MENIU

Ministrul Agriculturii: „Fermierii îmi spun că statul nu trebuie să-i mai încurce”

Adrian Chesnoiu spune că în discuțiile pe care le-a tot purtat cu fermierii, aceștia au cerut, în mod expres, să aibă parte de predictibilitate din partea statului. „În primul rând, statul să nu ne mai încure”, spun, la unisor fermierii români, conform declarațiilor ministrului. 

„Este necesar să ne raportăm la cerințele europene, dar nu trebuie să îngreunezi viața fermierului român. Fermierii susțin, la unison, că, în primul rând, statul nu trebuie să îi încurce. Reforme pe hârtie, făcute în ministere, avem o gramadă. Deciziile politice proaste nu duc agricultura într-o direcție bună. Ideal ar fi ca statele care și-au schimbat guvernele să-și depună planurile strategice până în martie. A fost o solicitare din partea mai multor state. Sunt multe care vor să-și revizuiască politica strategică. Ideal, pentru un om politic, ar fi fost să vină în fața fermierilor și să vină să le spună ce a făcut pentru ei. Dacian Cioloș a votat de mai multe ori împotriva României. Ar trebui să ne explice de ce Romania are zero eurocenți în PNRR, pe agricultură. Optimizarea PNRR se poate face, chiar dacă renegociere nu mai avem cum face. Se pot direcționa anumite finanțări către un sector anume.

Industria creșterii porcului e afectată de multe probleme. Peste procină a decimat fermele, pentru că nu se mai poate comercializa nimic, dar această pestă a apărut și în unitățile comerciale. La nivelul anului 2021 s-au sacrificat aproape 700.000 de capte de porci. Au fost stipulate despăgubiri și s-ar putea să înceapă plata daunelor. Gazele au impact foarte mare în avicultură, pentru că trebuie asigurată o temperatură de 33 de grade, la nivelu, solulului pentru pui. La o fermă de porci este nevoie de lumină, sisteme de ventilație, iar costurile sunt mari.

Prețurile la furaje și cereale au crescut mult, energia și gazele naturale rerezintă ponderi mari în costurile mari de producție. Dacă vedem carne ieftină de proc în galantar, aceea e venită din import, unde fermierii sunt sprjiniți financiar de stat.

Avem fermieri care stiu să producă, dar politicile statului trebuie să fie coerente. Dacă le schimbăm de la an la an, atunci femrierul nu va mai avea curajul necesar să investească. Programul tomata era scris de Ministerul Agriculturii. L-am reluat. Avem potențial fantastic la legumicultură. Tinerii fermieri trebuie incurajati să producă legumne. Avem balanța dezechilibrată, ideal este să reducem importurile.

Piața volantă pentru legumicultori este o soluție pentru mai toate orașele. Avem spații rezervate pnetru producătorul român în piețe și vrem să ne asiguram că ei chiar vând acolo. La programul tomata am prevăzut un mecanism care să ne permită să facem evaluari de producție pe bazine legumicole. Până acum, veneau fermierii, vindeau producția și li se dădeau banii. Acum este cu mai multe verificări. Va fi indentificat prin GPS solarul respectiv, astfel încât să știm câți fermieri avem și unde sunt locațiile”, a declarat ministrul Chesnoiu în emisiunea „Culisele Statului Paralel”.