Parlamentarii care au încălcat legea, printre beneficiarii pensiilor speciale
Moş Crăciun a fost darnic în acest an cu parlamentarii. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în cele din urmă, legea care le oferă aleşilor pensii speciale. Interesant este că pe lista beneficiarilor se vor afla şi senatorii şi deputaţii care au încălcat legea. Foşti parlamentari precum Relu Fenechiu sau Miron Mitrea ar putea să beneficieze de pensii speciale, potrivit Realitatea TV.
Este vorba despre o prevedere din legea pensiilor speciale pentru parlamentari care spune că nu vor primi această indemnizație cei care au fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție, dar făcute în calitate de deputat sau senator. Mai exact, există o categorie de foști parlamentari condamnați, care se află deja în închisoare sau și-au ispășit deja pedeapsa, care au fost condamnați pentru fapte făcute în calitate de miniștri, patroni de club sau președinți de partid, care vor beneficia de aceste pensii speciale.
Relu Fenechiu și Miron Mitrea se regăsesc printre beneficiari. Cei doi au fost condamnați pentru fapte de corupție, făcute în calitate de miniștri ai Transporturilor, motiv pentru care, după ce vor ieși la pensie, vor primi și această indemnizație specială de fost parlamentar. Este și cazul lui George Copos, condamnat deja în două dosare diferite: "Loteria" și "Dosarul Transferurilor". Însă, pentru că a fost senator, iar fapta pentru care a fost condamnat nu a fost făcută în calitate de parlamentar, va beneficia și el de această pensie specială, a transmis corespondentul Realitatea TV, Sorina Ionașc.
Iohannis a promulgat legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor
Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul pentru promulgarea legii privind acordarea de pensii speciale parlamentarilor. Concret, senatorii și deputații vor primi între 1.500 şi 4.600 de lei în plus la pensie.
Parlamentarii au adoptat, pe 15 decembrie, proiectul de lege privind pensiile speciale, în urma reexaminării cerute de Klaus Iohannis, cu 300 de voturi "pentru", două "împotrivă" și opt abțineri. La reexaminare, aleşii au decis ca cei condamnaţi penal să nu beneficieze de pensii speciale și ca acest venit suplimentar să fie primit după exercitarea unui an de mandat, cel puțin.
Actul prevede pensii între 1.500 şi 4.400 de lei pentru cei care au avut cel puţin un an de mandat în Parlament.
Iată care este împărţirea:
- un mandat: 1.500 de lei;
- două mandate: 3.100 de lei;
- trei mandate: 4 .400 de lei.
Asta în condiţiile în care pensia medie în România este de 890 de lei.