Predoiu îl contrazice pe Iohannis pe tema refugiaților: Nu trebuie să abandonăm valorile europene
Vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu este primul politician de la vârful PNL care îl contrazice pe Klaus Iohannis în chestiunea refugiaților. Predoiu spune că 0,11% din populația europeană, cât reprezintă valul de refugiați, nu pot doborî Europa — și nici nu sunt prezenți pentru acest lucru în Europa. "În mod concret, adaugă liderul PNL, trebuie ca la nivel European să fie integrat acest prim val de refugiați din cauze umanitare, să fie ajustată politica de migrație și de control al frontierelor, să fie reformat Frontex și sistemul Dublin, și consolidat Schengen, toate pe baza valorilor europene", precizează vicepreședintele PNL.
"Adevărata provocare pe care ne-o adresează de fapt fundamentalismul și ISIS este păstrarea propriilor valori europene. Greșeala fatală pe care europenii ar putea să o facă în criza valului de refugiați este abandonarea propriilor valori europene, care au stat și vor sta la baza construcției europene: umanitate, solidaritate, legalitate. Ceea ce își doresc cu ardoare fundamentaliștii și ISIS este să intrăm în paradigma lor de gândire și de joc al urii: ei vs noi, creștini vs musulmani. Aceasta ar fi o eroare fatală. Soluția inteligentă este cea a încadrării problematicii în paradigma noastră de valori europene. 'He who frames the issue wins the debate", spune o regulă a dezbaterilor", spune Predoiu într-un comunicat.
Potrivit acestuia, Comisia Juncker a ales această soluție, a așezării politicilor europene pe valorile europene.
"Nu întâmplător atât popularii europeni, cât și socialiștii europeni sprijină poziția Comisiei. 0,11% din populația europeană, cât reprezintă valul de refugiați (cf Juncker), nu pot doborî Europa — și nici nu sunt prezenți pentru acest lucru în Europa. Dar abandonarea de către europeni a propriilor valori ar putea duce în timp la subminarea proiectului European, care este unul de succes, un proiect al păcii, prosperității și stabilității (Juncker, ieri la Bruxelles). Iată de ce nu avem altă soluție decât să ne păstrăm în paradigma valorilor noastre, pentru a câștiga jocul de șah care se desfășoară acum pe un plan mai puțin vizibil. Suntem obligați să câștigăm bătălia valorilor. Aceasta este adevărata bătălie. Iar această bătălie nu se câștigă întinzând garduri de sârmă ghimpată sau desfășurând recruți pe granițe. Această bătălie nu se câștiga cu abordări rigide, ci prin suplețe politică, asumarea valorilor, rigoare administrativă și viziune pe termen lung", a opinat Predoiu.
Liderul PNL spune că acest prim val de refugiați din cauze umanitare trebuie integrat la nivel european, politica de migrație și de control al frontierelor - ajustată, Frontex și sistemul Dublin - reformate, iar Schengen,consolidat - toate pe baza valorilor europene.
"În plus, să ne implicăm mai activ ca softpower și dealmaker în rezolvarea crizelor din Orientul Mijlociu și Africa, acolo unde sunt focarele migrației. Dimpotrivă, angajarea pe calea xenofobiei, a sectarismului și a euroscepticismului, doar pentru că ne e greu să organizăm spații de primire și să aplicăm legea (rule of law) în toate comunitățile în Europa, ar fi calea spre eșecul European. Abia atunci, abia în ziua în care ne-am abandona valorile europene și construcția europeană ar veni adevăratele probleme pentru europeni. Dar sunt convins că acest lucru nu se va întâmpla. Europa va trece și de această criză, pentru că noi, statele europene, nu avem altă soluție de a conta în lumea globală decât împreună în proiectul European. Adevăratul curaj politic înseamnă concretizarea unor politici în sfera noastră de valori europene", a mai spus prim-vicepreședintele PNL.
Președintele Klaus Iohannis a reiterat ieri opoziția României la preluarea unei cote obligatorii de refugiați.
"Am luat act cu oarece nemulțumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European, faptul că din partea Comisiei s-a lucrat pe un proiect destul de birocratic care a fost prezentat. După părerea mea, nu va duce spre o soluționare. Oricum avem de-a face cu un proiect care prevede și detalii care poate n-ar fi fost necesare în această fază a numărului de imigranți care vor putea fi repartizați în diferite state. Luni, în 14 septembrie, se va reuni în ședința extraordinară Consiliul JAI, unde se va lua în discuție această chestiune. Din partea României va participa ministrul de Interne, cu care am avut o discuție în această dimineață, iar mandatul ministrului de Interne la conferința JAI este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii", a precizat șeful statului, la Palatul Cotroceni.
Întrebat dacă România nu primește sub nicio formă mai mulți refugiați decât 1.785 de persoane, președintele Iohannis a arătat că aici nu vorbim de cifre.
"Aici nu vorbim de cifre. E vorba de oameni, și nu de piese care trebuie numărate, vorbim de imigranții care vin in Europa. În al doilea rând, vorbim de o solidaritate pe care România și-a declarat-o nu doar prin vorbe, ci și prin oferte de a primi un număr mare pentru noi de refugiați, ceea ce nu considerăm că este o soluție și nu cred că este oportun să vorbim de cote obligatorii calculate într-un mod foarte birocratic contabilicește, aș putea spune, fără a consulta statele membre", a argumentat acesta.