MENIU

Moţiunea de cenzură depusă de opoziţie împotriva Guvernului A PICAT

Moțiunea de cenzură ințiată de PNL, citită în plenul Parlamentului

Parlamentul a dezbătut, luni, moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii", şedinţa debutând cu prezentarea textului depus de opoziţie de către liberalul Eugen Nicolăescu. UPDATE: Moţiunea de cenzură depusă de opoziţie împotriva Guvernului a picat.

Moţiunea de cenzură a opoziţiei nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată, înregistrându-se 176 de voturi "pentru" şi 19 "împotrivă", în condiţiile în care ar fi fost necesare minimum 286 de voturi "pentru".

UPDATE: Premierul Victor Ponta a explicat că a răspuns foarte scurt la moţiunea de cenzură deoarece a vrut, în semn de respect faţă de prestigiul Parlamentului, să încheie cât mai rapid un "episod oarecum jenant" în care ar trebui să răspundă unui candidat cu 3% în alegeri sau unui "liberal la Securitate".

"În semn de respect faţă de Parlament, pentru prestigiul acestei instituţii, am considerat că trebuie să încheiem cât mai repede un episod oarecum jenant, în care ar trebui să răspund că e foarte greu să avem 500 milioane şomeri, observaţie venită din partea unei economiste care a lucrat la stat întotdeauna, să explic că am pierdut alegerile cu 16 mandate, iar dumneavoastră le-aţi câştigat cu 5, să răspund criticilor unui candidat la prezidenţiale care a luat 3% sau să văd mai ales momentul extrem de jenant, în care un partid istoric, respectat, este reprezentat în Parlament de către Sorin Roşca Stănescu, un adevărat liberal, un om care a fost liberal şi la Securitate, şi cu Traian Băsescu.

Domnule senator Sorin Roşca Stănescu, v-aţi ales un lider care vă reprezintă, faptul că pe cei care v-au înjurat până acum îi lăudaţi, iar pe cei pe care i-aţi lăudat până acum îi înjuraţi cred că ţine strict de partea de caracter al dumneavoastră şi al celor pe care îi susţineţi", a spus Ponta parlamentarilor, în plen, ca răspuns la criticile formulate, printre alţii, de Andreea Paul-Vass, Mihai Răzvan Ungureanu, Crin Antonescu şi Sorin Roşca Stănescu.

El a arătat că Parlamentul are lucruri mai importante de făcut, respectiv de a-şi recâştiga încrederea în faţa cetăţenilor.

Premierul Victor Ponta a răspuns în doar 20 de secunde moţiunii de cenzură iniţiată de PNL la adresa Guvernului, spunând că aceasta a fost introdusă ca un element de campanie electorală, dar campania s-a încheiat, românii au votat şi trebuie "să ne întoarcem toţi la treabă".

"Depunerea unei moţiuni de cenzură este, în mod constituţional, legată de activitatea Guvernului. Moţiunea actuală a fost introdusă ca un element de campanie electorală. Campania s-a terminat, oamenii au votat, cred că trebuie să ne întoarcem toţi la treabă", a spus Ponta, în plenul Parlamentului, fără alte comentarii.

Parlamentul dezbate moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii", şedinţa debutând cu prezentarea textului depus de opoziţie, de către liberalul Eugen Nicolăescu.
În timpul citirii moţiunii, Ponta a ieşit din sală spunând că este citit din nou textul moţiunii şi că "durează o oră".

Cvorumul este întrunit

La şedinţa comună pentru a dezbate moţiunii de cenzură şi-au înregistrat prezenţa 301 deputaţi şi senatori, cvorumul fiind întrunit.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, conduce lucrările. La şedinţă sunt prezenţi premierul Victor Ponta şi membri ai Cabinetului.

Moţiunea de cenzură a fost citită în plen săptămâna trecută.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu este cel care prezintă şi în această şedinţă moţiunea de cenzură.

Reprezentanţii partidelor au la dispoziţie pentru dezbateri 96 de minute, iar Guvernul 60 de minute.

Moţiunea de cenzură este intitulată "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii" şi este semnat de 231 de parlamentari PNL, PDL, PMP şi PPDD. Niciun parlamnetar nu şi-a retras semnătura de pe moţiune.
Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.
Votul asupra moţiunii de cenzură este secret cu bile.

Mai multe articole despre:
parlament guvern Victor Ponta moţiune de cenzură