MENIU

PSD, ședință în lipsa lui Ponta. Gabriel Oprea, prezent. Plumb: Nu îl vom susține pe Ungureanu

<p>Rovana Plumb, ministrul Muncii.</p>

Conducerea PSD s-a reunit în ședință, dar nu a ajuns la o decizie clară în privința votului pentru validarea lui MRU la șefia SIE: la 15.00, parlamenatrii PSD se vor reuni și urmează să decidă dacă nu vor vota sau dacă vor participa la ședință, pentru a asigura cvorumul necesar. La întrunire a venit și premierul interimar, Gabriel Oprea, care a declarat prezența lui se justifică prin guvernarea alături de PSD. Un răspuns acid a venit de a Marian Oprișan, președintele PSD Vrancea, care a spus la sediul PSD, că ”ține la piciorului lui Victor Ponta”, dar dacă ar fi fost în locul său, și-ar fi riscat sănătatea piciorului și ar fi venit mai devreme în țară.

UPDATE 13:30: Biroul Politic Național al PSD a decis luni să nu îl susțină pe Mihai-Răzvan Ungureanu la șefia SIE, a declarat președintele interimar al acestui partid, Rovana Plumb, într-o scurtă declarație de presă, după ședința PSD:

”Primul mesaj pe care il transmitem este acela că PSD este un partid unit, stabil, un partid solidar care știe ce are de facut, care acționează politic normal. Este un calendar stabilit și are in vedere continuarea guvernarii – este prioritatea zero a Psd, am luat masuri clare, bune pentru popor. Coalitia este functionala, este o coalitie care va continua guvernarea.  În ceea ce priveste decizia politica privind MRU PSD nu sustine nominalizarea facuta de catre președintele Klaus Iohannis din următoarele motive: 1- Este o nominalizare facută intr-un mod netrasparent făra sa existe o consultare. 2- PSD nu renunta la principiul ca un partid sa nu aiba toata puterea. 3 – PSD a considerat ca nu poate sa reprezinta interesele tarii si nu am votat imptriva guvernului MRU”, a afirmat Plumb.

Update 13:00 Ioan Rus a părăsit primul ședința PSD, pe la ușa din spatele sediului, evitând pe cât posibil să dea declarații presei. Acesta a precizat că a vorbit cu Victor Ponta la telefon și că premierul se simte mai bine.

"Începem săptămâna cu decizii importante. Vreau să salut prezența colegului nostru, a domnului general și prim-ministru interimar, președinte al UNOR Gabriel Oprea și să încep prin a vă spune că în ultima perioadă am vorbit cu colegii din teritoriu dar și cu simpatizanți și membri ai partidului. Vreau să vă spun că PSD este un partid unit, stabil. De asemenea guvernarea va continua, este o guvernare stabilă", a declarat președintele interimar al PSD Rovana Plumb la începutul ședinței.

Ea a adăugat că și coaliția este stabilă, iar săptămâna trecută a luat decizii importante, cum ar fi aprobarea Codurilor fiscale, iar guvernarea trebuie să continue.

"Astăzi vom avea lua de luat o decizie în ce privește votul nostru politic privind nominalizarea făcută de către președintele Klaus Iohannis, de asemenea vreau să vă informez că sunt în contact permanent cu președintele partidului și primul ministru Victor Ponta", a menționat Plumb. 

Premierul interimar, Gabriel Oprea, a venit la ședința PSD, susținând că UNPR și PSD fac parte din coaliția de guvernare, dar și din același grup parlamentar.

Marian Oprișan, în schimb, a avut un mesaj ironic pentru Victor Ponta:

”Am vorbit cu Victor Ponta are prefecta dreptate. Dacă eram prim ministru îmi riscam sanatatea piciorului”, a spus Marian Oprișan. 

Premierul Victor Ponta a afirmat duminică, referitor la dosarul său aflat în faza de urmărire penală, că în prima zi când revine în țară se va duce și la procuror.

"Dosarul e în faza de urmărire penală, având în vedere că au trecut opt ani de atunci. În prima zi când vin în țară, sigur, că mă duc și la procuror", a spus Ponta duminică, la B1TV.

Întrebat dacă procurorul poate decide modul în care are loc urmărirea, Ponta a spus: "Bine-nțeles, tot ceea ce e prevăzut în Codul de urmărire penală. Deja noi trăim în altă realitate juridică. Dacă eu, când eram procuror, aș fi făcut afirmațiile care se fac în zilele astea, m-ar fi dat afară imediat și mi-ar fi spus că nu am trecut pe la Facultatea de Drept. Acum, sigur, se pot face tot felul de afirmații și mergem mai departe. (...) Eu mă pricep la drept, drept penal. Ceea ce se întâmplă azi nu are nicio legătură cu dreptul penal, are legătură cu ... pe cine vreți să...".