MENIU

Legile Justiției, respinse în bloc și de procurorii DIICOT

Procurorii DIICOT, împotriva proiectelor de modificare a Legilor Justiţiei. Decizia a fost luată în cadrul Adunării Generale a anchetatorilor antimafia. Hotărârea a fost trimisă plenului CSM, care urmează să dea un aviz în acest caz.

Reforma Justiției a stârnit revoltă în rândul procurorilor DIICOT. Aceștia se declară împotriva schimbării legilor Justiției mai ales că, spun ei, nu există o expunere de motive consistentă care să vină și să susțină modificările propuse.

O altă problemă indicată de procurori se referă la incoerența procesului de dezbatere și consultare a magistraților. Pe de altă parte, un alt motiv pentru care procorii nu au fost de acord este faptul că modificările nu s-ar alinia la exigentele standardelor europene si aceasta hotarare a adunarii generale din DIICOT vine dupa ce judecatorii și procurorii din mai bine de 100 de instanțe și parchete din toata tara s-au plans de acelasi lucru

Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), care s-a întrunit marţi, s-a pronunţat împotriva modificărilor propuse la legile justiţiei, invocând, între altele, absenţa unei expuneri de motive consistente şi incoerenţa procesului de dezbatere şi consultare profesională a magistraţilor cu privire la normele-cadru care le reglementează activitatea, anunță news.ro.

În urma votului, "larga majoritate" a procurorilor s-au pronunţat împotriva modificărilor propuse prin proiectele transmise de Consiliului Superior al Magistraturii, invocând absenţa unei expuneri de motive consistentă şi de natură să susţină modificările esenţiale propuse, incoerenţa procesului de dezbatere şi consultare profesională a magistraţilor cu privire la normele-cadru care le reglementează activitatea, faptul că valurile succesive de consultări iniţiate de diferiţi factori ai deciziei politice din ultimii doi ani au generat o percepţie de precaritate a procesului de modernizare legislativă a sistemului judiciar.

De asemenea, Asociaţia Procurorilor din România a solicitat, marţi, Consiliului Superior al Magistrafurii avizarea negativă a noului proiect de modificare a legilor Justiţiei, arătând, într-un punct de vedere transmis CSM, că aceste propuneri legislative "modifică substanţial arhitectura sistemului judiciar şi pot afecta independenţa justiţiei".

Şi Forumul Judecătorilor din România a anunţat că adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor "resping pe bandă rulantă" modificările esenţiale din proiectele depuse la Camera Deputaţilor privind legile justiţiei, considerate "retrograde, scrise în mare grabă, cu vizibile necorelări şi lacune".