MENIU

PNL cere ca Ponta să dea explicații în Parlament pe tema autostrăzii Sibiu-Orăştie

Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, cere ca premierul Victor Ponta să dea explicaţii în Parlament, pentru că a forţat darea în folosinţă a autostrăzii Sibiu-Orăştie, în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. În acest sens, Raeţchi susține că "este inadmisibil ca în România anului 2015 să impunem politic, în preziua alegerilor, inaugurarea unor construcţii care să reprezinte un pericol public".

Mai mult, PNL a anunțat, săptămâna trecută, că vrea constituirea unei omisii de anchetă pentru a verifica neregulile de la autostrada Sibiu Orăştie. Anunţul liberalilor vine după ce o bucată din şoseaua Orăştie-Sibiu va fi demolată şi reconstruită pentru că la doar opt metri sub asfalt constructorii au găsit apă.

Autostrada a fost inaugurată de Victor Ponta și Ioan Rus, atunci ministru al Transporturilor, cu doar două zile înainte de turul doi al prezidenţialelor.

La rândul său, CNADNR a trimis un comunicat de presă în care se precizează că a impus constructorului "să refacă cei 200 – 300 m ai corpului de autostradă unde au apărut degradările prin demolarea acestuia și refacerea corespunzătoare, în conformitate cu proiectul tehnic aprobat".

 

România furată. Director CNADNR: Sibiu-Orăștie trebuie închisă. Soluția, să fie rasă și reconstruită

 

Propunerea de înfiinţare a comisiei de anchetă îi aparţine lui Mircea Dolha. Redăm comunicatul de presă în care deputatul precizează că va prpoune conducerii partidului să susţină demersul său, invocând "abuzurile Guvernului Ponta și incapacitatea acestuia de a gestiona marile investiții mult trâmbițate duc la greșeli enorme care costă România milioane de euro".

"Parlamentul României are obligația de a nu rămâne impasibil la dezastrul construirii autostrăzii Sibiu – Orăștie. Este o urgență, din punctul meu de vedere, înființarea unei comisii parlamentare care să ancheteze neregulile constatate la realizarea autostrăzii Sibiu-Orăștie, iar în acest sens voi propune conducerii PNL să susțină aceste demers. Abuzurile Guvernului Ponta și incapacitatea acestuia de a gestiona marile investiții mult trâmbițate duc la greșeli enorme care costă România milioane de euro. Riscul iminent este să pierdem și finanțări europene de miliarde de euro atât de necesare pentru infrastructură. Nu este posibil ca prim-ministrul Ponta să ordone anul trecut inaugurarea tronsonului Sibiu-Orăștie din rațiuni electorale, fiind atunci "prezidențiabilul PSD", iar CNADNR-ul să-i facă pe plac și să constatăm astăzi, la un an distanță, că una dintre puținele autostrăzi pe care le avem trebuie demolată", se arată în comunicat.

Deputatul atrage atenţia că guvernul Ponta nu şi-a făcut datoria de a verifica constructorul:

"Este dovada cea mai clară a ”eficienței” acestui Guvern Ponta, care lucrează în detrimentul respectării legii, derulării lucrărilor și în special a calității acestora, nefăcându-și datoria de a verifica constructorul, dar cu "nota de plată" achitată din buzunarul românilor. De altfel, asistăm la un alt record negativ pentru România, marca Ponta: în 2015 Guvernul PSD a închis mai mulți kilometri de autostradă decât a construit".

Dolha mai atrage atenţia că ţara noastră a devenit singura țară din Europa cu un bilanț negativ la capitolul autostrăzi şi menţionează că situaţia este creată de un Guvern care este dezastruos:

"Țara noastră a devenit, astfel, singura țară din Europa cu un bilanț negativ la capitolul ”autostrăzi”. Ba mai mult, ne trezim că vom plăti bani mulți chiar și pentru autostrăzi nerealizate nici măcar pe hârtie, dacă se adeverește ce scrie în presă, și anume că România va fi dată în judecată pentru anularea licitației pentru autostrada Comarnic - Brasov. Este o situație gravă, provocată de un Guvern ce se dovedește dezastruos și cred că este imperios necesar ca Parlamentul să intervină imediat în a verifica aceste aspecte", se arată în comunicatul de presă.

REPLICA CNADNR

Pe de altă parte, CNADNR a făcut la rândul său precizări referitoare la stadiul lucrărilor pe autostrada Orăștie – Sibiu, Lot 3, Narcis Neaga, directorul instituţiei precizând că au ajuns în punctul de a cere chiar demolarea unei porţiuni pentru a fi siguri că proiectul se va finaliza în condiţii de maximă siguranţă. În document se menţionează că deschiderea traficului rutier pe autostradă nu a presupus şi recepţia lucrării:

 

"În noiembrie 2014, printr-un comunicat de presă, CNADNR SA a informat opinia publică despre deschiderea traficului rutier pe autostrada Orăştie - Sibiu, în condiţii de siguranţă a circulaţiei. La acel moment CNADNR SA a subliniat faptul că nu s-a făcut recepţia lucrărilor. Din acelaşi motiv, al perspectivei siguranţei circulaţiei, CNADNR SA nu a făcut recepţia lucrării".

Mai mult, se mai arată că  remedierea defectelor apărute atât în perioada de execuţie a lucrărilor, cât şi în perioada de garanţie (4 ani),  revin în totalitate Antreprenorului conform prevederilor contractului “Proiectare şi Execuţie Autostrada Orăştie – Sibiu, lot 3, km 43+855 – km 65+965”. În acest sens, menţionăm că lucrările de remediere vor fi executate pe riscul şi cheltuiala Antreprenorului, fără costuri suplimentare pentru CNADNR SA,  se mai arată în document:

La data de 26.11.2014, CNADNR SA a remis următorul comunicat de presă:

„Precizăm că recepţia lucrărilor nu a fost efectuată şi reamintim că traficul rutier pe tronsonul de autostradă Orăştie – Sibiu Lot 3 a fost deschis în data de 14.11.2014. Astfel, recepţia lucrărilor pentru acest lot al Autostrăzii Orăştie  - Sibiu va fi efectuată doar atunci când Antreprenorul va remedia toate degradările superficiale apărute pe acest sector de drum".

În privinţa apariţiei unor fisuri la poziţia km 60+660 Calea 1 de pe Autostrada Orăştie – Sibiu, Lot 3, km 43+855 – km 65+965, menţionăm că investigaţiile au arătat că fisurile sunt de natură superficială şi nu afectează stabilitatea corpului autostrăzii şi siguranţa traficului rutier. 

Referitor la remedierea defectelor apărute atât în perioada de execuţie a lucrărilor, cât şi în perioada de garanţie (4 ani), precizăm că responsabilitatea revine în totalitate Antreprenorului conform prevederilor contractului “Proiectare şi Execuţie Autostrada Orăştie – Sibiu, lot 3, km 43+855 – km 65+965”. În acest sens, menţionăm că lucrările de remediere vor fi executate pe riscul şi cheltuiala Antreprenorului, fără costuri suplimentare pentru CNADNR SA.

 

Alexandru Nazare, despre Orăştie-Sibiu. "Banii pentru reconstrucţie nu sunt bani europeni"

 

 

Instituţia mai enumeră în document şi cauzele care au dus la producerea fisurilor, subliniind că CNADNR a informat opinia publică despre necesitatea de a investiga cauzele apariției acesteia;

În prezent se investighează cauzele care au determinat producerea acestor fisuri în vederea stabilirii măsurilor de remediere necesare. Antreprenorul şi Consultantul aplică un program permanent de monitorizare zilnică, urmărind astfel evoluţia acestui fenomen în vederea remedierii defectelor constatate.

  • După cum se poate observa, încă de la apariția  fisurii, compania a informat opinia publică despre necesitatea de a investiga cauzele apariției acesteia;
  • Numai în ultima perioadă, CNADNR SA a solicitat pe baza rapoartelor reprezentanţilor companiei, încă trei expertize de specialitate independente. Concluzia la care s-a ajuns confirmă nerespectarea proiectului tehnic aprobat și greșeli de execuție;
  • Astfel, Antreprenorului (Salini Impregilo) i s-a impus de către CNADNR SA să refacă cei 200 – 300 m ai corpului de autostradă unde au apărut degradările prin demolarea acestuia și refacerea corespunzătoare, în conformitate cu proiectul tehnic aprobat.

 

Orăștie-Sibiu. Crăciun: E clar o problemă penală. Hagiu: Nu s-a mișcat nimic. Despre ce DNA vorbim?

 

Pe de altă parte, comunicatul mai conţine şi un punct de vedere al lui Narcis Neaga, care precizează că de-a lungul timpului a cerut respectarea acestuia conform contractului. Asumarea realizării proiectului este însa a Antreprenorului. CNADNR, Beneficiar, a urmărit şi a sesizat de câte ori a fost nevoie apariţia unor eventuale erori.

„Decizia demolării a fost luată pentru a identifica exact cauza apriției fisurii, mai ales având în vedere că Antreprenorul a avut și calitatea de Proiectant în cadrul Contractului de lucrări. Lucrarea este încă în garanție și, astfel, valoarea de remediere a defectelor va fi suportată în totalitate de către Antreprenor. În ultima vreme, acest proiect atât de discutat a generat apariția în spaţiul public a numeroase idei, observații, comentarii și chiar acuze, toate îndreptăţite în mare parte, pentru că este vorba despre un proiect important, este vorba despre siguranţa cetăţeanului. Este un proiect început încă din 2011/2012. De-a lungul timpului am cerut respectarea acestuia conform contractului. Asumarea realizării proiectului este însa a Antreprenorului. CNADNR, Beneficiar, a urmărit şi a sesizat de câte ori a fost nevoie apariţia unor eventuale erori. Chiar şi în acest moment, noi, CNADNR, am ajuns până în punctul de a cere chiar demolarea unei porţiuni pentru a fi siguri că proiectul se va finaliza în condiţii de maximă siguranţă. Sunt conştient de presiunea care există. Dar rezolvarea situaţiei actuale nu se poate face decât printr-o decizie drastică, potrivit standardelor de calitate şi siguranţă. Chiar dacă în timp au fost acumulate mai multe tensiuni, chiar dacă am vrea ca peste noapte să rezolvăm această problemă, CNADNR, în toate acţiunile pe care le desfăşoară în acest proiect, trebuie să respecte atât prevederile contractuale cât şi legislaţia în vigoare”, a declarat Narcis Neaga, Directorul General al CNADNR SA, potrivit documentului.

 

România furată. Mihai Alexandru Crăciun: E o problemă de logică în funcționarea CNADNR

Mai multe articole despre:
PNL Victor Ponta Sibiu-Orăştie ovidiu raetchi