MENIU

Predoiu: Momentul adevărului va fi redactarea proiectului de lege a bugetului de stat pe 2016

Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat, joi seară, în cadrul unei "Ediții Speciale", la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta a stricat relația cu creditorii internaționali, "anunțând această politică de relaxare fiscală fără să o pregătească și compromițând șansele ei de implementare". În viziunea prim-vicepreședintelui PNL, premierul "propune o dezvoltare pe creșterea deficitului", care face România și mai dependentă de creditorii externi. Pe de altă parte, Predoiu a punctat faptul că momentul adevărului, în ceea ce privește toate promisiunile actualului Guvern, va fi redactarea proiectului de lege a bugetului de stat pe 2016.

"S-au făcut progrese, dar nu s-au dus reformele până la capăt, nu s-a intrat în marea zonă de evaziune fiscală. De ce ? Pentru că nu se vrea sau nu se poate. Nu se susține creșterea economică, nu vedeți că în trimestrul doi, a scăzut la 3,2%? Producția industrială a scăzut și ce avem? Avem consum? Avem producție? Păi cât credeți că poate să meargă treaba asta? E faliment curat. Ponta pictează pe economia națională faliment", a declarat Predoiu.

În ceea ce privește acordul la care au ajuns partidele parlamentare, joi, asupra Codului Fiscal, Predoiu a specificat faptul că cel mai important punct vizează încadrarea în deficit.

"Acest acord e un pas pe un drum mai lung de a opri acest derapaj, de a scoate Guvernul din zona fanteziilor în cel al realismului economic. Cel mai import punct este punctul 4 care spune că Guvernul se angajează să se încadreze în deficit și momentul adevărului, legat de acest punct 4, va fi Legea bugetului, acolo va fi momentul adevărului. România are obligații asumate prin tratatele internaționale, adoptate cu putere de lege de mojoritatea din Parlament, în 2012, când la Palatul Victoria se afla Victor Ponta. Nu l-am auzit că trebuie să renegociem acel deficit de 1 la sută. În loc să construiască o diplomație inteligentă, vine și strică și relația cu creditorii internaționali. Se vaită că nu suntem lăsați să ne dezvoltăm de acest deficit, a stricat această relație, anunțând această politică de relaxare fiscală fără să o pregătească și compromițând șansele ei de implementare. El propune o dezvoltare pe creșterea deficitului, care te face și mai dependent de creditorii internaționali", a afirmat Predoiu.

"O linie de discuție ar fi următoarea: vrem să avem un an salariul majorat la 70 la sută și după țara să intre în recesiune și să se ajungă iar la dramaticul an 2010 sau vrem să avem creșteri treptate care să țină pe termen lung? Asta e întrebarea și cred că orice om rațional se gândește să aibă venituri crescute pe termen lung", a adăugat Predoiu.

Pe de altă parte, prim-vicepreședintele PNL a reiterat necesitatea simplificării legislației, în vederea stopării abuzurilor și birocrației din administrația publică.

"Nu trebuie să mai auzim de controale tematice doar pentru că cineva din politică s-a supărat pe un contribuabil. Asta trebuie să dispară, abuzul de orice tip. Asta înseamnă să schimbi oamenii-cheie din sistem și să nu aibă legătura cu mafia, cu oamenii interesați în politică sau în afaceri; 2. să se meargă cu informatizarea până la capăt pentru plata taxelor; 3. simplificarea legislației. Dacă e simplă, mai poate administrația să îi facă vreun abuz?", a precizat Predoiu.

Întrebat cât timp consideră că premierul Victor Ponta va mai rămâne în fruntea Guvernului, Predoiu a răspuns:

"Problema e, cât timp e acolo, să facă ce trebuie și să nu împingă. Se pun bombe la ora asta care vor exploda în nasul următorului Guvern. Mă uit și cu acest acord. Nu e problema închisă, e deschisă acestei discuții pentru că nu se pot pune deodată toate aceste greutăți, în acest buget, care urmează în 2016 și momentul adevărat va fi redactarea proiectului de lege a bugetului de stat pe 2016. Acolo vreau să vedem că ceea ce ni s-a spus la Parlament că sunt resursele, că se încadrează în deficit est adevărată. Vom vedea, pentru că nu poți să ascunzi adevărul la infinit".

Dumitru: Creșterea salariilor cu 70%, delirantă. Deficitul de 4-5%, rețeta perfectă pentru dezastru