Ponta, despre datele transmise de INS: "Nu ştiu şi nici nu trebuie să ştiu"
Premierul Victor Ponta a declarat că nu ştie despre problema legată de datele comunicate de către Institutul Naţional de Statistică (INS) şi că el nu primeşte altfel de date decât cele publice, cu argumentul că INS lucrează în coordonarea Eurostat, iar Guvernul nu trebuie să interfereze, notează Mediafax.
Întrebat de jurnalişti dacă există vreo problemă la nivelul INS şi ce fel de date a primit el, la Guvern, din partea institutului, Ponta a răspuns: "Eu nu primesc altfel de date decât primiţi şi dumneavoastră. INS-ul lucrează cu Eurostat-ul".
La remarca acestora că a fost o problemă legată de datele comunicate de către INS şi dacă ştie de această problemă, Ponta a răspuns că nu.
"Nu, nu ştiu şi nici nu trebuie să ştiu. INS-ul este şi lucrează în coordonarea Eurostat-ului. Dacă sunt probleme, cu siguranţă Eurostat-ul ne va spune şi vom lua orice măsură, dar nu trebuie să intervină Guvernul, pentru că tocmai cerinţa Eurostat-ului este ca Guvernul să nu interfereze în activitatea institutelor naţionale de statistică", a afirmat premierul.
Joi dimineaţa, INS a anunţat că produsul intern brut în trimestrul al doilea a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier) şi că faţă de acelaşi trimestru de anul trecut a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier.
INS a mai anunţat că, în primul semestru al acestui an, produsul intern brut a crescut, comparativ perioada similară a anului trecut, cu 2,4%, pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier.
Institutul nu a comunicat nimic despre faptul că şi-ar fi revizuit cifrele, de la pozitiv la negativ, aferente primului trimestru al acestui an.
Ulterior, datele Eurostat au indicat faptul că România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, urmare a unei modificări de către INS a evoluţiei pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%.
Datele publicate de Eurostate au arătat astfel că INS, fără să comunice public, a revizuit în scădere estimările de PIB pentru primul trimestru, de la o creştere faţă de trimestrul anterior de 0,2% la o scădere de 0,2%.