Ponta, Zgonea și Tăriceanu, întrevedere cu ambasadorii acreditați la București
Premierul Victor Ponta și șefii celor două Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea și Călin Popescu Tăriceanu au participat la o întâlnire, marți, cu ambasadorii acreditați la București. Din UE, cel puțin, ambasadorii Olandei și Marii Britanii au fost prezenți la întâlnire, informează Realitatea TV.
Totodată, Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA și ambasadorul Canadei, Joanne Lemay, ar fi fost prezenți la discuții.
Întâlnirea a avut loc la una din vilele de protocol din nordul Capitalei, a transmis corespondentul Realitatea TV.
Reacțiile ambasadelor, după votul în cazul Ponta: Toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii
Ambasadele au reacţionat în cascadă, marți, la cazul Victor Ponta, după votul dat de parlamentari pentru salvarea premierului. Diplomaţiile occidentale au pledat pentru o justiţie independentă şi pentru continuarea luptei anticorupţie. La solicitarea Realitatea TV, ambasadele Olandei şi Marii Britanii au insistat că România se află sub monitorizarea specială a Comisiei Europene. Totodată, ambasada Statelor Unite la București a subliniat că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii.
Preşedintele Iohannis: "O zi tristă pentru democraţie. Parlamentul a executat ordinul"
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declaraţii de presă marţi, după şedinţa CSAT, la care a participat şi premierul Victor Ponta, căruia preşedintele i-a cerut, încă o dată, demisia marţi. Iohannis a susținut că "este o zi tristă pentru democraţie" și că premierul Ponta "a ales să sacrifice interesul României pentru cel propriu".
"Să distrugi instituţii şi principii pentru a salva cariera unei persoane este inacceptabil într-o democraţie. Am văzut cu toţii că procurorii îl acuză pe Ponta de fapte penale. Am văzut că premierul se declară nevinovat. Nici Parlamentul, nici eu, nici dvs nu putem stabili cine are dreptate: procurorii sau domnul Ponta. Singurii care pot decide sunt judecătorii, dar pentru asta trebuie să ajungă în faţa instanţei.
Trei variante de reacţie a avut Ponta: prima, cea mai onorabilă, să demisioneze şi să se pună la dispoziţia justiţiei. A doua să îşi convină colegii din majoritatea parlamentară să încuviinţeze urmărirea penală, să se pună la dispoziţia procurorilor şi judecătorilor şi să dovedească, practic, că e aşa cum spune, nevinovat. Dacă se întâmpla aşa cu siguranţă nu îl suspendam din funcţie. S-ar fi găsit soluţii de a-l judeca, cu mare celeritate, şi de a lămuri problema. A ales a treia variantă, cea mai proastă, s-a folosit de influenţa din calitatea de premier şi a solicitat majorităţii parlamentare să nu încuviinţeze urmărirea penală. Parlamentul a executat ordinul. E cea mai proastă variantă: domnul Ponta nu mai poate demonstra nimănui că a avut dreptate. A doua consecinţă este imaginea neagră despre România şi democraţia noastră. Premierul a ales să sacrifice interesul României pentru cel propriu. De asta am spus că e o zi tristă pentru democraţia din România", a spus șeful statului.
Ponta, salvat de colegii deputați. Premierul scapă de urmărirea penală pentru conflict de interese
Victor Ponta a fost salvat de deputaţi! Aceştia au respins, marţi, în plenul Camerei, solicitarea DNA de avizare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese. 231 au votat "pentru" respingerea urmăririi penale şi 120 "împotrivă".