Mungiu-Pippidi: "În Bucureşti, primarii corupţi se bucură de popularitate". Care e explicaţia
Alina Mungiu-Pippidi, preşedintele Societăţii Academice din România (SAR), a explicat la Realitatea TV de ce mulţi dintre primarii corupţi din Bucureşti se bucură încă de popularitate în rândul cetăţenilor.
"E adevărat că vezi în Bucureşti că o parte din primarii corupţi se bucură de mare popularitate şi că dacă nu ar fi în puşcărie şi ar candida, s-ar putea să câştige chiar ei azi. Deci, cred că domnul Chiliman, Vanghelie, Piedone, Sorin Oprescu chiar ar avea mari şanse dacă nu ar avea probleme cu justiţia", a comentat Alina Mungiu-Pippidi la Realitatea TV.
"Întrebarea e de ce bucureştenii, care erau avangarda noastră, avangarda noastră revoluţionară, pe ei ne bazam în '90, acum au ajuns în această situaţie? Răspunsul stă în întrebarea cu corupţia şi anume, în momentul în care oamenii devin sceptici că mai poţi să faci ceva, în momentul în care oamenii devin sceptici că cineva e altfel şi îi percep pe toţi ca fiind deopotrivă de corupţi, lucru la care oamenii politici au o enormă contribuţie - cea mai mare şi mai recentă vine de la Traian Băsescu, care a dat ultima lovitură anticorupţiei; el a dovedit că poţi fi şi şeful corupţiei şi al anticorupţiei... Oamenii sunt complet confuzaţi de chestia aceasta. Urmarea este că lumea spune: 'ok, corupţie este, nu ne place, dar toţi sunt la fel de corupţi. Punem asta deoparte şi aşa ajunge corupţia să nu mai conteze electoral, aproape deloc. Punem asta deoparte şi ne orientăm exact la ce a făcut fiecare. Şi atunci ce ne mai rămâne? Cei care au fost deja într-o poziţie au făcut ceva, iar cine nu a fost n-a făcut nimic, nu ştim cine e, că lumea nu se mai interesează de politică, şi nu mai are niciun fel de şanse. Şi aşa ajung primarii în funcţie, ajutaţi şi de primul tur, în ciuda faptului că sunt hoţi dovediţi şi că lume ştie că sunt hoţi dovediţi. Practic, au reuşit să facă corupţia ireleveantă din punct de vedere electoral", a adăugat preşedintele SAR.
Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) la comanda Societăţii Academice din România (SAR), dacă mâine ar avea loc alegeri, Uniunea Salvaţi Bucureştiul a lui Nicuşor Dan ar fi singura dintre partidele noi care ar intra în Consiliul General al Capitalei, cu 11% din opţiunile exprimate de vot.
Volumul eşantionului a fost de 1090 de respondenţi. Universul de eşantionare a constat în populaţia adultă, neinstituţionalizată, în vârstă de 18 ani şi peste, din Municipiul Bucureşti.