Lecţie de laşitate: de ce au fugit PNL şi PSD de Primăria Capitalei
PNL şi PSD şi-au bătut joc de bucureşteni şi au refuzat să preia, interimar, fotoliul eliberat-forţat de Sorin Oprescu, deşi, în public, vorbesc despre câştigarea Primăriei Capitalei ca despre marea redută a alegerilor locale. Blatul dintre cele două mari partide a fost condimentat cu momente penibile.
Primăria Capitalei era în situaţia în care un viceprimar (PNL) a demisonat, iar altul (PSD) a refuzat funcţia de primar interimar. PentRU a acoperi fuga de răspundere, PSD şi PNL au pus de un blat politic. Mai întâi, cele două partide l-au votat cot la cot pe Dan Ştefănel Marin (UNPR) pentru funcţia de viceprimar, în locul lui Cornel Pieptea. Astfel, s-a ajuns ca un partid cu doar trei consilieri locali din 53 (UNPR) să dea un viceprimar. Apoi, proaspătul viceprimar a fost ales, din nou cu voturile cumulate ale PSD şi PNL, în funcţia primar-interimar al Capitalei.
„În tot anul 2015, noul Primar interimar al Bucureştiului a avut o singură intervenţie în Consiliul General, trei minute în aprilie“, spune Nicuşor Dan, omul care a urmărit atent activitatea Primăriei. Liberalii au văzut altceva. „Consilierii PNL au înţeles să renunţe la orgolii sau calcule politice şi au găsit o soluţie pentru ca Primăria să funcţioneze“, a spus Cristian Buşoi, unul dintre posibilii candidaţi PNL la Primăria Capitalei la alegerile de anul viitor.
Simulacrul încă nu ajunsese la final. Odată cu alegerea lui Dan Ştefănel Marin ca primar interimar, funcţia de viceprimar (în care fusese ales cu câteVa minute înainte numai ca să poate fi apoi propulsat ca primar interimar) a rămas din nou vacantă. Aşa că s-a trecut la alegerea unui nou viceprimar. A candidat şi a fost votat în unanimitate Cornel Pieptea, exact omul care cu câtvea ore înainte îşi anunţase demisia din funcţie „din motive personale“. Aşadar, PNL şi PSD au ocolit legea, au scăpat de răspunderea de a numi un primar interimar şi, în final, au rămas cu aceIaşi viceprimari. În continuare, tot PSD-PNL vor asigura majoritatea în Consiliul General, numai că în faţă va fi scos Marin Ştefănel Dan.
De ce fug de răspundere
Marea problemă a PrimărieI Capitalei rămâne RADET-ul. Regia are datorii uriaşe, iar bucureştenii riscă să rămână fără apă caldă şi căldură în această iarnă. „În mod cert suntem preocupaţi de tot ce se întâmplă cu RADET-ul, cu ELCEN-ul. Sunt într-o situaţia critică“, recunoştea Alina Gorghiu la Adevărul Live. Cât timp Primăria a fost condusă de Sorin Oprescu, pierderile au mai fost compensate din ajutoarele financiare venite de la Guvern. Însă premierul Ponta nu mai pare dispus să sprijine o Primărie fără primar PSD. „Nu e normal ca bani de la întreg bugetul de stat să meargă numai la bugetul Consiliului General“, a spus Ponta, marţi seara, la Antena 3. „ La partidele reprezentative din Consiliul General trebuie să se uite bucureştenii la iarnă, când nu vor avea căldură în calorifere, sau când vor aştepta cu zecile de minute autobuzele în staţii“, a spus Nicuşor Dan, cu trimitere la faptul că regia de transport public (RATB) este cam în aceeaşi situaţie financiară cu RADET-ul.
Sursa: adevarul.ro
Sursa: adevarul.ro