Cadou electoral. Deputaţii au votat majorarea salariilor bugetarilor cu 10%, de la 1 decembrie
Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, proiectul de lege prin care salariile tuturor bugetarilor sunt majorate cu 10%, în timp ce personalul din sistemul de sănătate va avea salarii majorate cu 25%. PNL a votat legea, dar Alina Gorghiu a anunţat abia după vot, că liberalii aşteaptă un studiu privind impactul bugetar al creşterilor. Proiectul a fost votat de 319 deputați, fiind înregistrate 7 abțineri și un vot "împotrivă". Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect, urmând ca legea să meargă la promulgare, la Klaus Iohannis.
Comisiile pentru muncă și pentru sănătate de la Camera Deputaților au adoptat marți, în ședință comună, un amendament la această ordonanță, care se referea numai la personalul din sistemul public sanitar, amendament potrivit căruia salariile bugetarilor se măresc de la 1 decembrie cu 10%.
Deputații liberali au solicitat în plen retrimiterea la comisiile de specialitate a proiectului pentru a se discuta în această perioadă cu Ministerul Finanțelor, care trebuie să spună dacă această majorare este sustenabilă.
Ordonanța 35/2015 prevede că, începând cu data de 1 octombrie 2015, prin excepție de la prevederile alin. (1), cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul din sistemul public sanitar, precum și personalul din cadrul Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă și al serviciilor teritoriale de expertiză medicală aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii se majorează cu 25% față de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015.
S-a votat cu mâna ridicată, deoarece președintele Camerei, Valeriu Zgonea, a anunțat că sistemul de vot electronic este defect.
Activitatea din Parlament, pe înţelesul PNL: întâi votează legea, apoi cere impact bugetar
Liberalii au votat proiectul de lege prin care se majorează salariile tuturor bugetarilor, a declarat miercuri copreședintele PNL Alina Gorghiu, precizând că așteaptă de la noul Guvern un studiu de impact în acest caz.
"Am ajuns la concluzia că votul pentru acest proiect este esențial. (...) Așteptăm un studiu de impact ulterior, care să arate în ce măsură este realizabilă această aplicare și în ce măsură va putea fi efectiv aplicată. Acest lucru va putea fi realizat de noul Guvern, care va fi învestit probabil săptămâna viitoare", a spus Gorghiu, la Parlament.
Ea a precizat că situația a fost incertă la dezbaterile din comisii, unde Ministerul Finanțelor nu a susținut acest proiect, deoarece nu ar fi sustenabil pe motiv că impactul bugetar ar fi de cinci miliarde de lei.
"Niciodată PNL nu s-a opus măririi salariilor în domeniul bugetar, ba dimpotrivă, am susținut, susținem și vom susține această mărire câtă vreme ea se poate aplica efectiv. Așteptăm de la noul Guvern să facă acest studiu, să facă o analiză, să vadă în ce măsură proiectul se încadrează în indicatorii macro-bugetari pe care trebuie să îi respecte bugetul României și vom vedea care va fi decizia acestui guvern, dar important este să spunem că mărirea este necesară. Din păcate, ea nu se realizează în cadrul legii salarizării în domeniul bugetar așa cum s-a angajat PSD de foarte multe ori. Vom vedea în ce măsură noul Guvern încadrează în noul buget și această prevedere legislativă", a spus Gorghiu.