MENIU

Klaus Iohannis, interviu la Realitatea TV: Nu m-a trădat nimeni. Toate rezultatele sunt foarte bune

Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a acordat un interviu, în EXCLUSIVITATE, pentru Realitatea TV, jurnalistului Octavian Hoandră, în care a vorbit atât despre susținătorii campaniei sale electorale, despre rezultatele obținute în județe, în urma primului tur de scrutin, cât și despre dezbaterea cu Victor Ponta. Iohannis l-a criticat aspru pe contracandidatul său pentru modul în care au fost tratați cetățenii români din străinătate, care au dorit să voteze, și pentru situația actuală în care se regăsește economia românească.  

Dacă un politician vrea să aibă oameni lângă el, atunci trebuie să performeze și acei oameni să își dorească ei să vină alături de politician, nu invers

”Să știti că alături de mine au venit oameni foarte valoroși și am făcut aceste anunțuri pe Facebook, însă nu am vrut să fac mare tam-tam, pentru că oameni valoroși,  care au zis că mă votează, au făcut-o din convingere și fiindcă am o viziune care, cu siguranță, e pe placul lor. Nu am dorit să epatez cu aceste lucruri și nu am dorit să folosesc imaginea unor români, care, fără niciun sprijin din partea domnului Ponta, s-au realizat și ne amintim de acea fază când domnul Ponta s-a folosit de Simona Halep, pentru a-și aduna like-uri pe pagina de Facebook. Chiar i-aș recomanda lui Victor Ponta să nu mai meargă nici la meciurile de fotbal, nici la meciurile de tenis pentru că le aduce ghinion și pierd imagine sportivii noștri, fiindcă nu așa se face. Dacă un politician vrea să aibă oameni lângă el, atunci trebuie să performeze și acei oameni trebuie să își dorească ei să vină alături de politician, nu invers”. 

Nu m-a trădat nimeni. Toate rezultatele sunt foarte bune

”În opinia mea, schimbarea trebuie să fie foarte profundă. Eu nu vorbesc aici de o schimbare care duce doar la schimbarea președintelui sau la schimbarea unor politicieni. Eu vorbesc de schimbări în sistem, trebuie să schimbăm felul în care se alege Parlamentul, trebuie să schimbăm dimensiunea Parlamentului (aproape 600 de parlamentari, aproape cât Parlamentul European). Trebuie să revenim la un Parlament mai mic, mai eficient, care își câștigă respectul cetățenilor. Trebuie să schimbăm legea care stabilește cum se finanțează partidele politice, la fel trebuie să schimbăm legea prin care se schimbă finanțarea campaniilor electorale. Dacă reușim să implementăm toate aceste schimbări, în timp, se schimbă percepția oamenilor, se schimbă nivelul de așteptare și atunci partidele vor fi obligate, pentru a rezista, să devină mai performante, mai transparente, mai curate și atunci se va produce schimbarea politică, sub presiunea votului. Vorbeați de oameni care ”m-au trădat”. Nu m-a trădat nimeni. Am avut ieri o întâlnire regională la București cu responsabilii de județele din sudul României. Astăzi, la Cluj, am avut o întâlnire cu responsabilii din Ardeal și Banat și lucrurile sunt foarte clare. Toate rezultatele sunt foarte bune. Am luat fiecare caz în parte și pot să vă spun clar: nu există trădători. Există județe cu rezultate bune, unde trebuie să fie consolidate, există județe cu rezultate slabe, unde trebuie să schimbe abordarea. Am discutat-o și fiecare știe ce are de făcut. Să nu creadă cineva că noi doar stăm să așteptăm să treacă două săptămâni și repetăm. Nu”.

O să am grijă să îl provoc la negociere pe Victor Ponta

”Eu o să am grijă să existe o întâlnire între noi, dar nu așa impusă de către contracandidat. Situația pe care o avem e total aiurea. Nu a existat nicio negociere cu echipa mea. Fiindcă așa cum a vrut echipa domnului Ponta nu se poate, să stabilească și unde și când și tema. Aceste lucruri, în lumea civilizată, se negociază. Am făcut și noi o propunere, pentru că, după părerea noastră, media națională nu sunt doar televiziunile, sunt si ziarele, internetul,radioul. După părerea mea, o dezbatere atât de importantă trebuie să fie făcută pe o platformă unde toată lumea are acces. O să am grijă să îi provoc la negociere, să găsim un format comun”.

”Eu sunt convins că se poate. În Sibiu am arătat cum se poate dezvolta o comunitate, într-un mod care nu a fost gândit posibil în România. Am demonstrat că se poate, dar este nevoie de viziune, de munca multă și atunci se poate. Am demonstrat în Sibiu”.

Este o jenă publică ce s-a întâmplat la secțiile de votare din diasporă

”Cred că este o catastrofă, cea mai mare umilință la care au fost supuși cetățeni români de propriul stat. Este o jenă publică ce s-a întâmplat la secțiile de votare din diasporă. Am multe cunoștințe, mulți prieteni peste tot în lume care de la început mi-au sesizat că lucrurile merg prost și din prost, au mers mai prost. Au fost oameni care s-au dus 800 de kilometri ca să ajungă la o secție de votare, ca să mai stea acolo cinci ore până când intră la secția de votare. Au fost alții care s-au dus sute de kilometri, asta a fost la Munchen, și au stat șase ore la coadă și nu au apucat să voteze pentru că li s-a închis poarta în nas. Este incalificabil acest dispreț al Guvernului Ponta pentru cetățenii români din diasporă. Este un dispreț care, inițial, am crezut că vine dintr-o neglijență sau dintr-o proastă capacitatea adninistrativă. Între timp, văzând și rezultatele din diasporă, exemplu, am mențional Munchen, aici domnul Ponta a luat cinci la sută, eu am luat 70 la sută. Între timp, oamenii își pun întrebarea dacă această abordare a fost o eroare sau poate, ar fi foarte grav, doar oamenii își pun întrebarea, a fost o intenție a Guvernului de a preveni votarea în diasporă”.

 Mai este cale lungă până când în România vom avea un capitalism de tip occidental

”Este nevoie de o schimbare de sistem. Trebuie să schimbăm președintele, trebuie să schimbăm Parlamentul, trebuie să schimbăm Guvernul, trebuie să îi schimbăm pe acei funcționari puși pe criterii politice, care sunt incompetenți. Trebuie să schimbăm partidele în interiorul lor, trebuie să schimbăm modul de abordare a economiei. Am ajuns la un capitalism de cumetrie și mai este cale lungă până când în România vom avea un capitalism de tip occidental. Este evident că o parte esențială din această schimbare pe care vreau să o induc ține de economia românească. Economia nu funcționează. Acest lucru se datorează și modului în care a evoluat România în ultimii 25 de ani, dar acum, foarte concret, ține de ineficiența Guvernului Ponta. Atât de simplu este, pentru că, de bine, de rău, România ieșise din criză și iată că suntem înapoi în reticență tehnică. Este nevoie de o nouă abordare, de o legislație adoptată secolului XXI, este nevoie să înțelegem că nu putem să schimbăm legislația în fiecare lună și să așteptăm de la investitori să fie foarte fericiți. Este nevoie de o nouă abordare. Noi în ultimii 25 de ani, am încercat, în România, mereu să avem o economie funcțională aplicând reforme în pași mici, ori această reformă, în pași prea mici, ne-a dus la ce am spus mai înainte, în loc să ajungem la capitalism de tip occidental, care este bun și pentru oameni și pentru firme, și pentru societate, am ajuns la capitalismul de cumetrie, care duce la creșterea corupției, la ineficiență, la incompetență, la contracția economiei (...) Noi avem un Guvern care parazitează economia reală. Guvernul Ponta, dacă ați observat, în ultimele luni, promite și dă pomeni peste pomeni electorale (...) Vă amintiți când comuniștii aceia care ne-au condus, ne-au tot promis un viitor de aur? Nu sună tot cum așa?”.

Comisia Europeană, acum câteva zile, și-a exprimat, oficial, în scris, îngrijorarea pentru că România nu are nici măcar un draft de buget

”Vii să te lauzi că ai excedent bugetar, în condițiile în care aproape ai omorât economia țării, printr-un management fundamental defectuos și prin pomenile electorale promise? Și știți ce? Nici nu se vor realiza acele pomeni electorale și o să vedeți în 2015, o să avem iarăși creștere de impozite și taxe și asta nu o spun numai eu. Comisia Europeană, acum câteva zile, și-a exprimat, oficial, în scris, îngrijorarea pentru că România nu are nici măcar un draft de buget. Adică, pe românește, habar nu are ce vrea să facă în 2015 și există pericolul real să ajungem la un deficit de 2,8 la sută din PIB, față de 1,4 la care ne-am angajat și atunci, ce va face Guvernul? Iarăși, din lipsă de alte idei, pentru că este uin Guvern ineficient, va crește impozite, va crește taxe și nota de plată pentru toate aceste pomeni și pentru acest management defectuos o plătim noi, contribuabilii de rând”.