MENIU

Percheziții DNA la Primăria Iași și la locuința primarului. Nichita, suspectat de abuz în serviciu

Procurorii DNA efectuează joi percheziții la Primăria Iași, dar și la locuința edilului Gheorghe Nichita, pentru infracțiuni ce ar fi comise de la începutul anului 2015. Gheorghe Nichita a confimat pentru Realitatea Tv că sunt percheziții în desfășurare, dar a refuzat să facă alte comentarii.  Primarul ar fi suspectat de abuz în serviciu, acesta mandatând polițiști locali să urmărească anumite persoane, mai ales rivali politici, mai anunță Realitatea TV. UPDATE: Gheorghe Nichita a fost adus la DNA București, pentru audieri. 

UPDATE. În jurul orei 18:50, Gheorghe Nichita a fost adus la DNA Bucureşti, pentru audieri.

Procurorii au efectuat 21 percheziții în total, fiind vizată Poliția Locală, inclusiv șefii acesteia. Acțiunea are loc într-un dosar privind suspiciuni cu privire la fapte de corupție. La finalul perchezițiilor, persoanele implicate, inclusiv primarul Gheorge Nichita, vor fi aduse la DNA — Structura Centrală pentru audieri. 

Nichita folosea Poliția Locală pentru urmărirea unor persoane, la cererea sa

Potrivit unor surse Realitatea Tv, Nichita Gheorghe a instigat mai mulţi poliţişti ( funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul Poliţiei Locale a Mun. Iaşi ) să efectueze supravegheri operative şi investigative. Nichita dispunea lui Hliboceanu Liviu Mihai, directorul general al poliţiei locale Iaşi şi Avîrvarei Ştefan, şef serviciu poliţia locală Iaşi să trimită poliţişti din subordine în locurile unde ştia că sunt persoanele pe care primarul dorea să fie urmărite şi cerea poliţiştilor să-l ţină la curent cu toate detaliile – cât stau într-un loc, cu cine se întâlnesc, unde pleacă şi de unde vin .

Mai mult, Hliboceanu la cererea lui Nichita dispunea unor poliţişti din subordine să acceseze inclusiv bazele de date ale instituţiei pentru a verifica autoturismele şi baza de date a evidenţei populaţiei pentru a afla cât mai multe detalii în legătură cu proprietarii respectivelor autoturisme cu care se întâlneau persoanele despre care Nichita dorea să le cunoască tot anturajul, se mai arată în document, potrivit surselor Realitatea Tv. 

Astfel, Nichita folosea Poliția Locală în interes personal, pentru efectuarea unor supravegheri operative ale unor persoane, activități ce nu au legătură cu atribuţiile Poliţiei Locale a municipiului Iaşi instigă funcţionarii acestei instituţii să îi furnizeze date ce nu sunt destinate publicităţii prin accesarea unor baze de date, în interesul personal al edilului municipiului.

Ce spune comunicatul DNA

Procurori ai Direcției Naționale Anticorupție efectuează joi percheziții în 21 de locații situate în județul Iași, dintre care trei sunt sediile unor instituții publice, într-un dosar ce vizează infracțiuni comise de la începutul anului până în prezent. 

"Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a corupției, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție comise de la începutul anului 2015 până în prezent. În cursul zilei de 30 aprilie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 21 de locații situate în județul Iași, din care trei sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice", se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Gheorghe Nichita este primarul Iașiului din 2003, fiind și vicepreședinte la nivel național.