MENIU

Povestea celor patru români premiați cu Nobel, alungați departe de granițele țării

În întreaga istorie a României, patru români au fost recompensaţi cu prestigiosul Premiu Nobel. Aceştia şi-au găsit însă succesul departe de graniţele ţării noastre, fiind forţaţi să plece din cauza regimului comunist.

1. În anul 1974, românul George Emil Palade obţinea Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, alături Albert Claude şi Christian de Duve, potrivit site-ului romaniidinstrainatate.com, în urma descoperirilor efectuate în domeniul „privind organizarea şi funcţionarea celulei”. Palade a intrat în istorie ca urmare a studiilor sale referitoare la existenţa unor particule în ARN, numite „ribozomi”. Descoperirea acestor celule a primit numele de „corpusculii lui Palade”. Născut la Iaşi în 1912, George Emil Palade a urmat cursurile Facultăţii de Medicină a Universităţii din Bucureşti, iar în 1940 devine doctor în medicină. Se stabileşte în Statele Unite ale Americii în anul 1946, la un an după instalarea regimului comunist în România. Devine membru al Academiei de Ştiinţe a SUA. În anul 2007 este decorat de Traian Băsescu cu Ordinul Naţional Steaua României, în grad de Colan, iar un an mai târziu, pe data de 8 octombrie 2008, se stinge din viaţă în America.

2. În anul 1986, Elie Wiesel primea Premiul Nobel pentru Pace, fiind numit „un mesager al omeniei”. Wiesel s-a născut pe 30 septembrie 1928, la Sighetul Marmaţiei, judeţul Maramureş, într-o familie de evrei. După anexarea la Ungaria, în 1940, a nordului Transilvaniei, în urma Dictatului de la Viena, începe şi drama familiei lui Wiesel. Mama şi sora sa au fost ucise de furia nazistă, iar Elie şi tatăl său au fost închişi într-un lagăr de muncă forţată. Tatăl îşi pierde viaţa în respectivul lagăr, iar Elie Wiesel este salvat de o intervenţie a Armatei americane. În 1955 ajunge în SUA, obţinându-şi cetăţenia abia în 1974. 

4. Arădeanul Ştefan W. Hell este unul românii cu care ne putem mândri. În luna octombrie 2014 alături de Eric Betzig şi William E. Moerner a câştigat premiul Nobel pentru chimie. El s-a născut pe 23 decembrie 1962, la Arad, în familia unui inginer şi a unei învăţătoare. Studiază primele opt clase la Sântana, lângă Arad, iar apoi se înscrie la liceu în Timişoara. În 1978 emigrează definitiv în Germania împreună cu întreaga familie. Stefan W. Hell, cel care a descoperit că printr-un microscop fotonic se pot face observaţii mult mai amănunţite decât se credea asupra celulelor, are o casă în oraşul Sântana, judeţul Arad, acolo unde şi-a petrecut toată copilăria. 

Mai multe pe Adevarul