Ministrul Fondurilor Europene, despre Brexit: Negocierea va pleca de la piața unică europeană
Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, a explicat, în direct la Realitatea TV, că negocierea dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie în ceea ce privește ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar va avea ca punct de pornire piața unică europeană, pentru că, a susținut ministrul, "Marea Britanie își dorește accesul la această piață".
"În calitate de om care a studiat în Marea Britanie, culmea eu am studiat în Marea Britanie despre politici europene, acolo am învățat eu despre Uniunea Europeană, pentru mine este un sentiment ca și cum părinții ar divorța. De altfel, întreaga atmosferă a acestor zile pare a fi a unui divorț, care eu sper să fie civilizat. Până la urmă cred că se va găsi o soluție civilizată, pentru că există interese comune. Și principalul interes al Marii Britanii, și cred că de la asta se va pleca în negociere, este accesul la piața unică europeană. Piața unică europeană este cea mai mare din lume. Sunt 500 de milioane de oameni. Marea Britanie dorește accesul la această piață. Din punct de vedere al UE, ar trebui să existe un preț pentru accesul la această piață. Și de aici cred că vor pleca negocierile", a spus Cristian Ghinea.
Acesta a dat exemplu Norvegiei, care activează pe piața unică europeană și care plătește pentru acest lucru 500 de milioane de euro anual României.
"Și există o formulă interesantă, sunt două țări importante, nu atât de importante ca Marea Britanie ca populație și economie, dar totuși importante, Norvegia și Elveția, care sunt membre ale spațiului economic european, adică fac parte din această piață unică. Și pentru a beneficia de această piață unică cele două țări fac niște plăți. De pildă, noi, acum, la Ministerul Fondurilor Europene avem mandat din partea Guvernului să negociem, pentru exercițiul bugetar 2014-2020, peste 500 de milioane de euro, bani pe care Norvegia îi plătește bilateral României, ca partea a unui pachet de negociere cu UE. În acest pachet, UE spune ‘tu, Norvegia, ai acces la piața comună, dar în schimb plătești niște bani, nu la bugetul UE, ci țărilor care au nevoie de acești bani’. Deci se vor găsi formul flexibile de negociere, atunci când oamenii se vor calma și trec de șocul divorțului, și aceste formule trebuie să plece de la realitatea că Marea Britanie nu se poate desprinde de această piață uriașă care este chiar la câteva mile de țărmul Marii Britanii", a susținut ministrul Fondurilor Europene.
În ceea ce privește românii aflați în Marea Britanie, oficialul român este de părere că aceștia nu vor întâmpina probleme.
"Eu rămân optimist și în ce-i privește pe românii din Marea Britanie din următorul considerent: România a fost una dintre țările cara a negociat dur acel acord dinainte de referendum. Era acel acord prin care Marea Britanie a dorit niște excepții, iar unele se refereau la imigrație, statele de pe continent și România s-au opus la cererile britanicilor, a fost acolo o negociere, am obținut păstrarea drepturilor cetățenilor români și, după acest acord, premierul Cameron a putut să spună ‚Eu fac campanie pentru a rămâne în UE’. Acel acord, din punct de vedere formal, este mort astăzi, nu mai există. Dar ceea ce România și alte state din Europa au cerut la acel moment cred că rămâne ca punct de negociere, iar punctul de negociere va lua în considerare, nu statutul de membru al UE, ci dorința pe care Marea Britanie o va avea în mod cert, de a rămâne membră a pieței unice", a explicat Cristian Ghinea.
"Ca să vorbim mai pe înțelesul tuturor: ‚Vreți să vindeți în Europa la o piață de 500 de milioane de oameni, atunci nu puteți să închideți granițele sau să vă purtați urât cu cetățenii noștri’. Pur și simplu este un fel de pact pe care Marea Britanie și UE îl vor negocia, iar eu sunt sigur că, fie dacă se va negocia în timpul acestui guvern, fie că se va negocia cu guvernele viitoare, cine va fi la București la Palatul Victoria va negocia dur pentru cetățenii români", a continuat acesta.
Ministrul Fondurilor Europene a susținut că britanicii au votat ieșirea din UE pentru că în Regatul Unit există o dezinformare, mai ales din partea presei tabloide, care este îndreptată împotriva Uniunii.
"Am stat un an în Marea Britanie. Am fost în Marea Britanie când UE era încă o himeră frumoasă pentru România. Tot ce era cu euro în România era bine. Când am fost în Marea Britanie m-a frapat această lipsă totală la nivelul omului de rând a sintagmei Euro ca fiind ceva benefic. Singura sursă de informare era presa, iar presa tabloidă britanică are un bias cognitiv major împotriva UE. Deci, practic, sursele de informare, nu pozitive, ci măcare neutre față de UE, erau foarte mici. Apoi a venit valul de imigrație dinspre Est. Din punct de vedere strict economic-rațional, toată lumea a avut de câștigat. Însă, la nivel de om simplu, poate să apară o senzație că altcineva îți ia ceea ce tu crezi că se cuvine. Este o ruptură între elita care negociază și care este conștientă de aceste avantaje și omul simplu, care este invadat de aceste mesaje negative, iar rolul presei tabloide britanice ar trebuis studiat foarte serios aici. În Marea Britanie, UE nu există decât ca subiect de făcut glume și de atras indignarea populară", a conchis Cristian Ghinea.