Lucian Bode, după eșecul Schengen: Austria nu ne-a auzit soluțiile. La următorul JAI, din martie, revine subiectul aderării
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a făcut precizări, vineri, după eșecul Schengen. Oficialul a afirmat că soluțiile propuse de România și de Comisia Europeană „nu au fost auzite de Austria”, precum și că scenariul decuplării de Bulgaria nu a existat pe masa Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi de la Bruxelles.
„Aceste soluții le-am propus mai întâi austriecilor, ministrului Gerhard Karner, în cele două întâlniri pe care le-am avut la Viena, pe 23 noiembrie, respectiv pe 5 decembrie. Din păcate, soluțiile noastre nu au fost auzite, nu au spus că nu sunt de acord cu ele, vorbesc de plan de acțiune, de colaborare polițienească, de acțiuni comune la frontieră, de preluare migranți pe Regulamentul Dublin, vorbesc de planul de acțiune prezentat tot pe data de 5 de către Comisie, plan de acțiune care a fost puternic susținut de România și a venit la propunerea Austriei. Eh, toate aceste soluții, din păcate, nu au fost auzite de Austria, nici soluțiile noastre, nici soluțiile Comisiei, așa că suntem în situația pe care o cunoașteți”, a declarat Lucian Bode, vineri, la București.
Referitor la posibilitatea de a primi o nouă șansă, el a explicat: „Regulile sunt foarte clare. O decizie de aderare a României la spațiul Schengen poate fi luată doar în Consiliul Justiție și Afaceri Interne, secțiunea Afaceri Interne. Următorul consiliu ordinar, Consiliu JAI, este programat pentru luna martie”.
„Dacă până atunci va exista un consiliu extraordinar și Președinția în exercițiu, cehă, a Uniunii, Președinția viitoare, suedeză, de la 1 ianuarie, va agrea împreună cu Comisia, împreună cu statele candidate, și aici mă refer la România și Bulgaria, să introducă pe ordinea de zi acest punct, în înțelegerea Serviciului Juridic al Comisiei nu este nevoie să parcurgem toate procedurile parcurse deja, ci efectiv este nevoie de un vot și de unanimitate”, a continuat Lucian Bode.
Ministrul susține că scenariul decuplării de Bulgaria „nu a existat pe masa Consiliului JAI de ieri”.
Cât pierde România lunar în afara Spațiului Schengen
România pierde lunar o sumă uriașă de bani din cauza problemelor cauzate de neapartenența la Spațiul Schengen.
Un om de afaceri român atrage atenția asupra acestei probleme. Președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, Răzvan Nicolescu, susține, în baza unei analize realizată de o companie de consultanță, că fiecare lună de întârziere în aderarea României la Schengen înseamnă minimum 200 de milioane de euro mai puțin la Produsul Intern Brut al țării.
„Se va întâmpla astăzi. Eu sunt în continuare optimist. Am văzut cu toţii zilele trecute discuţiile, inclusiv cele publice. Mi se pare că doi lideri din Austria, cancelarul şi ministrul de interne, practic încearcă să ia ostatice toate valorile şi principiile Uniunii Europene de când s-a fondat Uniunea Europeană şi nu să nu mai respecte nimic, pentru că aşa vor ei. Eu nu cred că lucrurile vor rămâne aşa. Din punct de vedere economic eu cred că Schengen este şi o chestiune economică sau este, poate în primul rând o chestiune economică. Este o chestiune şi de respect pentru 30 de milioane de cetăţeni români şi bulgari. Dar este o problemă economică şi dacă nu conştientizăm acest lucru, trebuie să mergem în toate punctele noastre de trecere a frontierei către vest şi să vedem acolo tiruri care stau zile întregi ca să treacă punctul de trecere a frontierei. Şi sunt kilometri de tiruri", a menţionat Nicolescu, într-o conferinţă de presă.
În același context și președintele Consiliului Național al IMM-urilor susține că și transportatorii care stau la vamă cu zilele sunt afectați. El susține că există un cost pentru fiecare transport de minimum 200 de euro în plus, din cauza neintrării României în Schengen.