MENIU

Ponta anunţă că îi va trimite lui Băsescu situaţia la zi privind Ucraina şi Moldova, pentru CSAT

Ponta anunţă că îi va trimite lui Băsescu situaţia la zi privind Ucraina şi Moldova, pentru CSAT

Premierul Victor Ponta a anunţat, după o discuţie cu miniştrii Apărării, de Interne şi Externe, că marţi va primi o analiză la zi privind situaţia din Ucraina şi Moldova şi o actualizare a strategiei României, acte pe care, ca vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), le va înainta preşedintelui pentru a fi discutate în CSAT.

El a insistat asupra faptului că nu există un pericol actual sau o ameninţare directă la adresa României, dar că Moldova şi Ucraina, state aflate la graniţă, sunt în stare de pericol, astfel că autorităţile române trebuie să aibă o strategie actualizată.

"Cele trei ministere au în pregătire şi mâine îmi vor prezenta, înainte de şedinţa de guvern, o analiză la zi cu ultimele evoluţii, date şi informaţii privind situaţia din Ucraina şi o updatare a strategiei României în acest sens, vom înainta acest document integrat din partea structurilor guvernamentale către preşedintele României şi către celelalte structuri de securitate naţională. Singura instituţie prevăzută de Constituţie care poate integra atât analiza şi informaţiile structurilor guvernamentale, cât şi ale serviciilor de informaţii care se află în subordinea Parlamentului este Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi, în calitate de vicepreşedinte al CSAT, sunt de părere că, în baza acestor materiale la zi, în cadrul CSAT trebuie ca toţi membrii CSAT să luăm la cunoştinţă despre situaţia la zi, despre analiza privind evoluţiile în viitor şi despre strategia pe care România, ca membru NATO şi ţară care este alături de Moldova şi de Ucraina, trebuie să o adopte", a spus Ponta.

El a amintit că România, ca membru NATO, are şi obligaţii, precum menţinerea capacităţii militare, alături de un proces de modernizare, dar susţine şi integritatea teritorială a Moldovei şi Ucrainei, reafirmând un sprijin politic necondiţionat. Acest sprijin va fi transmis, luni, de miniştrii români de Externe şi Apărare către colegii lor din Ucraina, respectiv Moldova.

"Ministrul Apărării, domnul Duşa, astăzi va avea o întâlnire cu ministrul Apărării din Moldova, pentru a discuta probleme specifice domeniului, iar ministrul de Externe, domnul Corlăţean, tot în această zi se va întâlni cu ministrul de Externe al Ucrainei. Amândoi au din partea mea mandatul de a transmite foarte clar acest sprijin politic necondiţionat şi de a avea pentru noi toate informaţiile la zi, pentru că situaţia se schimbă în fiecare zi. O analiză valabilă în urmă cu o lună, din păcate, nu mai este deloc valabilă astăzi şi tot ceea ce se întâmplă trebuie adus la cunoştinţa instituţiilor româneşti, în timp real", a arătat Ponta.

El a infirmat totodată orice discuţie privin mobilizarea rezerviştilor şi recrutarea tinerilor, arătând din nou că nu există un pericol actual şi că este nevoie de responsabilitate, adăugând că şi el va fi mai atent la mesajele publice.

Şeful Executivului a reiterat faptul că această situaţie cu totul specială arată că România a luat o decizie fundamental corectă în urmă cu zece ani, când a aderat la structurile NATO.

"Mulţumesc încă o dată tuturor aliaţilor noştri şi tuturor oamenilor politici din România care au făcut posibil, în urmă cu zece ani, acest lucru esenţial pentru securitatea noastră naţională şi pentru siguranţa cetăţenilor României", a subliniat Ponta.

El a adăugat că această calitate de membru NATO conferă anumite drepturi, dar presupune şi asumarea unor obligaţii, precum modernizarea continuă şi păstrarea capacităţii operţionale ale forţelor militare româneşti.

"Reconfirm faptul că, în plus faţă de bugetul alocat prin Legea bugetului de stat (...) încă 700 de milioane de lei vor fi disponibilizate imediat pentru ca echipamentul tehnic şi echipamentul de luptă să poată fi menţinute în stare operaţională în perioada imediat următoare şi pentru ca militarii români să beneficieze de tehnica militară de care au nevoie la nivelul şi la provocările anului 2014", a adăugat prim-ministrul.

Duminică, premierul Ponta a precizat că, în situaţia în care preşedintele Traian Băsescu nu va convoca CSAT pentru analizarea crizei din Ucraina, atunci convocarea va fi făcută de el, în calitate de vicepreşedinte, şi ceilalţi miniştri membri ai acestei structuri, în cursul zilei de luni.

El a precizat că va propune o analiză foarte clară a instituţiilor statului, inclusiv a serviciilor de informaţii, legat de ceea ce va putea face România pentru a sprijini Republica Moldova în contextul conflictului din Ucraina.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat că face apel la premierul Victor Ponta să nu terfelească CSAT, care nu este "un club de dezbatere", şi i-a cerut să depună, chiar şi în noaptea de duminică spre luni, o strategie pe situaţia din Ucraina, dacă vrea convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Sâmbătă, Băsescu afirmase că situaţia Ucrainei s-a discutat demult în CSAT, dar premierul Ponta nu şi-a dat seama când.