Doi eurodeputați PSD au votat împotriva unei rezoluții care critică Rusia
Doi europarlamentari PSD au votat împotriva unei rezoluții care critică Rusia. Rezoluția a fost adoptată cu o majoritate clară de Parlamentul European.
Europarlamentarii PSD Doru-Claudian Frunzulică și Maria Gabriela Zoană au votat împotriva unei rezoluții care precizează că Rusia nu mai poate fi considerată un „partener strategic”, că UE trebuie să fie pregătită sa adopte sancțiuni suplimentare și că Moscova trebuie să restabilească integritatea teritorială a Ucrainei.
Andi Cristea, Claudia Țapardel, Dan Nica și Maria Grapini se aflau la rândul lor pe lista celor care au votat împotrivă. Ulterior, şi-au schimbat votul. Cei patru apar la „Corecţii”, notează Sorin Ioniță, de la Expert Forum.
De menționat că europarlamentarii PSD au votat împotriva liniei dorite de grupul Socialiștilor și Democraților, din care fac parte în Parlamentul European. De remarcat în același timp că alți europarlamentari PSD au votat pentru susținerea rezoluției. Toți ceilalți europarlamentari români de la alte grupuri, cu excepția celor care nu au votat, au votat pentru susținerea rezoluției, care a fost adoptată în cele din urmă cu 402 voturi pentru, 163 împotrivă și 89 abţineri.
Împărțirea voturilor poate fi consultată pe site-ul Votewatch.eu.
Eurodeputații au căzut de acord marți asupra faptului că UE trebuie să rămână deschisă impunerii de sancțiuni suplimentare în cazul în care Rusia continuă să încalce dreptul internațional, notează site-ul parlamentului European.
Sancțiunile trebuie prelungite
Eurodeputații au remarcat că începând cu anul 2015 au apărut noi tensiuni între UE și Rusia, printre care intervențiile Rusiei în Siria, imixtiunea acesteia în țări precum Libia si Republica Centrafricană și acțiuni agresive continue în Ucraina. Se subliniază de asemenea sprijinul Rusiei pentru partide anti-UE și mișcări de extremă dreaptă și amestecul în procesele electorale și încălcarea drepturilor omului pe propriul teritoriu.
Având în vedere aceste încălcări ale dreptului internațional, eurodeputații subliniază faptul ca UE trebuie să fie pregătită să adopte sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, mai ales cele adresate anumitor persoane. Sancțiunile trebuie să fie proporționale cu amenințările reprezentate de Rusia, mai este menționat în text. În decembrie anul trecut, Consiliul a prelungit sancțiunile economice până la 31 iulie 2019.
Adresând împreună provocările globale
Rezoluția recomandă revizuirea actualului Acord de parteneriat și cooperare de către UE și limitarea cooperării cu Rusia la domenii de interes comun. Provocări gobale precum schimbăile climatice, secutiatea energetică, digitalizarea, inteligența artificială și lupta împotriva terorismului solicită o implicare selectivă, în opinia eurodeputaților.
Relații mai apropiate vor fi posibile numai dacă Rusia implementează integral așa-zisele acorduri de la Minsk privind sfârșitul războiului din Ucraina de est și începe să respecte dreptul internațional, este menționat în text.
Răspunsul în fața dezinformării
Eurodeputații condamnă campaniile de dezinformare și atacurile cibernetice ale Rusiei, în scopul creșterii tensiunilor cu UE și statele membre. Aceștia sunt profund îngrijorați că răspunsul UE la adresa propagandei și dezinformării este insuficient și ar trebui întărit, mai ales înaintea alegerilor europene din mai 2019. În acest scop, finanțarea și resursele umane alocate grupului operativ East Stratcom trebuie mărite semnificativ, spun eurodeputații.
Amenințările la adresa vecinilor
Parlamentul denunță violarea spațiului aerian și apelor teritoriale ale statelor membre, în special în regiunea baltică. Această încălcare a regulilor internaționale este o amenințare la adresa vecinilor Rusiei din Marea Neagră, Marea Baltică și din regiunile mediteraneene.
Nord Stream 2
Eurodeputații reiterează de asemenea îngrijorările referitoare la faptul că proiectul Nord Stream 2 poate amplifica dependența UE de resursele de gaze naturale rusești și amenința piața internă europeană.