MENIU

Alina Mungiu-Pippidi: Cazul Hexipharma ne arată statul capturat de crima organizată

Alina Mungiu-Pippidi a declarat, în exclusivitate, la Realitatea Tv, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere" că neregulile din cazul Hexipharma arată cât de capturat este statul de crima organizată. Totodată, aceasta a mai spus că în România nu există instituţia controlului şi a punctat că statul este stăpânit de interese private.

Întrebată cum vede cazul Hexipharma, Pippidi a declarat că aceasta anchetă nu face decât să arate lipsa totală de încredere în instituţiile statului.

"Mi se pare că acest caz este esential pentru înţelegerea problemei numarul 1, adică totala lipsa de încredere în institutii, ai fi zis ca dupa prezidentiale, putem reabilita institutii. Se presupune ca substantele ar trebui sa te faca bine, multe din lucruri nu sunt verosimile. Niciun control nu se face, nu există instituţii de control(...)", a spus acesta.

Aceasta a mai spus că în România trebuie reabilitat controlul şi a mai punctat că statul este capturat de interese private.

"Noi nu suntem capabili sa aplicăm standarde europene si de aici lipsa de incredere. În România trebuie reabilitat controlul. Chiar daca increderea in guvernare este cum este si in acest sens am facut cererea asta catre SRI sa desecretizeze documentele cu privire la calitatea dezinfectantilor.(...) Exista o baza legală pentru asta", a spus Pippidi.

Nu în ultimul rând, Pippidi a mai punctat, făcând referire la publicaţia "Gazeta Sporturilor" care a dezvăluit neregulile din cazul Hexipharma, că o gazetă sportivă este mai puternică decât instituţiile statului.

"Ei au fost mintiti acum, dar acum de cand a inceput ancheta asta au fost iar mintiti. Fostul ministru al Sănătăţii a început controalele, iar apoi au fost stopate.(...). Institutiiile statului roman sunt capturate de interese private. O gazetă sportivă este mai tare ca instituţiile statului. Vedeţi, va spun inca o data, nu se controlează nimic. Nu s-a recunoscut. Cazul Hexiparma ne arata cat de mare este crima organizată, cât de capturat este statul", a încheiat Pippidi.