MENIU

Predoiu: Este drumul către dezastru. Ponta a redus investiţiile pentru a avea excedent bugetar

<p>Cătălin Predoiu: Ponta duce ţara &icirc;n dezastru. A redus investiţiile pentru a avea excedent bugetar</p>

Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, a declarat în cadrul emisiunii Realitatea TV "Jocuri de Putere" că primul ministru Victor Ponta spune o mare minciune atunci când se laudă că a scos ţara din criză. "Domnul Ponta a preluat o ţară cu economie stabilizată", a afirmat acesta.

Cătălin Predoiu a explicat că în 2009 am avut o scădere economică de 7,1%, iar în 2010, PIB-ul s-a redus cu 0,8%. După aceea, în 2011, am avut o creştere economică de 1,1%, iar în 2012 un avans de 0,6%.

"În 2013, creşterea PIB-ului era de 3,4%, ca efect din urmă. Prin urmare, domnul Ponta nu a luat ţară în criză, a luat o ţară slabilizată, cu eforturi, cu măsuri discutabile, cu sacrificii imense pe care le-au făcut cetăţenii români", a continuat acesta.

"Domnul Ponta a crescut datoria publică în ultimii trei ani cu aproximativ 8-9 miliarde de euro. Domnul Ponta se laudă cu un excedent bugetar. De unde are acest excedent bugetar? A avut un program de investiţii pentru anul acesta de 6,3% din PIB. Este făcut, în primele 9 luni ale anului, doar în proproţie de 49%. Cu alte cuvinte, a oprit investiţii ca să justifice excedentul bugetar şi să anunţe, în 2016, majorări salariale, pe care nu le combatem din principiu. Da vreau să întreb: în 2017 mai ai bani? Că dacă iau opinia Consiliului Fiscal şi a agenţiei de rating Standard & Poor’s şi opinia Fitch şi a Word Economic Forum care ne spun dacă mergem în stilul acesta vom ajunge cu datoria publică la 50%, nu este bine. Şi tu ce faci, te împrumiţi în continuare, opreşti investiţiile? Dacă ar fi făcut programul de investiţii nu ar fi avut niciun excedent bugetar. Avea deficit bugetar de 1,2% din PIB. Şi am fi spus că este în regulă pentru că s-ar fi încadrat în deficitul asumat", a detaliat Cătălin Predoiu.

"Ce fel de model economic este acesta? Consum, plus credit şi investiţii zero, asta este drumul către dezastru", a completat acesta.

"Dacă ai oprit investiţiile şi ai puţin excedent bugetar nu înseamnă că îţi duduie economia. Înseamnă că oamenii au consumat un pic mai mult şi că s-au strâns ceva mai mulţi bani la buget, din taxe şi impozite. Dar din punct de vedere economic nu s-a făcut nicio reformă", a afirmat Cătălin Predoiu.

Acesta a prezentat un document de la Ministerul de Finante despre economia de stat: "Companiile de stat au datorii de 5,5 miliarde de euro, plăţi restante de 800 milioane de euro, o parte la alte companii de stat, o parte la privaţi, care nu au nicio vină".

Cătălin Predoiu, despre dosarul Mineriadei: Este un moment istoric

"La finele lui 2014, în companiile de stat erau angajaţi 210.000 de salariaţi dintre care 11.219 în companii inactive. Nu e nimic asta, salariul mediu plătit angajaţilor din întreprinderile inactive este cu 19,7% mai mare decât salariul mediu net al angajaţilor din companiile active. Astă este Guvernul Ponta", a dezvălui Cătălin Predoiu.

Aceasta a mai spus că de curând s-a publicat un raport al World Economic Forum al indexului competivităţii global:

"La pilonul instituţional, adică pilonul care se ocupă de activitatea Guvernului, suntem pe locul 86 din 120 de ţări. La acest pilon sunt mai multe rubrici:

- Etică şi corupţie în materie de Guvern - locul 97, după Cambodgia care este locul 96.

- La pilonul deturnarea fondurilor publice, tot locul 97, după Tailanda şi Mongolia.

- Favoritism în deciziile oficialilor guvernamentali - locul 111, după Mauritania şi Peru.

- Risipa banului public - locul 114, după Trinidad şi Tabago".

"Piaţa muncii şi inovare - locul 95. Armenia este în faţa noastră. Infrastructură - locul 101. Calitatea drumurilor - locul 120, după Liban. A fost război civil în Liban, ţineţi minte, în anii '80, şi a mai fost unul la începutul anilor 2000. Şi în Liban sunt drumuri mai bune decât în România. Şi în Mongolia sunt drumuri mai bune decât în ţara noastră", a mai precizat Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu: Justiţia din Moldova are o şansă unică să arate că este independentă