Omul care s-a "săturat de România" revine: Ce înseamnă autonomia Ardealului
Pe 18 septembrie, scoţienii vor hotărî printr-un referendum dacă vor o ţară separată sau rămân sub domnia reginei Marii Britanii – e un fapt de politică internă a insulei, dar unii comentatori de la Bucureşti o iau ca pe afront la patriotismul gureş, pur rrromânesc, scrie Sabin Gherman în Vocea Transilvaniei.
"Unu: eu nu cred că scoţienii vor vota pentru independenţă – şi asta pentru că, dincolo de tremoloul identitar, există chestiuni tehnice dificil de trecut: noua ţară va trebui să aştepte ani, dacă nu decenii, ca să intre în sistemul global de securitate (e vorba de NATO); la fel, în Uniunea Europeană. Or, să renunţi la stabilitate ca să re-negociezi apoi tocmai stabilitatea li se va părea multora un demers păgubos. Ce nu înţeleg politicienii: cetăţeanul are nevoie mai mare de o maşină nouă, o casă decentă, educaţie şi sănătate decât de lozinci urlate pe stradă. Cel mai important este să beneficiezi de roadele muncii tale, nu să te intereseze politica.
Doi: Scoţia beneficiază de toate instituţiile regionale, are probabil cel mai înalt standard în descentralizare. Devoluţia – pasul intermediar dintre regionalizare şi federalizare – pare să asigure atât securitatea, cât şi prosperitatea oamenilor simpli. Mai mult, transferul de putere va fi şi mai consistent – asta a anunţat premierul Cameron. Plus: Scoţia are prim-ministru, guvern, parlament, steag, imn – tot ce are o ţară: de ce să renunţe la statutul confortabil de parte a actorului global care e Marea Britanie? Să fi avut noi sistemul devolutiv…"
Mai multe, pe VOCEA TRANSILVANIEI.
Sabin Gherman este autorul celebrului manifest "M-am săturat de România".