PNL depune a patra moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta
Opoziţia depune, astăzi, a patra moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Victor Ponta. Liberalii încearcă din nou demiterea şefului Executivului, după ce Victor Ponta a fost trimis în judecată în dosarul Rovinari-Turceni. Liberalii au 175 de voturi, dar este nevoie ca demersul lor să fie susţinut de cel puţin jumătate plus unul din numărul total de parlamentari.
Pe cine se bazează PNL:
UDMR - 25 parlamentari
UNPR - 61 parlamentari
NEAFILIAŢI - 23 parlamentari
MINORITĂŢI - 17 parlamentari
Ce conține moțiunea de cenzură a PNL. Cele mai importante pasaje din document
PNL a anunțat, sâmbătă, în deschiderea Colegiului Director al PNL, care a avut loc la Brașov, că va depune o nouă moțiune de cenzură pentru a-l demite pe Victor Ponta. Ulterior, corepreședintele PNL, Alina Gorghiu, a confirmat această informație în cadrul conferinței de presă, de după Colegiul Director al partidului.
Decizia vine după ce premierul Ponta a fost trimis în judecată. Alina Gorghiu și Vasile Blaga au declarat în conferința de presă că moțiunea de cenzură va fi depusă luni, dar au refuzat să precizeze ce negocieri poartă cu alte partide pentru a obține numărul total de semnături, 278:
”Sunt câteva subiecte pe care vreau sa vi le aduc in atentie, am obtinut o decizie politica pe un subiect important, avem un premier trimis in jdecata pentru fapte de coruptie care refuza sa isi dea demsia. Singura decizie a sa este sa-si atace procurorul de caz, este prea mult si pentru Victor Ponta. La fel de vinovati sunt si cei din coalitia de guevrnare, azi am luat o decizie politica pe care o asteaptau cei peste 1 milion de romani care au votat pentru demiterea lui Victor Ponta: PNL a decis sa depuna luni o motiune de cenzura pe tema lipsei de credibilitate a Guvernului in fata Justitiei. Fac apel la coalitia de guvernare sa ia o decizie in folosul Romaniei si sa sustina motiunea de cenzura”, declara Alina Gorghiu.
Referitor la negocierile cu UNPR, Alina Gorghiu a mai subliniat: "Avem discutii de la precedenta motiune de cenzura cu toate partidele parlamentare. Nu am sa fac publice deloc demersurile pe care le vom face in vederea sustinerii motiunii de cenzura. In acest moment am luat decizia, din acest moment vor fi strânse semnăturile. "
Ulterior, Vasile Blaga a mai spus: ”În ziua in care se va depune motiunea de cenzura va fi si un miting in Bucuresti la Palatul Parlamentului, sper ca nu ne mai ameninta domnul Ponta cu contramanifestații ca în vară. ”
Întrebat dacă exclude din start posibilitatea ca PNL să refuze să facă parte dintr-un Guvern în care Gabriel Oprea să fie premier, Vasile Blaga a afirmat: "Cred ca am vorbit romaneste. Noi suntem partid de opozitie, vrem sa ajungem la putere. Nu putem sa facem asta decat cu un premier al nostru (n.r. Cătălin Predoiu)."
Dragnea: Teoretic, moțiunea de cenzură a PNL nu are șanse să treacă
În schimb, președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, declara, vineri, la Ploiești, că nu crede că o viitoare moțiune de cenzură a PNL ar avea șanse să treacă, afirmând că un astfel de demers nu poate genera schimbarea din funcție a premierului Victor Ponta.
''Nu cred că are șanse (moțiunea de cenzură — n.r.). Nu e o noutate că PNL anunță o moțiune de cenzură (...) Nu moțiunea de cenzură a PNL poate să genereze sau nu o schimbare a lui Victor Ponta'', declara Dragnea, răspunzând unor întrebări.
Ultima moţiune de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Ponta a fost dezbătută în 12 iunie. Moţiunea a fost respinsă, fiind înregistrate 194 de voturi "pentru", faţă de 278 necesare pentru adoptare, alte 13 voturi fiind "împotrivă", iar 7 anulate.