funcția de premier al României, în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale, este Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului din martie 2014 și președinte fondator al Partidului Liberal Reformator (august 2014). Candidat la alegerile prezidențiale, Călin Popescu Tăriceanu s-a plasat, după primul tur de scrutin, pe locul al treilea, cu un scor de 5,36% din voturi, conform rezultatelor finale anunțate de Biroul Electoral Central.

Călin Popescu Tăriceanu. În vârstă de 62 de ani, președintele Senatului a fost premier al României, din decembrie 2004 până în decembrie 2008, precum și președinte al Partidului Național Liberal, poziție obținută în februarie 2005 și pierdută, în martie 2009, în fața lui Crin Antonescu, informează Ziare.com.

În ciuda disputelor cu președintele Traian Băsescu, care a afirmat, în nenumărate rânduri, că regretă că l-a numit premier, și în pofida moțiunilor de cenzură, venite din partea Opoziției, Tăriceanu a reușit să își păstreze postul de la Palatul Victoria timp de patru ani. Astfel, prima moțiune de cenzură, din istoria Guvernului Tăriceanu, a fost depusă de PSD și PRM în februarie 2006, la pachetul de legi privind reforma în sănătate și a fost respinsă de plenul Parlamentului cu 246 voturi împotrivă și 214 pentru.

Guvernul Călin Popescu-Tăriceanu a mai trecut și de moțiunea de cenzură, votată de Parlament la 3 octombrie 2007, moțiune ce a fost inițiată de către Partidul Social Democrat. Deși 220 parlamentari au votat în favoarea moțiunii și doar 152 au votat împotriva ei, moțiunea avea nevoie de 232 voturi pentru a obține căderea Guvernului.

O altă moțiune de cenzură a fost respinsă de Parlament, în iunie 2008. Documentul inițiat de PDL, intitulat "Guvernul Tăriceanu trebuie să plece!”, nu a fost adoptat de Parlament, după ce senatorii și deputații PSD și PRM prezenți nu au votat.

Bilețelul roz

În timpul mandatului de prim-ministru, relația cu defunctul Dinu Patriciu, președinte Rompetrol și membru important al PNL, i-a cauzat lui Tăriceanu mai multe probleme. În septembrie 2005, presa dezvăluia că premierul Tăriceanu ar fi cumpărat 10 milioane de acțiuni ale companiei Rompetrol, bazându-se pe informații preferențiale obtinute din interior, acțiuni pe care le-ar fi vândut cu profit, după ce ar fi devenit prim-ministru. De altfel, în ianuarie 2007, Elena Udrea a fost cea care a stârnit un scandal politic de amploare, grație unui bilețel roz, dezvăluind că, în perioada în care ar fi lucrat la Palatul Cotroceni, premierul Tăriceanu i-ar fi scris președintelui Băsescu, cerându-i să intervină la Parchet pentru Dinu Patriciu. Tăriceanu a negat inițial existența biletului. Deși Parchetul s-a sesizat, cazul a rămas fără efecte juridice.

Demisia din PNL

În februarie 2014, alianta dintre PSD si PNL (Uniunea Social Liberala) s-a rupt. Drept urmare, fostul premier a decis să demisioneze din PNL, după ce și-a exprimat public nemulțumirea față de decizia Delegației Permanente a partidului de a iesi din USL.

Președintele Senatului

După destrămarea USL, Tăriceanu a păstrat o relație apropiată cu social-democrații. În martie 2014, a fost susținut de PSD, PC și UDMR la functia de președinte al Senatului, după demisia lui Crin Antonescu. A fost ales președinte al Senatului din postura de senator independent.

Candidatura la prezidențiale

În iunie 2014, Tăriceanu anunța că va pune bazele unui nou partid liberal și că se va apuca de strâns semnături pentru a candida la președinția României la alegerile din noiembrie. În septembrie 2014, Tăriceanu și-a depus dosarul de candidatură la prezidentiale, cu aproximativ 270.000 de semnături.

Mai multe pe Ziare.com

Mai multe articole despre:
Călin Popescu Tăriceanu Victor Ponta premier