Legea salarizării. Care va fi cel mai mare salariu de bugetar. Cât va primi preşedintele ţării
Salariile de bază ar putea creşte cu până la 42% în următorii 4 ani, iar cea mai consistentă majorare este prevăzută pentru asistenţii sociali. Informaţiile apar în noua lege unică a salarizării, elaborată de Guvernul Cioloş. Astfel, salariul minim ar creşte cu cel mult 100 de lei în următorii 4 ani, până la 1.350 de lei. Impactul net al aplicării legii va fi de 8,5 miliarde de lei, se mai arată în proiect.
Raportul dintre cel mai mic salariu de bază şi cel maxim în sistemul de stat va fi de 1 la 15. Astfel, niciun angajat la stat nu va câştiga mai puţin de 1.350 de lei lunar. Salariul maxim va fi de 20.250 de lei şi îi va reveni preşedintelui României.
Cel mai bine vor fi plătiţi demnitarii, care vor avea un câştig mediu - adică salariu de bază şi alte venituri - de aproximativ 12 mii de lei.
Urmaţi de bugetarii cu funcţii specifice, cu circa 10 mii de lei şi de diplomaţi, cu 9.300 de lei. În Justiţie, câştigul mediu va ajunge la 8.000 de lei. Funcţionarii publici din administraţia centrală şi cadrele universitare vor câştiga în medie, aproape 5.000 de lei. Cele mai mici câştiguri medii vor fi în asistenţă socială - 2.132 de lei, după ce aici va fi acordată cea mai consistentă majorare a salariilor de bază în următorii patru ani.
Proiectul mai prevede că vor fi îngheţate, până în 2020, indemnizaţiile de şedinţă ale consilierilor locali şi judeţeni şi majorarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Documentul precizează care sunt, în valori nominale în lei, salariile pentru fiecare funcţie, grad sau treaptă profesională. Astfel, vor fi eliminate situaţiile în care persoane nou angajate şi persoane cu vechime în muncă au acelaşi salariu de bază, din cauza creşterii salariului minim pe economie.