MENIU

Oprișan: De multe ori activitatea CJ-urilor este îngreunată sau blocată de legislația stufoasă

Adunarea Generală a Consiliilor Judeţene din România (ACJR) este un bun prilej de a discuta şi a puncta cele mai importante probleme referitoare la echilibrarea bugetelor locale pe anul în curs, utilizarea excedentului bugetar din 2017, investiţiile care pot fi realizate prin programele guvernamentale, fondurile europene şi, nu în ultimul rând, achiziţiile publice, a declarat, joi, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Marian Oprişan.

"Din păcate, de nepermis de multe ori, activitatea noastră este îngreunată şi chiar blocată de legislaţia stufoasă şi neunitară. Acest fapt ne îngreunează activitatea şi lasă loc de interpretări juridice atât din partea funcţionarilor, cât şi a organelor de verificare şi control. Decidenţii de astăzi au înţeles aceste lucruri şi ne aflăm în plin proces de acordare a legislaţiei cu realităţile României de astăzi, un lucru imperios necesar, pe care trebuie să-l facem împreună - autorităţile locale, Guvernul României şi Parlamentul ţării", a afirmat Oprişan, în deschiderea AGCJR, la care participă şi premierul Viorica Dăncilă.

Oprişan a subliniat, totodată, necesitatea accelerării reformelor reale care presupun "mai ales" descentralizarea administrativă şi financiară.

"Doamnă prim-ministru, vă spunem cu toată responsabilitatea, diferenţa dintre administraţia României şi administraţia ţărilor occidentale cu democraţii consolidate este imensă. Ţările cu democraţii consolidate au făcut descentralizarea în urmă cu 40-50 de ani, fapt care le-a dus la un nivel de dezvoltare aşa cum vedem astăzi. (...) Aşa cum am văzut în spaţiul european, lucrurile trebuie să se întâmple acolo jos, decizia trebuie să fie lângă cetăţean, pentru că, dacă stăm să umblăm în permanenţă pe la uşile miniştrilor şi pe la uşile Guvernului României, problemele cetăţenilor pe care îi guvernăm nu vor fi rezolvate niciodată întocmai şi la timp", a susţinut el.

Potrivit acestuia, Viorica Dăncilă este "primul premier", care "îşi asumă responsabilitatea de a nu mai închide bugetul ţării pe autorităţile locale".