MENIU

Nicușor Dan: USR și-a fixat ca țintă pentru parlamentare un scor de 10%

<p>Nicuşor Dan</p>

Președintele Uniunii Salvați România (USR), Nicușor Dan, a explicat, în direct la Realitatea TV, că planul pe care organizația condusă de acesta îl are este să ocupe un loc în Parlamentul României, de unde să poată vota și susține un guvern. Întrebat cine ar fi potrivit pentru funcția de premier al României în viitorul Executiv, Nicușor Dan a declarat că Dacian Cioloș are "onestitatea și competența necesare" pentru acest post.

Președintele USR a susținut că nu există, în acest moment, discuții pentru o alianță cu PSD sau PNL la nivelul Capitalei. Totodată, acesta e declarat că nu dorește să pornească de la început un război cu Gabrielei Firea.

"Am făcut o promisiune bucureștenilor în campanie și o onorăm. Nici PSD, nici PNL nu sunt în situația în care să facem alianțe cu ei, însă sperăm că prin modul în care noi alegem să facem polică aceste partide să se reformeze, să propună oameni onești cu care să putem sta de vorbă. Am avut niște contre cu Gabrielea Firea legate de toaletarea pomilor de pe Kiseleff. Am avut niște altercații cu funcționari din Direcția de Mediu, care cred că nu au vrut să ne dea actele fără să aibă confirmarea orală de la doamna Firea. Ca dovadă, după ce dânsa s-a întors din concediu am primit toate actele. Acum, noi culegem roadele toaletărilor iraționale care s-au făcut ani de zile. Dincolo de asta, până acum, cel puțin în PMB, nu am văzut mari derapaje. Eu îi dau credit doameni Firea pentru moment, să facem lucruri bune pentru bucureșteni. Nu pornim din start la un război împotriva ei", a spus Nicușor Dan.

Referitor la planurile organizației sale pentru viitor, acesta a explicat că își dorește să ajungă în Parlament, în ciuda "handicapului financiar" al USR în comparație cu PSD și PNL.

"Noi vrem să votăm un guvern. Ne-ar bucura să fim în situația în care guvernul depinde de voturile noastre, pentru a impune niște condiții și chiar să-l șantajăm pozitiv cu faptul că dacă nu face lucrurile acelea pentru care noi ne batem vom retrage sprijinul. Nu pot să vă dau răspunsul dacă voi candida sau nu la parlamentare, depinde de ce va decide organizația. Eu aș vrea să rămân la București. 10% este ținta pe care ne-am fixat-o pentru alegerile parlamentare. În măsura în care vom ajunge ca oamenii să știe cine suntem și ce vrem, mulți dintre ei vor veni către noi, pentru că au văzut toate celelalte partide guvernând în modul în care au făcut-o, și depinde foarte mult și de modul în care ne vom comporta în București până atunci. Este un handicap financiar, toți banii care au ajuns în visteria PSD și PNL, într-un mod sau altul, și pe care noi nu îi avem", a susținut Nicușor Dan.

Președintele USR este de părere că șeful statului, Klaus Iohannis, ar fi trebuit să susțină dezbateri atât cu partidele politice, cât și cu societatea civilă, iar lui Dacian Cioloș îi reproșează că remanierile din Guvern au fost făcute destul de târziu. Totodată, acesta a declarat că Cioloș ar fi potrivit în funcția de premier în noul guvern și că l-ar susține, dacă ar ajunge în Parlament.

"Poziționarea față de Iohannis este echilibrată. I-am reproșat public de mai multe ori că nu a reușit să aducă la aceeași masă și partidele și societatea. Eu aș fi vrut să existe largi dezbateri, mai ales la începutul mandatului său, în care idei din societate să fie puse pe masă și în care partidele politice să nu poată să spună ‘nu’. Iohannis a încercat cumva să discute cu partidele în spatele ușilor închise. Astfel, președintele și-a pierdut încet, încet din cota de încredere a românilor. Pe de altă parte, am văzut echilibru și nu am văzut vreun gest care să meargă către vreo formă de corupție, iar ăsta este un lucru bun", a spus Nicușor Dan.

"Atitudinea este la fel de echilibrată. Îi reproșăm, de asemenea, faptul că în relația cu Parlamentul și majoritatea PSD din Parlament nu a fost mai contondent, episodul votului alegerii primarilor în două tururi. Aștept să comunice mai mult. Am impresia că există ministere în care s-au întâmplat lucrui și unde noi, cei de afară, nu avem o situație exactă. Aș vrea să vină cu un raport, la un momentdat, să spună ce au făcut și s-ar putea să avem o surpriză plăcută. Cred că remanierea a făcut-o târziu pentru câțiva miniștri. Îi reprosez faptul că domnul Tobă stă încă în minister, chiar dacă are un plagiat cât casa. Pe de altă parte, am văzut mult echilibru, am văzut o aplecare către probleme și nu către tot felul de politicianisme fără sens și mi-a plăcut foarte mult încercarea de a debirocratiza aparatul administrativ. În momentul de față nu avem un candidat pentru funcția de premier. Cred că domnul Cioloș are și onestitatea și competența pentru a conduce un guvern pe care noi să-l susținem cu mandatele noastre din Parlament", a continuat acesta.

Nicușor Dan este de părere că este posibilă o alianță PNL-USR în viitor, dacă liberalii se vor schimba.

"M-aș feri de cuvântul alianță. Mă focalizez foarte mult pe programe și proiecte. Programul de guvernare este un act care a fost neglijat în spațiul public. Ne-am uitat mai mult la oameni decât la ceea ce au propus oamenii să facă și ce au făcut până la sfârșit. Deci, în opinia mea, noi trebuie să negociem foarte clar un program de guvernare. Mi-e greu să cred că ne vom găsi pe aceeași lungime de undă cu PSD, sper într-o schimbare la nivelul PNL de optică, mult față de ce s-a întâmplat în alegerile locale precedente", a explicat președintele USR.

Potrivit acestuia, "funcționalizarea administrației publice este urgența momentului", susținând că, dacă USR va ajunge în Parlament, acesta va fi unul dintre proiectele promovate.

"Pe noi ne interesează foarte tare reforma administrației publice. Tot ce înseamnă, de fapt, problema concretă cu care România se confruntă depinde de cum este în stare administrația publică să gestioneze. Ne interesează să avem o administrație în care lucrurile să se întâmpl transparent, în care promovarea funcționarilor să se facă pe merit, în care orice relație pe care cetățeanul o are să se facă în cel mai simplu mod posibil și în care să existe atât de multe proceduri, încât marja de apreciere a funcționarului să fie cât mai redusă, iar el să știe din start ce trebuie să facă. Pe scurt, funcționalizarea administrației publice din România cred că este urgența momentului", a conchis Nicușor Dan.

 

Mai multe articole despre:
USR nicusor dan