Năstase, despre retragerea vizei de SUA: Ți-ai terminat mandatul, nu mai ești util, pa!
Fostul premier Adrian Năstase s-a declarat, joi, "mirat" de motivul pentru care i-a fost retrasă viza de intrare, în SUA, în aprilie 2012, precizând că, după condamnarea pe fond "în legătură cu pixurile din campania electorală" și înainte ca respectiva condamnare să devină definitivă, a primit o scrisoare de la consulul american.
"Informația am dat-o eu, nu a apărut în presă. Eu am dat scrisoarea, ca să fie foarte clar. Lucrurile sunt foarte simple, în opinia mea. Ambasada americană la București are niște consilieri români anticorupție, de genul Laura Ștefan și alții legați de Monica Macovei, și alții. (...) Înainte că acea condamnare să fie definitivă, am primit acea scrisoare de la consulul american. M-am mirat, vă spun foarte sincer, pentru că nu mi-am imaginat că această chestiune a pixurilor din campania electorală din România poate să fie o chestiune atât de importantă în Statele Unite, cu atât mai mult cu relația mea cu administrația americană în legătură cu conflictele din Irak de-a lungul anilor, colaborarea în legătură cu intrarea în NATO, și altele, considerăm că sunt chestiuni destul de importante. Am învățat însă câteva lucruri și am scris într-o carte, care a fost menționată mai deveme, "Lumea, americanii și noi", americanii și administrația americană nu au "foști prieteni", ei au numai "actuali prieteni". Ți-ai terminat mandatul, nu mai ești util, pă ! Deci, asta este mesajul care a apărut din acea scrisoare. Nu știu, se temeau americanii că voi merge și voi organiza acțiuni teroriste acolo", a arătat Năstase, potrivit HotNews.ro.
Adrian Năstase, care și-a lansat joi, la Bookfest, volumul "Presă de la A la N", s-a declarat surprins de faptul că Departamentul de Stat a acceptat această chestiune, "care avea valoare simbolică".
"Nici nu aveam de gând să merg în Statele Unite, și aveam și alte probleme. În plus, felul în care este redactată declarația agentului secretarului de stat care a participat la acea audiere mi se pare foarte ciudată. Americanii din Statele Unite decid pe suspiciuni de corupție din România, din Bulgaria, din Ungaria, cine să călătorească și unde. Mi se pare foarte ciudat pentru că, pe de o parte, eu credeam, pentru anumite acuzații de corupție, ești acuzat în propria ta țara și, eventual, condamnat. Dar, pe suspiciuni de corupție să gândească cineva din administrația americană că nu te poți deplasa, e destul de ciudat (...)", a susținut fostul premier.
Năstase a mai arătat că discuția pe acest subiect ar trebui purtată la nivelul administrației, al ministerelor de Externe.
"Ei spun: noi discutăm direct cu cetățenii respectivi, informăm Ministerul de Externe, le spunem lor că nu mai au viză. Nu. Discuția trebuie să fie între cele două administrații, pentru că ele vizează aceste restricții unor cetățeni din alt stat și, atunci, chestiunea că atare, reglementarea, trebuie să fie între cele două ministere de externe și pentru a se regla anumite lucruri. Ministerul de Externe din România, spre exemplu, va refuza viza pentru anumiți cetățeni americani, care sunt, eventual, în procese în SUA, nu știu, poate că reciprocitatea ar însemna așa ceva. Și iată cum câteva cuvinte aruncate la întâmplare, unele măsuri luate absolut stupid de către niște funcționari aflați sub influența unor cetățeni români, care lucrează pentru ambasada americană, și care sunt extrem de subiectivi, și care țineau de zonă lui Traian Băsescu într-o anumită perioadă, acum nu mai știu cu cine țin, creează astfel de probleme", a menționat fostul premier.
Un oficial american de rang înalt a declarat marți, în timpul audierilor din subcomisia pentru afaceri europene și Eurasia, din cadrul comisiei de afaceri externe a Camerei Reprezentanților, că foști și actuali oficiali guvernamentali români și bulgari au primit interdicție de călătorie în Statele Unite, din cauza corupției, dar pe un temei legal diferit decât în cazul funcționarilor maghiari din Ungaria.
Adrian Năstase îi dă sfaturi lui Ponta: O discuţie între prim-ministru şi şefii de ziare ar fi utilă
Fostul premier, Adrian Năstase, a declarat, joi, la Târgul de Carte, în cadrul evenimentului de lansare a noului său volum, "Presa de la A la N", că actualul prim-ministru Victor Ponta ar trebui "să discute lucrurile importante cu toţi reprezentanţii presei", acest lucru fiind esențial, în viziunea sa, în contextul în care "ar fi nevoie și la nivelul politicului și la nivelul presei de un nou contract social".