MENIU

Predoiu: Ponta, un pericol pentru democrație. Există un plan de desființare a justiției independente

Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a criticat, luni seară, în cadrul emisiunii "Prime Time News", ultimele declarații ale premierului Victor Ponta, despre care afirmă că sunt "nu numai sfidătoare, ci incalificabile pentru un stat membru al Uniunii Europene", adăugând că amenințările la adresa Opoziției reflectă faptul că "suntem într-un moment de cumpănă, în care se continuă un război împotriva justiției", existând, în viziunea sa, "un plan de desființare a justiției independente". În acest context, Predoiu a atras atenția asupra pericolului pe care îl poate constitui înființarea unei comisii, la nivelul Parlamentului, de evaluare a democrației, precum dorește șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. În acest sens, Predoiu a punctat faptul că această comisie ar putea "să facă un raport care să justifice în ochii domniilor lor o acțiune de reprimare a independenței magistraților".

"Adevărata problemă gravă, aflată la ordinea zilei, cuprinde mai multe fețete, plecând de la faptul că, în fruntea Guvernului, e un premier corupt, care a dat, astăzi, declarații nu numai sfidătoare, ci incalificabile pentru un stat membru al Uniunii Europene, declarații prin care a amenințat liderii Opoziției cu represiuni, prin intermediul Parchetului General, dacă vor continua să protesteze, declarații prin care a amenințat cu suspendarea democrației. Suntem într-un moment de cumpănă, în care se continuă un război împotriva justiției. Asta e adevărata temă, un război care a fost dus sistematic, timp de luni de zile. Asta e miza războiului. Există un plan de desființare a justiției independente", a spus Cătălin Predoiu.

În acest context, Predoiu a subliniat gravitatea intenției președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de constituire a unei comisii, la nivelul Parlamentului, care "să evalueze democrația", adăugând că acest fapt "poate însemna comasarea DNA cu Parchetul General, desființarea schemei organizaționale a DIICOT și DNA, poate însemna stoparea dosarelor", totul relevând "un plan de desființare a justiției".

"Această comisie, pe care a anunțat-o domnul Tăriceanu, toate pozițiile de decredibilizare a magistraților, Ponta astăzi ne spunea că, de fapt, e un proces politic, o afirmație foarte gravă în gura unui premier care are probleme de corupție de ani de zile; pachetul de modificări ale legilor penale, care tind să slăbească aceste legi penale. Toate aceastea fac parte dintr-un plan. Comisia asta poate să facă un raport care să justifice în ochii domniilor lor o acțiune de reprimare a independenței magistraților. Poate să însemne Ordonanță de Urgență de comasare a DNA cu DIICOT, cu desfiițarea schemei organizaționale a DIICOT și DNA, cu stoparea dosarelor. Este un plan de desființare a justiției. Atât eu, cât și colegii mei din PNL rămânem garanți ai independenței justiției.

Aici vorbim de schimbarea cursului țării. S-a discutat la PSD, astăzi, despre modelul democrației non-liberale, să nu se mai țină cont de parteneriatul cu aliații noștri externi. Ce vrea să arate PSD este un fel de mișcare voluntară, decisă politic și ce îi mână este frica de deznodământul anchetelor în care sunt implicați (...) Toate aceste atacuri la adresa procurorilor nu vor schimba lucrurile. Este o gardă nouă în justiție care a înțeles ce e independența", a spus Cătălin Predoiu.

În ceea ce privește avertismentul lansat de Victor Ponta, cu privire la capacitatea de organizare pe care PSD ar putea să o aibă, în scoaterea oamenilor în stradă, peste cea a PNL, Predoiu a afirmat:

"Este reacția unui politician care e aproape scelerat, în acest moment. În 2010, 2011, 2013 acest domn, ajuns prim- ministru, spunea că e absolut normal să mergem în stradă. Astăzi, nu mai e normal (...) E o amenințare. Unde ați mai avut declarații de amenințare de la înălțimea unui premier pentru că cineva și-ar permite să iasă în stradă? Devine un pericol pentru democrație în sine", a mai spus Cătălin Predoiu.

Pe de altă parte, întrebat dacă a fost vreodată citat sau pus sub acuzare, în dosarul Gala Bute, și de ce fostul ministru al Turismului, Elena Udrea și premierul Victor Ponta au făcut aluzii, în repetate rânduri, cu privire la această chestiune, Predoiu a precizat:

"Sub acuzare putem să spunem cu certitudine că nu, pentru că ar fi trebuit să existe o procedură anunțată, ca și în cazul domniei sale. În rest, tot ce pot să precizez, din nou, din respect pentru opinia publică este că, în acea situație, ministrul Dezvoltării de la acea dată a venit în Guvern cu un proiect de Hotărâre de Guvern, care nu întrunea elemente de legalitate deplină și care a plecat, din Guvern, după intervenția mea și a domnului Ialomițianu, cu o Hotărâre de Guvern care întrunea elementele de legalitate. Ce s-a întâmplat după aceea, cu aplicarea acelei hotărâri, este un complex de fapte pe care procurorii le-au anchetat și au considerat că nu sunt legale. E tot ce pot să spun despre acest dosar. Nu am avut niciun fel de comunicare, până în acest moment, de la nimeni, legat de acest lucru. Nici în legătură cu alt dosar", a spus Predoiu.

În ceea ce privește afirmația șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căreia ar putea fi acuzat pentru conflict de interese, Predoiu a subliniat: 

"Teza domnului Tăriceanu și a PSD este greșită, pentru că eu nu am împărțit niciun fel de foloase, cu niciun secretar de stat din Ministerul Justiției, nici măcar cu cel pe care l-a numit domnul Tăriceanu în persoană. Nu am împărțit niciun fel de foloase materiale. Eu am făcut sacrificii în politică. Nu mi-am sponsorizat viața și pasiunile, pentru politică", a spus Cătălin Predoiu.