Niţu, întrebat dacă în dosarul "Apuseni" este vizat şeful STS: Nu este vizat nimeni în mod personal
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a spus, joi, întrebat dacă în ancheta privind accidentul aviatic din Apuseni este vizat şi şeful STS, că procurorii Parchetului ICCJ îşi fac planul de anchetă şi că "nu este nimeni vizat în mod personal".
"Procurorii îşi vor face planul de anchetă şi vor verifica acele aspecte care acum au fost apreciate de colegii de la Alba Iulia ca având o legătură cu o eventuală responsabilitate şi a altor persoane", a spus Tiberiu Niţu, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, răspunzând unei întrebări privind ancheta în cazul accidentului aviatic din Apuseni, dosar care este instrumentat de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în urma declinării competenţei de către Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia.
Întrebat ce persoane sunt vizate în anchetă şi dacă printre acestea este şi şeful STS, Niţu a răspuns: "Nu este vizat nimeni în mod personal, nu mai personalizaţi anchetele noastre".
Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara marţi că în cazul accidentului aviatic din Apuseni există "suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză, persoane care au calitatea de ministru".
Augustin Lazăr a mai spus că în anchetă "există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari", fapt care ar atrage competenţa procurorului militar.
"Există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari şi care ar atrage competenţa procurorului militar. De asemenea, există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză din instituţiile centrale ale statului. Acele celule de criză au fost coordonate de persoane care au calitatea de ministru şi în final se va da o soluţie cu referire la toate aceste persoane", a declarat Lazăr.
El a spus că astfel s-a pus problema dacă este atrasă competenţa Parchetului Curţii Militare de Apel sau competenţa Secţiei militare a Parchetului ICCJ.
"În final va trebui să se dea o soluţie, să se cenzureze conduitele persoanelor care au avut atribuţii în acest domeniu şi să se clarifice dacă ele au fost conforme cu procedurile care au fost ridicate şi depuse la dosar sau au acţionat cu întârziere şi atunci ar exista o anumită culpabilitate pentru anumite persoane", a spus Lazăr.
El a menţionat că sunt câteva categorii de persoane care au fost audiate şi care reprezintă personalul ISU, Jandarmeriei, personalul silvic, localnicii, pădurarii care au participat la căutări şi victimele.
"În continuare urmează o altă fază a anchetei, în care vor fi audiate persoanele care au avut atribuţii de serviciu pentru a pregăti avionul de zbor, ROMATSA, apoi persoanele care au coordonat în cadrul celulelor din instituţiile centrale", a mai spus Lazăr.
Cercetările în dosarul accidentului din Apuseni sunt continuate de procurorii militari din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), după ce Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia şi-a declinat competenţa, marţi, din cauză că trebuie audiate persoane din instituţii centrale ale statului cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă.