Finul lui Ponta, parlamentar PSD, nemulțumit de presă: Mă nenorocesc, mă critică, mă fac penal!
Zece parlamentari, dintre care patru cu probleme penale, au depus la Parlament un proiect de modificare a Codului de procedură penală astfel încât să facă imposibilă arestarea preventivă, dar şi să pună piedici în calea anchetelor. Iniţiatorul proiectului, deputatul Marius Manolache, finul lui Victor Ponta susţine că a fost atacat pe nedrept şi că modificările nu au nicio legătură cu dosarul Realitatea Media în care este pus sub urmărire penală.
Dintre cei zece parlamentari care şi-au pus semnătura pe proiect, cei mai mulţi susţin că habar nu au despre ce este vorba, în timp ce Ciprian Nica a anunţat că îşi retrage semnătura. Astfel, doar unul admite că ştie despre ce este vorba, pentru că a fost ideea lui.
Marius Manolache, care a declarat pentru „Adevărul“ că a venit cu ideea proiectului, s-a plâns că presa l-a hăituit şi l-a catalogat drept „penal“, însă el de fapt a dorit o dezbatere mai amplă. „Mă critică, mă nenorocesc, mă fac penal... Dacă v-aţi uitat pe proiect, nu numai despre arestări este vorba. Eu m-am gândit la altceva. M-am gândit la îmbunătăţirea instituţiilor când am făcut acest proiect. Trebuie să vorbim cu CSM, cu Ministerul Justiţiei… Este doar un proiect şi va avea loc o dezbatere publică. În mod special am făcut asta, pentru că ştiam că va avea loc o dezbatere publică şi voiam să discutăm cu toţi factorii de decizie“, a declarat Manolache.
„Sunt avocat şi pot să văd lacunele din legislaţie. Proiectul nu se referă numai la arestare. Vi se pare normal ca un judecător să condamne dacă nu este convins că inculpatul nu a săvârşit fapta? Actuala legislaţie permite asta. Vă dau un caz: Adrian Năstase, condamnat pe exemple, nu pe probe. Judecătorii trebuie să fie integri, trebuie să răspundă şi ei. Nu sunt şi ei funcţionari publici? Trebuie să fie o minimă de responsabilitate. Ar trebui să fie o lege şi a răspunderii magistraţilor. Nu există aşa ceva. Am mai făcut un proiect de lege, în afară de acesta, privind înfiinţarea unei secţii în cadrul Parchetului General de investigare a infracţiunilor săvârşite de magistraţi. Persoanele care se simt neîndreptăţite, să se adreseze acelei instituţii. Acum nu au cui să se adreseze. CSM se ocupă cu altceva. M-am gândit să completez instituţia, de exemplu la ascultare. Trebuie modificate nişte lucruri acolo pentru că nu mai suntem în Evul Mediu“, a povestit Manolache. În ce priveşte modificările care vizează procurorii, el susţine că nu e „un atac la nimeni“, scrie Adevarul.