Undă verde pentru moscheea lui Ponta. Pârvulescu: Nu se poate construi pe acel teren
Politologul Cristian Pârvulescu a declarat, marți seară, la Realitatea TV, în contextul în care, în aceeași zi, a fost semnat protocolul privind proiectul de construire a celei mai mari moschei din Europa, la București, că terenul oferit de Executiv pentru moschee este inutilizabil, în condițiile în care "are probleme". Mai exact, precizează Pârvulescu, din cauza faptului că terenul este subtraversat de marile magistrale de transport căldură și apă, ale orașului, este imposibilă construirea unor construcții înalte și grele, "cel puțin în spatele pavilionului expozițional".
"Terenul pe care Guvernul României l-a oferit pentru construcția acestei moschei este un teren care are probleme. Întâmplător știu despre ce e vorba, pentru că acel teren ne-a fost oferit nouă, Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, în 2005, când a făcut un schimb de terenuri cu SPP-ul și ni s-a oferit un spațiu pentru a construi sediul SNSPA, actualul sediu din Bulevardul Expoziției. Practic, vom fi vecini cu această moschee, dar noi știm că nu am putut construi pe locul pe care Guvernul l-a oferit moscheii pentru că era subtraversat de marile magistrale de transport căldură și apă, ale orașului. Nu se pot face construcții înalte și grele, cel puțin în spatele pavilionului expozițional", a declarat Cristian Pârvulescu.
Mai mult, Pârvulescu a explicat că "orice construcție se face pe baza unui puz", ceea ce nu există, potrivit informațiilor sale, în acest caz.
"Noi am construit la aproape un kilometru mai departe, spre Piața Chibrit. În locul acela, nu am putut construi. Sunt 11.000 de metri pătrați, nu pot preciza exact care este terenul. Nu am văzut o schiță. Dar întâmplarea face să știu care este situația unei părți din acel teren, o parte destul de importantă. Era vorba de vreo 4.000 de metri pătrați. Mai știu și că Loja Masonică a primit aprobarea de a-și face un templu, în acea zonă. Va fi o zonă multiculturală foarte interesantă. Orice construcție se face pe baza unui puz și eu n-am cunoștință ca la Consiliul General al Muncipiului București să se fi aprobat un nou puz, care să conțină această moschee", a mai spus politologul.
Marţi a fost semnat protocolul pentru construirea controversatei moschei, care urmează să fie construită în Capitală. Secretariatul de Stat pentru Culte a semnat documentul împreună cu Muftiatul Cultului Musulman din România, informează Realitatea TV.
Lăcaşul de cult ar urma să aibă o capacitate de aproximativ 1.000 de locuri, un parc pentru copii, o fântână arteziană, un loc de spălare rituală şi o sală de clasă pentru maxim 20 de copii care doresc să studieze abecedarul religiei musulmane.
La sfârşitul lunii mai, Guvernul a dat în folosinţă gratuită un teren, cu o suprafaţă de peste 11.000 de metri pătraţi, pe bulevardul Expoziţiei, şi o valoare de aproape 4 milioane de euro, către Muftiatul Cultului Musulman din România, în vederea construirii unei moschei. Decizia a stârnit numeroase controverse deoarece proiectul s-a aprobat în două zile dupa identificarea terenului, fără să stea în dezbatere publică.
Oficial, în România sunt 67.000 de credincioşi musulmani. Cei mai mulţi sunt în Dobrogea iar 9.000 locuiesc în Bucureşti.