MENIU

Maia Sandu: Cel mai mare pericol pentru Rep. Moldova, această situație economică foarte proastă

Maia Sandu, fostul ministru al Educației din Republica Moldova, a declarat, marți, la Realitatea TV, că cel mai mare pericol pentru Republica Moldova este actuala situație economico-financiară extrem de precară, pricinuită de "jaful secolului", așa-numitul furt de un miliard de dolari din băncile statului moldovean. "Acest lucru o să ne coste enorm și din perspectivă fiscală, dar și ca credibilitate pentru parcursul european al Republicii Moldova", a ținut să sublinieze Maia Sandu. Pe de altă parte, fostul ministru moldovean al Educației a ținut să precizeze că alegerile anticipate ar trebui să aibă loc în cel mult un an de zile, pentru a da răgaz actualei guvernări de la Chișinău să întreprindă reformele necesare pentru stabilizarea economică.

"Acestea sunt provocările cu care se confruntă Republica Moldova, faptul că avem un stat capturat, o justiție selectivă. Capturat de anumite persoane care se află la guvernare și anume de oligarhi. Acum de unul singur, care controlează instituțiile statutului și există pericolul ca acest proces să continue. Mă refer la Partidul Democrat și la Vlad Plahotniuc. Nu e o noutate și inclusiv aici în România", a declarat Maia Sandu.

Întrebată cum vede faptul că Traian Băsescu i-ar fi propus lui Vladimir Voronin unirea României cu Republica Moldova, dar şi preluarea funcţiei de preşedinte al României Mari, Maia Sandu a punctat faptul că Voronin "nu a fost un președinte bun al Republicii Moldova și nu avea cum să fie un președinte bun al României".

"Este autorul unui sistem de control al instituțiilor statului care a fost preluat, din păcate, de cei care s-au declarat pro-europeni și ajungem în această situație când avem instituții slabe care nu funcționează în interesul statului. Nu este o figură care poate fi apreciată pozitiv. Nu pot să comentez prea mult, nu știu în ce context a fost făcută. Nu aș fi de acord evident", a afirmat fostul ministrul moldovean al Educației.

Maia Sandu a subliniat că după ultima guvernare pro-europeană pe care Republica Moldova a avut-o, există "o scădere simțitoare a celor care cred că aceasta e calea de dezvoltare" a statului moldovean.

"Cel mai mare pericol pentru Republica Moldova, acum, este această situație economică financiară foarte proastă pe motiv că am asistat la 'jaful secolului' - așa cum îi zicem în Republica Moldova furtului de un miliard de dolari din băncile statului. Acest lucru o să ne coste enorm și din perspectivă fiscală, dar și ca credibilitate pentru parcursul european al Republicii Moldova. După această guvernare pro-europeană, avem o scădere simțitoare a celor care cred că aceasta e calea de dezvoltare a Republicii Moldova", a precizat Maia Sandu.

În ceea ce privește platforma politică pe care urmează să o lanseze, Maia Sandu a detaliat: "Am ajuns la concluzia cu câțiva colegi că trebuie să încercăm să facem un partid politic pentru că e clar că clasa politică de la Chișinău a expirat și trebuie schimbată. Suntem la etapa de formare. Adunăm cereri de aderare la partid și sperăm să depunem actele pentru înregistrare în câteva săptămâni. Credem doar în modelul de dezvoltare pro-europeană".

Întrebată cum vede ce se întâmplă acum la Chișinău, Maia Sandu a răspuns:

"Noi ne aflăm într-o situație foarte dificilă și într-un impas pe dimensiunea dialogului între protestatari și guvern.  Pe parcursul câtorva ani suntem șantajați cu această situație că 'dacă nu ne tolerați așa cum suntem pe noi există pericolul să vină cei care promovează partidele pro-rusești sau să vină la putere partidele pro-rusești'. Suntem în această capcană și nu e evident cum putem să ieșim de aici. Ne dorim să continuăm parcursul pro-european".

În viziunea sa, actualul Guvern instalat la Chișinău nu este unul legitim, iar alegerile anticipate ar trebui să aibă loc până la sfărșitul acestui an, într-un context pașnic.

"Plec de la modul în care a fost creată majoritatea parlamentară recent și cum a fost votat acest Guvern. Îmi dau seama că în alegeri anticipate nu putem să mergem dintr-o criză profundă, cum e acum la Chișinău. Este nevoie de o perioadă de timp de stabilizare și Guvernul să întreprindă măsuri pentru a asigura stabilizarea economică. Nu îmi doresc să rămână actualul Guvern, dar înțeleg că trebuie să rămână pentru o perioadă ca să desfășurăm alegeri anticipate într-un context favorabil și pașnic. Până la sfârșitul acestui an consider că ar trebui să se întâmple.

O sa încercăm să ne așezăm la masa de discuții și să le spunem celor de la guvern că le oferim timp și spațiu să întreprindă măsuri importante pentru modificarea legislației în sectorul bancar, pentru a aproba legea procuraturii, pentru a aproba alte legi care țin de combaterea corupției. Este momentul să arate că vor să se schimbe", a detaliat Maia Sandu.

În acest context, fostul ministru moldovean al Educației a punctat faptul că o parte semnificativă din electoratul din Republica Moldova nu se regăsește nicăieri, întrucât "pe centru-dreapta încă nu există o alternativă înregistrată și oficializată".

"Dacă vă uitați la sondaje, o să vedeți că un număr foarte mare de oameni nu se regăsesc nicăieri. Sunt oameni care așteaptă o opțiune. Este adevărat că credibilitatea parcursului european are de suferit. Tocmai de aceea e important să nu permitem ca această situație să continue. Imaginați-vă că nu se schimbă nimic și această guvernare continuă în același mod încă trei ani de zile. Atunci vor reuși sau până atunci să discrediteze parcursul european definitiv și vom avea o majoritate constituțională a partidelor pro-ruse în Parlament peste trei ani de zile", a adăugat Maia Sandu.

"Eu personal am venit în politică pentru că am un anumit capital politic. Oamenii au apreciat reformele pe care le-am făcut la Ministerul Educației și noi credem că putem să construim pe acest capital politic, adunând în jurul nostru alți oameni integri. Nu suntem la etapa la care oamenii să nu creadă în parcursul european pentru că oamenii văd ce înseamnă o țară europeană, inclusiv sunt inspirați de modul în care se luptă cu corupția în România. Atâta timp cât mai avem sprijinul ăsta este important să schimbăm clasa politică și să reabilităm conceptul de integrare europeană", a mai spus Sandu.

Pe de altă parte, fostul ministru moldovean al Educației a subliniat faptul că Republica Moldova trebuie ajutată, însă "acest sprijin nu poate fi total condiționat".

Referindu-se și la ideea unirii Republicii Moldova cu România, Maia Sandu a ținut să precizeze faptul că nu a existat niciodată o dezbatere foarte serioasă în societatea moldovenească despre ce ar însemna acest proces. Asta în contextul în care "nu există suficientă lume în Republica Moldova care să sprijine ideea unirii".

"Ca om politic trebuie să țin cont de realități și realitatea e că nu există suficientă lume în Republica Moldova care să sprijine ideea unirii. Am văzut în sondajele recente o creștere a numărului celor care cred că unirea e o opțiune, 23 de procente dacă nu greșesc (...) Nu e suficient și cred că, într-o situație de criză cum avem astăzi în Republica Moldova, e periculos să discutăm subiecte atât de sensibile. În Republica Moldova nu au existat dezbateri publice, ci partide care parazitează pe ideea unirii, dar nu a existat o dezbatere niciodată foarte serioasă în societate despre ce ar însemna unirea", a explicat Maia Sandu.

 

Mai multe articole despre:
Republica Moldova Maia Sandu