MENIU

Predoiu: Am primit mandat de la partid să inițiez discuții cu PSD. Putem găsi o formulă de negociere

Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", moderată de Rareș Bogdan, că PNL este dispus să se așeze la o "masă rotundă" cu PSD, UNPR și celelalte partide pentru a găsi acea formulă despre care toată lumea să poată afirma că "stă în picioare zece ani".  În acest context, Predoiu a pledat pentru "simplificarea fiscalității, menținerea echilibrului financiar-bugetar, reforma companiilor de stat, intrarea în educație și sănătate cu refacerea sistemelor", măsuri pe care le consideră prioritare, mai ales "în acest context regional bulversat".

"Intru într-o negociere acum,  inițiem discuții cu PSD, căruia sper să îi vină mintea la cap. În baza tuturor opiniilor experților, pe care le avem, să găsim o formulă să spună toată lumea că stă în picioare. Începând de astăzi am un mandat. Până nu discut nu avansez cifre. Dacă și PSD e responsabil acum, se așază cu noi la discuții, atunci vom găsi o formulă cu toții", a spus Cătălin Predoiu.

În acest sens, Predoiu a subliniat faptul că România se află "într-o situație exceptional de avantajoasă dacă știm să o jucăm acum, dacă facem reforma administrației, depolitizarea companiilor de stat și simplificarea legislației".

"Trebuie să ne orientăm spre teme adevărate: simplificarea fiscalității, menținerea echilibrului financiar-bugetar, reforma companiilor de stat, intrarea în educație și sănătate cu refacerea sistemelor. Tema 'cine licitează mai mult la relaxarea fiscală' e una falsă, indusă de premier într-un mod inconștient. Eu sper ca acum, la această inițiativă rațională, să ne așezăm la o masă rotundă cu toții, cu economiștii, cu specialiștii și să ajungem la o formulă la care, în noile condiții apărute, de la data codului, să stea în picioare zece ani. În acest context regional bulversat, tu poți să devii un exemplu (...) Domnul Ponta a jucat țara la ruletă, asta e revoltător. Aici e vorba de un interes al României. Suntem într-o situație exceptional de avantajoasă dacă știm să o jucăm acum, dacă facem reforma administrației, depolitizarea companiilor de stat și simplificarea legislației", a detaliat prim-vicepreședintele PNL.

În ceea ce privește solicitarea PNL către Guvern în vederea prelungirii acordului cu FMI, Predoiu a explicat că nu poți să fii independent de partenerii externi decât dacă ești foarte putenic din punct de vedere economic.

"Fără un acord cu FMI, automat dobânda de refinanțare pe piețele externe crește cam cu 0,1 la sută punct procentual -  asta înseamnă aproximativ 100 de milioane de euro/an. Dacă dobânda se duce la 1 la sută, în plus, asta înseamnă un miliard de euro/an. Cofinanțarea la fondurile europene e mult mai mică dacă ai un asemenea program de cooperare. Ei nu înțeleg cât de importante sunt aceste parteneriate. Nu se poate să fii independent decât dacă ești foarte puternic economic", a declarat prim-vicepreședintele PNL.

Pe de altă parte, referindu-se la Codul Fiscal, Predoiu a subliniat faptul că "atât președintele, cât și PNL au procedat corect și cu programul de guvernare, și cu votul și cu cererea de reexaminare", în contextul în care PNL "a deschis oportunitatea unor discuții politice".

"În chestiunea Codului Fiscal atât președintele Iohannis, cât și PNL au procedat corect în trei momente esențiale, în împrejurări diferite și cu mize diferite. A existat și există o propagandă care a creat confuzie în jurul acestui subiect și în jurul poziției PNL (...) Primul moment esențial a fost cel în care PNL și-a elaborat programul de guvernare. În acest program, era prevăzută o politică de relaxare fiscală în favoarea antreprenorilor și dezvoltării afacerilor, cu gândul la mediul de afaceri al capitalului autohton. Dar acele măsuri treptate de relaxare fiscală erau precedate și sunt, în continuare, de ceea ce am numit măsuri de acompaniere de reformă: reforma colectării, reforma companiilor de stat, reforma administrației.

Al doilea moment important a fost al votului, când PNL a avut o poziție corectă. A colaborat în dezbaterea parlamentară, a susținut măsuri care sunt în programul lui, atrăgând atenția asupra importanței măsurilor de acompaniere. Asta e datoria Guvernului, nu a Opoziției. Sigur că PNL l-a votat câtă vreme e în programul de guvernare o măsură de relaxare.

Al treilea moment important: Klaus Iohannis cere reexaminarea. Nu e o contradicție pentru că între momentele doi și trei s-au petrecut câteva lucruri: în primul rând, programul de reforme economice a Guvernului a fost declarat "deraiat" de către vicepreședintele Comisiei Europene. Nu mai zic ce se întâmplă în Grecia", a mai spus Cătălin Predoiu.