MENIU

Om de afaceri iordanian, indezirabil în România. Era acuzat de propagandă pentru ISIS

Un om de afaceri iordanian a fost declarat idezirabil în România, pentru 15 ani, după ce acesta a fost acuzat că făcea propagandă pentru gruparea DAESH. Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat, în exclusivitate, la Realitatea Tv, că cetăţeanul iordanian care făcea propagandă în favoarea grupării teroriste era dispus să se implice inclusiv în acţiuni teroriste împotriva României. Serviciul Român de Informaţii (SRI) precizează într-un comunicat că Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash, aflat în România din anul 1991, a fost monitorizat începând cu anul 2014, context în care s-a stabilit că desfăşura activităţi care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale

Plângerea era formulată de SRI, anunţă Realitatea Tv. Acesta a fost declarat indezirabil pentru 15 ani, de Curtea de Apel Bucureşti, la cererea parchetului de pe lângă această instanţă, din raţiuni de securitate naţională, scrie Mediafax.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a sesizat, luni, Curtea de Apel Bucureşti, în urma propunerii formulate de SRI, pentru a aprecia asupra dispunerii măsurii de declarare ca indezirabil a cetăţeanului iordanian Jaml Abdel Jabbar Khalil, pe o perioadă de 15 ani, pentru considerente de securitate naţională, potrivit unui comunicat al parchetului. Marţi, CAB a admis cererea şi l-a declarat indezirabil pe cetăţeanul iordanian, suspectat de propagandă jihadistă.

Ovidiu Marincea: Iordanianul era dispus să se implice în acţiuni teroriste împotriva României

"Începand din 2014, cetăţeanul străin a parcurs un proces progresiv de autoradicalizare ca urmare a accesării sistematice a propagandei online, a entităţilor jihadiste. În special DAESH, cum ii spunem noi ,inclusiv atacurile comise recent la Parisnu ISIS. A încercat să legitimeze modul de operare al organizaţiei, inclusiv atacurile comise recent la Paris. Este un proces de autoradicalizare clasic, în mediul virtual, includea disponibilitatea de a se implica chiar împotriva României. Curtea de Apel l-a declarat indezirabil pe o perioada de 15 ani. Este un cetăţean din Constanţa, are familie. Se va pune în aplicare decizia pe care a luat-o Curtea de Apel care poate fi contestată", a precizat Marincea, la Realitatea Tv.

SRI: Iordanianul, monitorizat din 2014. Se află în România din 1991

 

Redăm, în continuare, integral, comunicatul SRI

Marţi, 29 decembrie 2015, ca urmare a măsurilor specifice întreprinse de către Serviciul Român de Informaţii în cooperare cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi Inspectoratul General pentru Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Curtea de Apel Bucureşti l-a declarat pe cetăţeanul iordanian de origine palestiniană Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash persoană indezirabilă pentru Romania pentru o perioadă de 15 ani. Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash, aflat în România din anul 1991, a fost monitorizat de SRI începând cu anul 2014, context în care s-a stabilit că desfăşura activităţi care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale.

Astfel, începând cu anul 2014, Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash a parcurs un proces progresiv de (auto)radicalizare ca urmare a accesării sistematice a propagandei online a unor entităţi teroriste jihadiste prezente în arealul de conflict siriano-irakian şi, în special, Daesh. Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash a derulat în mediul virtual şi relaţional o susţinută propagandă jihadistă, de radicalizare şi recrutare ideologică în favoarea Daesh, încercând chiar să legitimeze modul de operare al organizaţiei, inclusiv atacurile comise recent la Paris.

De altfel, susţinerea necondiţionată pe care acesta o manifestă faţă de acţiunile Daesh include şi disponibilitatea de a se implica în acţiuni împotriva României. SRI, în calitate de autoritate naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, are ca prioritate majoră prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări pe profil antiterorist, cooperând în acest sens cu celelalte instituţii din cadrul SNPCT, precum şi cu partenerii externi.