MENIU

Iohannis: Cea mai mare nemulțumire a mea - modul în care Parlamentul tratează cererile justiției

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți seară, în cadrul unei conferințe de presă, la Palatul Cotroceni, cu ocazia prezentării bilanțului primelor 100 de zile de mandat, că cea mai mare nemultumire a domniei sale, în această perioadă, este "modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justiției, dar și faptul că promisiunea de a face mai simple procedurile, care privesc încuviințările cererilor justiției, nu a fost onorată, încă, de partide". Iohannis a subliniat faptul că, "în politică, dacă ai greșit grav, demisionezi", adăugând că "ultimele evoluții din Parlament, în care anumite cereri au fost respinse, nu ne ajută absolut deloc".  

"Au trecut primele 100 de zile din mandatul meu de presedinte. Unii se intreaba de ce nu am vorbit mai mult in aceasta perioada, de ce nu am eu prima reactie la orice Breaking News, de ce nu critic zilnic alti politicieni: foarte simplu, pentru ca nu aceasta este rolul unui presedinte si pentru ca aceasta a fost prima mea promisiune: alt mod de a face politica. Mai putine vorbe de dragul vorbelor si mai multa actiune. Aceste 100 de zile au fost despre valori si despre modul in care pot sa ne transforme viata.

Este un proiect de vindecare pentru tara care cere o conditie simpla: sa ne vedem fiecare de treaba cu responsabilitate. Am zis ca voi fi un presedinte mediator, dupa ani de zile de conflict permanent, am asezat la masa partidele politice. Unul dintre rezultate a fost semnarea acordului pentru marirea bugetului Apararii. Va spun limpede: eu nu ma joc cu legile tarii noastre si nu folosesc aceasta prerogativa a presedintelui nici ca sa ma rafuiesc cu cineva si nici ca sa raspund la un interes particular. Nu promulg legi care nu respecta principii constituționale.

Am auzit si intrebarea de ce face presedintele atatea vizite externe, de ce nu sta acasa cu ochii pe televizor sau partide. Pentru ca politica externa este un atribut fundamnetal al presedinetelui si pentru ca o politica externa si eficienta inseamna un stat puternic si eficient pentru cetatenii sai. În aceste 100 de zile, Romania a inceput sa isi recastige respectul si credibilitatea in marile capitale europene si din lume (...) Promisiunea mea este ca voi merge in cat mai multe locuri in care traiesc comunitati mari de romani.

O misiune care nu trebuie scrisa formal intr-un text de lege, ci simtita. Sunt evenimente la care am participat, locuri pe care le-am vizitat tocmai din acest motiv. Stiu ca exista asteptari mari si pentru alte zone. Nu toate proiectele au putut incepe concomitent si ma refer la organizarea Consiliului Consultativ pentru Diaspora. Inainte de a ridica o constructie, este nevoie de o fundatie solida la care am lucrat in aceste 100 de zile.

Acestea sunt directiile de principiu si actiune pe care le voi pastra in perioada urmatoare. Finalizarea reformei institutiilor politice (...) Voi continua seria intalnirilor externe, in spiritul aceleiasi politici la baza careia stau parteneriatul strategic cu SUA, apartenenta la NATO si la UE. In lunile urmatoare voi finaliza strategia naționala de aparare, pe care o voi prezenta Parlamentului.

Cea mai mare nemultumire a mea, in aceasta perioada, modul in care Parlamentul continua sa trateze cererile justitiei, dar si faptul ca promisiunea de a face mai simple procedurile, care privesc incuviintarile cererilor justitiei, nu a fost onorata inca de partide. Inseamna un pas inapoi in recâștigarea increderii publice, iar efectele depasesc momentul unui vot (...) In politica, daca ai gresit grav, demisionezi.

Inteleg si dorinta unora de actiuni rapide si radicale pe termen scurt. In democratie insa nu poti rezolva un abuz prin alt abuz si nu poti schimba comportamente cu forta. Cine nu invata din lectiile istoriei este condamnat sa repete trecutul si nu poate construi un viitor. Schimbarea clasei politice este un proces de durata care acum cateva luni parea imposibil, in timp ce, astazi, e deja inceput. Rezistenta la schimbare e primul semn ca aceasta se intampla. Daca ramai consecvent unor principii chair si atunci cand circumstantele te imping a le incalca, in cele din urma, vor prevala principiile.

Daca ramai ferm respectarii Constitutiei, aceasta va prevala. Romanii trebuie sa stie ca reperul meu este litera si mai ales spritul Constitutiei, preocuparea mea este sa fac ce am spus ca fac. Conduita mea este cea pe care deja o cunoasteti si singura directie este viitorul pe care il cream impreuna", a declarat Klaus Iohannis.


Răspunsuri la întrebările jurnaliștilor:


Au existat obiective neatinse pentrua ceste prime 100 de zile?

"Faptul ca Parlamentul si partidele inca nu au realizat ce au promis este o inca nerealizare.

In ce relatii sunteti cu Traian Basescu? V-a anuntat ca se muta la Scorvistea?

Nu m-am intalnit cu fostul președinte si nu i-am solicitat absolut nimic. Constatam ca fostului presedinte ii prieste pensia. E foarte vocal si postac. Ii doresc sa fie sanatos.

Au existat critici pe Facebook, cum s-a ajuns la aceste critici?

Orice om este supus greselii si daca fanii mai ma critica si au dreptate, incerc sa ma indrept. Dar în privinta lobby-ului, nu are nimeni dreptate.

Considerati intemeiate temerile ca se face abuz de arestari?

Romania se afla intr-o faza foarte intensa de combatere a corupției. Vedem si dumneavoastra si eu aproape zilnic noi si noi politicieni acuzati de diferite lucruri ceea ce ne duce cu gandul la o intrebare: cum de au stat atatia ani in spatiul public si nu a venit nimeni sa verifice aceste chestiuni. Bine ca se intampla si acum. Iese la suprafata tot ce a fost mai rau si mai urat in politica romaneasca.

Despre numirea lui Eugen Teodorovici în fruntea Ministerului de Finanțe

Faptul ca Parlamentul este criticat si cu faptul ca un senator e propus ministru eu cred ca aceste lucruri nu au mare lucru in comun. Trebuie sa vedem care este rolul Parlamentului si unde se considera ca putea sa actioneze altfel si este criticat si de societatea civila si de mine. Membrii Guverului sunt propusi de catre prim-ministru care isi insușeste politic aceasta propunere. Eu nu vad ce sens are avea o respingere daca nu exista motive temeinice care tin de mine. Daca cel propus nu convine politic, atunci si-l însușește prim-ministrul.

Aveti de gand sa va mai consultati cu partidele pe justitie?

Consultari cu partidele voi avea cu siguranta. Dupa sarbatori voi propune partidelor o noua serie de consultari.

Nu cred ca isi imagineaza cineva ca de astazi pe maine se schimba tot. Nu se schimba asa lucrurile. Pana la urma lucrurile se vor corecta. Sunt optimist.

Despre Schengen

Exista sanse, insa nu certitudini, ca in viitorul apropiat aceste chestiuni se pot rezolva. Insa, ultimele evolutii din Parlament in care anumite cereri au fost respinse nu ne ajuta absolut deloc.

Sustineti ridicarea MCV?

Am sustinut si sustin ridicare MCV-ului pentru Romania si la Bruxelles exista deja la foarte multe personalitati relevante concingerea ca MCV-ul trebuie sa se finalizeze in aceast mandat al CE. Se va renunta gradual.

Cand va veti muta in Vila Lac 3? Ati grabit acest proces prin mutarea lui Traian Basescu?

Statul roman nu mi-a pus, dupa 100 de zile de mandat, la dispoziție reședinta oficiala a presedintelui Romaniei.

Despre noul sef al SIE

Cu siguranta, in urmatoarele luni, voi face o propunere pentru SIE.

Cand veti avea propriul Guvern?

Guvernul nu s-a schimbat in esenta (...) Ma refer la fostul ministru de Finante. Nu astept de la acest Guvern sa devina mai eficient, cand va veni insa alt Guvern este o intrebare care trebuie pusa, in esenta, partidelor politice si in Parlament. Eu nu am de gand sa preiau rolul Opozitiei. Eu raman si ma rezum la rolul de presedinte.

Despre reacția ambasadelor în cazul Șova

Ambasadorii nu sunt un fel de politicieni veniti in Romania ca sa ii luam la gramada. Ambasadorii reprezinta state. Exista in diplomatie cutume. Ce e bine si ce nu e bine sa spuna un ambasador. Nu este niciodata si in nicio circumnstanta rolul presedintelui sau al prim-ministrului sa raspunda in public unui ambasador indiferent ce spune un ambasador.

Sunteti si seful CSAT, ati avut vizite in Ucraina, in Moldova. Exista incercari ale Rusiei de a destabiliza decizii politice sau economice majore in Romania?

Trebuie sa fim conștienți ca statele care doresc sa isi extinda influenta gasesc intotdeuna agenti prin care incearca sa influenteze lucrurile. Aceste incercari in Romania nu au astazi succes.

Despre întâlnirea cu comandantul forţelor armate ale NATO, generalul Philip Breedlove

Am discutat cu generalul Breedlove chestiuni mai generale legate de pozitionarea NATO, de comandamentul de divizie, insa nu am dorit sa intru in discutii detaliate tehnice, lasand aceastea intre militari si intre tehnicieni.

Vă mai doriti un Guvern al dumneavoastră?

Cred ca orice presedinte isi doreste un Guvern al lui. Este un Guvern cu care poate sa lucreze efectiv si formal si informal in toate problemele care privesc statul. De exemplu: mi-as fi imaginat ca un Guvern, care ar fi dorit sa lucreze cu mine, inainte de a prezenta modificari la Codul Fiscal, vine la mine, le discutam si vedem cum le putem pune in practica. Ori acest lucru nu s-a întâmplat, ca si in alte chestiuni. Guvernul a considerat sa mearga mai departe fara sa se consulte cu presedintele. Un Guvern care doreste sa lucreze cu presedintele informează pe presedinte in chestiuni care sunt importante pentru tara.

Despre acțiunile ANAF

Din pacate, trebuie sa constat ca exista tendinta de a lucra ca pendulul, dintr-o extremă în cealalta. Ba avem situatii in care Fiscul nu se ocupa de aceste chestiuni, ba aveam situații in care Fiscul se ocupa de detalii care nu cred ca merita atata atentie.

Cum vedeti instituția primei doamne?

Institutia Primei Doamne cred ca inca nu isi gaseste loc in Romania. Ar trebui sa existe o dezbatere publica pe aceasta tema, daca romanii isi doresc sau nu acest lucru. Dar prima doamna a mea, sotia mea, imi face onoarea sa ma insoteasca peste tot, unde este posibil.

Marian Vanghelie a afirmat ca avea acces la dumneavoastră prin Rares Bogdan. Ați discutat cu cei doi?

E treaba PNL daca face alianța cu unii sau cu altii. Sper să fie inspirat cand le face. In ceea ce îl privește primarul sectorului 5, vreau să va spun ca nu l-am întâlnit niciodată pe domnul Vanghelie, nu are nicio cunostință comună cu mine, prin care ar ajunge la mine și toata povestea, eu am vazut-o ca pe o chestiune hilară. Daca vreti sa va dau un răspuns ultra sec: nici vorbă!", a conchis șeful statului.

 

Mai multe articole despre:
bilanţ conferinţă de presă Klaus Iohannis