MRU: România nu mai este credibilă. Asistăm la o tentativă de asasinare a justiției
Fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, fost director al SIE, a declarat, miercuri seară, în emisiunea Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, în contextul scandalului politic pricinuit de refuzul parlamentarilor de a încuviința cererea DNA de începere a urmării penale, pe numele premierului Victor Ponta, că "am asistat la o încercare de asasinare a justiției", în condițiile în care ceea ce s-a întâmplat, în ultimele zile în România, este mult mai grav decât o lovitură de stat. În ceea ce privește anularea mitingului anunțat de PNL, pentru vineri, fostul premier a punctat faptul că liberalii nu renunță la organizarea unor manifestații, una de amploare fiind programată la sfârșitul săptămânii viitoare. Pe de altă parte, în contextul modificărilor la cele două Coduri Penale, Mihai Răzvan Ungureanu a subliniat faptul că Puterea urmărește "dezincriminarea conflictului de interese" și "redefinirea noțiunii de imunitate".
"Prezumția că un miting al Opoziției înseamnă acțiune violentă în scopul schimbării ordinii constituționale m-a înspăimântat. Înseamnă că disperarea prim-ministrului în exercițiu, la care se asociază fără să înțeleagă consecințele acestei asocieri, unii sau poate majoritatea membrilor din conducerea PSD, îmi arată că puterea în colții lupului roșu nu poate să fie în niciun fel adjudecată democratic, pentru că un miting este însăsi libertatea constituțională de asociere. Toată chestiunea aceasta a determinat, astăzi, întâlnirea noastră de Consiliu Național. O întreagă emoție și a fost luată o hotărâre înțeleaptă de a nu organiza un mting, ținând cont că, în urmă cu două zile, primarul independent, dar PSD, domnul Oprescu, a făcut posibilă organizarea unei contramanifestații, adică ce spunea Victor Ponta că ar putea să se întâmple, chiar urma să se întâmple. Hotărârea înțeleaptă a fost să nu facem nimic, nu aducem oamenii în stradă. În schimb, vom avea pregătite pichete sau mici manifestații în fata prefecturilor, în municipiile reședință de județ, și undeva, poate în sfârșitul săptămânii viitoare, să putem face un miting de amploare al PNL, la care, evident, se poate asocia oricine. Nu mai vorbim de interese de partid sau de jocurile înguste ale politicienilor, ci de Opoziția pe care trebuie să o facem la o putere abuzivă", a spus Mihai Răvan Ungureanu.
În viziunea sa, "ce s-a întâmplat, în ultimele zile, este o încercare de asasinare a democrației din România, nu o lovitură de stat", PSD aflându-se în "cea mai serioasă criză de existență politică prin care a fost vreodată".
"Aici sunt două planuri și vă spun ceea ce întâmplător sau nu cunosc. Odată e planul conformismului public, 'dacă șeful a zis așa, noi ceilalți care suntem sub el sau depindem de voința lui sau îi suntem datori reacționăm cum spune'. Dedesubt, este o întreagă vâlvătaie. Cine își imaginează că PSD este un loc unde toată lumea zâmbește și e fericită, se înșală amarnic. PSD se află în situația de a-și pune la bătaie propria existență. Există partide din România pregătite să rupă bucăți din PSD, în primul moment când acest lucru este posibil. A te agăța de voința abuzivă a șefului de partid, care e disperat și care complet cinic pune la bătaie destinul PSD, înseamnă că nu vezi ce ți se pregătește. PSD este în cea mai serioasă criză de existență politică prin care a fost vreodată", a adăugat Mihai Răzvan Ungureanu.
Fostul premier a subliniat faptul că "PSD se află în ușa terapiei intensive a politicii" și că "România nu mai credibilă, în acest moment", reacția ambasadelor fiind evidentă, în acest sens.
"Astăzi, marii operatori politici nu mai există. A rămas doar o cantitate mare și fără formă de emoție și de sentiment neclar, nu de inteligență, nu de viziune, nu de rațiune. Efectul - PSD se află în ușa terapiei intensive a politicii. Excluderea e un preț prea mare pentru păstrarea demnității? (...) Ce spunea președintele, și în ziua de ieri și de astăzi, confirmă că, în clipa în care pe orice motive premierul României se află în situația de a duce în spate o suspiciune gravă, trebuie să își dea demisia, pentru că România nu mai credibilă, în acest moment. Reacția ambasadelor a fost evidentă. Surpriza este că, pe seama unei Românii cât de cat închegată, problema demnității și a onoarei individuale generează o criză politică. Așa ceva este de negândit. Nu este problema asigurării sau a justificării gradului de vinovăție sau nevinovăție, pentru că asta o faci în fața instanței. Este exemplul pe care îl dai tutoror oamenilor politici că ești corect și că nu te ascunzi în spatele unei imunități care te extrage din dialogul cu justiția", a mai precizat fostul șef al SIE.
Mai mult, Mihai Răzvan Ungureanu a punctat faptul că "absurd este, în acelasi timp, faptul că nimeni nu pare să își dea seama care sunt consecințele dramatice asupra vieții politice" și că "PSD este amenințat să dispară, ceea ce înseamnă debalansarea vieții politice".
"Din păcate, acest gen de oameni politici este cel care sugrumă cinic rânjind democrația din România. Am asistat la o încercare de asasinare a justiției. E de negândit, până la urmă, efectul pe care l-a avut autoritatea lui Victor Ponta, în partid, a fost că și-au adus aminte că există nenumărate amendamente, e vorba de membrii PSD ai Camerei Deputaților și în Comisia juridică, și există tone de amendamente pe care doresc să le impună asupra două legi organice: Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Dacă aveau cum, le-ar fi adoptat pe cele mai importante chiar marți și ne-am fi trezit cu modificări fundamentale undeva, în zilele acestea. Dacă nu ar fi existat vocile Opoziției și vocea șefei ÎCCJ și a președintelui CSM, fiți convinși că nu s-ar fi obținut o săptămână de amânare. Totul este o anecdotă cu iz de stalinism extraordinar. Afli de un proiect de lege și când ajungi la comisie, e altul și ești pus în imposibilitatea de a te exprima concret", a spus fostul premier.
În acest context, Mihai Răzvan Ungureanu a atras atenția că "punctul nodal este altul: dezincriminarea conflictului de interese" și transformarea lui "dintr-un motiv de sancțiune penală într-o chestiune care se poate trata fără sancțiune".
"Unde duce: domnul prim-mistru Ponta are, în momemtul de față, asupra domniei sale și suspiciuni de conflict de interese, pe durata exercitării mandatului funcționării domniei sale ca prim-ministru. Sunt 144 de parlamentari care cad sub incidența art. 301 din Codul Penal, care se referă la conflictul de interese pentru că și-au angajat rude în aparatul de lucru. Cum credeți că pot privi o asemenea situație cei care se simt cu musca pe căciulă și sub amenințarea impunerii legale, altfel decât modificând legea? E o replică a marții negre. Ele vin într-un calup și vin cu grabă și sub presiune politică pentru a face vocea justiției cât mai mică și pentru a timora judecătorii, procurorii din sistem.
Originea otravită a acestei probleme este redefinirea noțiunii de imunitate. Aici, imunitatea nu trebuie să aibă decât o singură expresie: pentru declarațiile politice, și declarații politice, în același timp, fără invective. Dar să te aperi pe seama imunității, cum a făcut Victor Ponta, pentru a nu oferi justiției și nici ție șansa de a-și dovedi raportul cu prezumata faptă, e de negândit (...) Asistăm la moartea unei epoci. Din păcate, decesul care este pe cale să se producă, a felului în care s-a făcut politică, în ultimii 25 de ani, implică oameni tineri. Nu mă așteptam de la un om politic tânăr să ajungă să își pună în balanță, pentru a-și salva ipotetic propria soartă, jucând tot ce are în jur (...) În ceea ce privește Rusia, lucrul adevărat este că abia genul acesta de încăpățânare față de putere, știind că e garanția supraviețuirii tale, abia asta creează criza politică, care se instalează în momentul în care te încăpățânezi să rămâi la putere și, în felul acesta, pui sub semnul întrebării legitimitatea pe care pretinzi că o ai. Acum, când ți se pune la îndoială acest lucru, ți se ia legitimitatea", a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu.