MENIU

Românul răpit în Burkina Faso în 2015, Iulian Gherguţ, într-o înregistrare Al Qaida. Reacţia MAE

Românul răpit în Burkina Faso în 2015, Iulian Gherguţ, apare într-o înregistrare Al Qaida

Românul răpit în urmă cu doi ani în Burkina Faso, Iulian Gherguţ, este în viaţă. Filiala Al Qaida din Mali a dat publicității o înregistrare video cu șase ostatici străini, între care și românul. În mesajul său, Gherguţ îi mulţumeşte familiei sale şi îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să negocieze eliberarea sa. 

Înregistrarea video de 16 minute și 50 de secunde, nedatată, a fost publicată sâmbătă prin aplicația de mesagerie Telegram de către "Grupul de sprijinire a islamului și musulmanilor", o grupare jihadistă.

Cetățeanul român Iulian Gherguț, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, era agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali. În captura foto din cele ce urmează, Gherguţ este al treilea bărbat din rândul de sus, din partea dreaptă.

Vizibil schimbaţ, Gherguţ apare spre finalul înregistrării care are 16 minute şi spune: 

"Numele este Iulian Gherguţ, sunt din România şi am fost răpit în Burkina Faso pe 4 aprilie 2015. Sper că preşedintele României va încerca să găsească o modalitate directă sau indirectă de a negocia eliberarea mea. De asemenea, sper că guvernul din Burkina Faso va încerca să mă ajute. Vreau să le spun părţinţilor, soţiei, fraţilor şi surorilor mele că le mulţumesc pentru rugăciunile lor, pentru tot ceea ce au făcut pentru mine". 

 

 

 

MAE, prima reacţie după ce românul răpit în Burkina Faso a apărut într-o înregistrare Al Qaida

Înregistrarea integrală este disponibilă aici. Gherguţ vorbeşte de la minutul 6:59.

Ceilalți ostatici sunt sud-africanul Stephen McGown, răpit de Al Qaida în nordul Mali în noiembrie 2011, misionara elvețiană Béatrice Stockly, răpită în ianuarie 2016 de gruparea jihadistă Al Qaida din Magrebul islamic (Aqmi) și călugărița columbiană Gloria Cecilia Narvaez Argoti, răpită în februarie 2017 în Mali. Chirurgul Arthur Kenneth Elliott și soția sa Jocelyn Elliott au fost răpiți în Burkina Faso în ianuarie 2015. Jocelyn Elliott a fost eliberată în februarie 2016. Franțuzoaica Sophie Pétronin, aflată la conducerea unei asociații de ajutor pentru copii, a fost răpită în decembrie 2016 de bărbați înarmați la Gao, în nordul Mali.

Nicio grupare nu a revendicat până în prezent răpirea sa. Ostaticii sunt prezentați separat în această înregistrare video de un bărbat care afirmă că nu au existat până în prezent negocieri pentru eliberarea lor. La sfârșitul înregistrării video, fără a formula vreo cerere, acest bărbat asigură familiile ostaticilor că "nicio negociere veritabilă nu a început" pentru eliberarea lor, afirmând totodată că discuții sunt "în continuare în curs". Sud-africanul Stephen McGown, primul care apare în înregistrare, declară:"Acum noi facem o nouă înregistrare video, dar nu știu ce să zic. Totul a fost spus deja în trecut.

Totul a fost spus în înregistrările video precedente pe care le-am făcut", potrivit transcripției SITE.

Cu privire la Sophie Petronin, se precizează că ea speră că președintele francez Emmanuel Macron, care a sosit în Mali în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru a susține lupta împotriva grupărilor jihadiste, va ajuta la revenirea sa în familie, potrivit SITE. Nordul Mali căzuse în martie-aprilie 2012 sub controlul grupărilor jihadiste legate de Al Qaida. Jihadiștii au fost în mare parte alungați din această regiune printr-o intervenție militară internațională, lansată în ianuarie 2013 la inițiativa Franței, care continuă și în prezent. Dar zone întregi scapă de sub controlul forțelor maliene și străine, vizate regulat de atacuri sângeroase, în pofida semnării în mai—iunie 2015 a unui acord de pace, destinat să-i izoleze definitiv pe jihadiști.