MENIU

Mircea Geoană: „Nu avem indicii privind o intenție imediată de a folosi arme chimice. Federația rusă nu înțelege decât un mesaj al FORȚEI”

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO

Mircea Geoană - secretar general adjunct al NATO a vorbit, în exclusivitate la Realitatea PLUS, despre tensiunile de la graniță și despre modul în care se apără țara noastră.

„Grupurile de luptă fac parte dintr-o decizie care răspunde nevoii de securitate la agresivitatea Rusiei, este firesc să răspundem. Grupul din România este cel mai avansat. Suntem în faza inițială de capabilitate și apreciem ca în scurt timp să fie fucțională. Pregătim o prezență și mai robustă. Mai multe avioane, mai multe nave, trecem la o apărare avansată. Grupurile de luptă sunt pe făgașul cel bun.

Suntem perfect protejați și vreau să transmit că nu vedem motive de îngrijorare, dar din păcate credem se va prelungi conflictul. Este destul de clar că Federația rusă nu înțelege decât un mesaj al forței. Cu cât este o prezență mai mare pe flancul estic, în România, cu atât Rusia nu va îndrăzni să atace.

Nu avem indicii că ar putea fi atacată o țară NATO. Rusia nu are rsurse să facă ceva împotriva NATO. Avem mii de miliatari, grupuri de luptă, vom întări în continuare. NATO este bine poziționată”, a spus Mircea Geoană.

Referitor la riscul de a fi folosite arme chimice, Mircea Geoană a răspuns: „Nu avem indicii privind o intenție imediată de a folosi arme chimice împotriva Ucrainei. Am văzut în comunicarea Rusiei inventarea unui pretext, de aceea ascultând astfel de declarații luăm măsuri de prudență. Sprijin militar pe multiple planuri. De aceea rezistă și Ucraina pentru că e sprijinită”.

„Linia roșie pentru NATO este să fim siguri că niciun atac nu se produce împotriva teritoriilor și aliaților. Continuăm să sprijinim Ucraina, și la reconstrucție vom sprijini. Avem responsabilitatea ca ajutând Ucraina să nu provocăm escaladarea conflictului. Avem răspunsuri pentru orice situație ar putea apărea”, a mai spus secretarul general adjunst al NATO.

Mai multe articole despre:
mircea geoana invazie ucraina sanctiuni rusia