Povestea tristă a lui Ionuț Sava, un băiat de 13 ani răpus de cancer
După o presupusă șpagă primită sub forma unui teren de 5 ha pe malul lacului Siutghiol pe numele socrului său, Ioan Gaitanidis, și pentru care primarul interimar, Decebal Făgădău, s-a autodenunțat la DNA ca să scape de o aducere cu mandat la București, Făgădău se face și complicele morții cutremurătoare a unui băiat de 13 ani care n-a fost ajutat să-și învingă boala incurabilă de care suferea. În schimb, din calitatea de viceprimar în mandatul lui Radu Mazăre, și-a folosit influența acum patru ani pentru ca socrul său Gaitanidis să primească o sumă record pentru a fi tratat la cea mai bună clinică din Turcia.
Ionuț visa la un laptop și la un tricou cu “Gigi Becali, că țin cu Steaua… eu doar pe nenea Becali îl ştiu. Aşa că un tricou de-al lui vreau, de s-o putea”, povestea băiatul jurnaliștilor de la Libertatea care printr-un articol emoționant au încercat să sensibilizeze autoritățile și opinia publică.
Ionuț a devenit însă victima colaterală a sistemului mafiot care a pus stăpânire pe Constanța. A murit în vara lui 2012, pe 7 august. La doar 13 ani, trupul i-a fost măcinat de o tumoare malignă extinsă la rinichi, ficat şi măduva spinării. Făcea deja de zece luni chimioterapie la Institutul Oncologic din Bucureşti, totul în zadar însă.
Ca și tinerii de la Colectiv, poate că ar fi avut o șansă în plus, dacă ar fi fost transferat la o clinică specializată din străinătate. Ionuț însă mai avea patru frați acasă și provenea dintr-o familie extrem de săracă, încât nu-și permitea nici măcar tratamentul din România. Doar Consiliul Județean sau primăria l-ar fi putut ajuta. Primăria Hârșova i-a ajutat. Dar la înmormântare cu 1.300 de lei. Consiliul Județean condus de Nicușor Constantinescu, arestat preventiv pe 20 mai a.c. pentru fapte de corupție, era singura instituție care i-ar fi putut salva viața lui Ionuț. Dar nu a făcut-o.
La 10 zile după ce Ionuț murea, Consiliul Județean Constanța, prin Hotărârea 285, semnată de Constantinescu Nicușor Daniel, îi acorda lui Ioan Gaitanidis pentru un tratament “costisitor și de lungă durată” solicitat de acesta printr-o petiție înregistrată la CJ Constanța în 2 iulie 2012. Diagnosticat cu “formațiune expansiv-infiltrativă corporeo-pancreatică, cu tromboză de venă splenică și determinări secundare hepato-veziculare-ganglionare”, socrul lui Făgădău a solicitat ajutor financiar în vederea depășirii problemelor medicale deosebite cu care se confruntă. Generos pe bani publici, președintele CJ, Nicușor Constantinescu, a fost de acord cu suma de 35.000 de euro pentru ca socrul lui Făgădău să ajungă la Anadolu (Turcia), una dintre cele mai bune clinici din lume. Era unica soluție pentru rezolvarea situației medicale, se arată în expunerea de motive semnată de Nicușor Constantinescu. Șeful CJ nu s-a uitat la bani și a dispus pentru socrul copilului lui de suflet, cum obișnuia să-l numească pe Făgădău, cea mai mare sumă de acest gen acordată pe persoană fizică din 2009 până în 2012, după cum reiese din lista de hotărâri ale CJ consultate de sursele noastre.
Pentru comparație, bugetul din 2012 pentru ajutoare financiare date pentru rezolvarea unor probleme medicale și sociale a fost de 300.000 de lei (puțin peste 68.000 de euro) împărțiți la 42 de aplicanți. Printre ei și Gaitanidis. Cea mai mare parte a sumelor primite individual variază între 2.000 lei și un maxim de 10.000 de euro, dat unei singure persoane.
Suma de 35.000 de euro primită de Gaitanidis reprezintă 33% din tot bugetul alocat acestor ajutoare (450.000 de lei, circa 100.000 de euro) și mai bine de jumătate din cei 68.000 de euro acordați celor 42 de aplicanți. Mai poate fi făcută o comparație dureroasă: un alt copil, Ursache Robert Sebastian (vezi doc) a primit circa 3.600 euro pentru tratamentul de radioterapie, diagnosticat fiind cu carniom al celulei ficatului, tumora malignă a pulmonului, tumoră malignă secundară a organelor digestive (vezi aici lista celor 42).
La șase luni (februarie 2013) de la generozitatea pe banii statului trezită de Făgădău în sufletul lui Nicușor Constantinescu, el însuși fugit cu eticheta de bolnav grav în America, unde s-a bucurat de protecția familiei Martin (citește detalii aici), Gaitanidis a decedat, după cum consemnează presa locală. Inclusiv necrologul cu pricina, datat 8 februarie 2013 confirmă legăturile familiei Făgădău cu întreaga camarilă din jurul lui Mazăre și Constantinescu: și-au exprimat regretele și condoleanțele Radu Mazăre, viceprimarul Gabi Stan, dar și colectivul Primăriei Municipiului Constanţa și cel al Centrului Medical Pozimed.
Pozimed este clinica la care, până în decembrie 2015, a fost director general Monica Gaitanidis, fiica lui Ioan Gaitanidis și soția lui Decebal Făgădău. Aceasta și-a dat demisia precipitat din funcție la sfârșitul anului trecut – tot atunci FBI îl aresta pe Dumitru Martin în San Francisco, pentru tentativă de mituire a unor oficiali militari americani.
Pozimed este deținută de firma Pozitron, controlată însă integral de un offshore din Cipru, Talmage Overseas, vehiculul către care Sorin Strutinsky, trezorierul tripletei toxice de la malul mării, își direcționa comisioanele disimulate în operaţiuni fictive.
Ambele firme cu profil medical în care Monica Gaitanidis este implicată – Pozimed și Cardioscan – au căpușat prin contracte de zeci de milioane de euro (link) Spitalul Județean, aflat în subordinea aceluiași Nicușor Constantinescu și condus de Daniel Căpățână, ridicat pe 18 mai de procurorii DNA după ce a fost prins în flagrant luând mită.