Klaus Iohannis, despre înfiinţarea unei Curţi Internaţionale pentru Crimele Terorismului
Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, marţi, un discurs la ONU în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale. Iohannis a arătat că trebuie să se facă mai mult pentru a combate terorismul.
"Terorismul reprezintă gradul cel mai înalt de crime împotriva indivizilor și a societăților. În opinia României, comunitatea internațională trebuie să facă mai mult pentru a combate terorismul cu instrumente juridice care includ dreptul penal internațional", a spus Iohannis.
El a precizat că, în acest context, România, susținută de Spania, a determinat un proces de reflecție privind posibila înființare a unei Curți Internaționale pentru Crimele Terorismului.
"Terorismul reprezintă gradul cel mai înalt de crime împotriva indivizilor și a societăților. În opinia României, comunitatea internațională trebuie să facă mai mult pentru a combate terorismul cu instrumente juridice care includ dreptul penal internațional. Luând în considerare acest obiectiv, România și Spania au determinat un proces de reflecție privind posibila înființare a unei Curți Internaționale pentru Crimele Terorismului.
Suntem pe deplin conștienți de dificultățile conceptuale și operaționale ale unei asemenea întreprinderi. Totuși, valorile care susțin această reflecție ce vizează consolidarea statului de drept în efortul nostru antiterorist multilateral, au șanse să genereze noi idei pentru dezvoltarea de instrumente juridice. Credem că acest proces de reflecție își are propriul merit, deoarece va alimenta dezbaterea privind consolidarea valorilor justiției și ale dreptului internațional. Aș profita de această oportunitate pentru a invita toate delegațiile interesate să se angajeze cu bună credință în discuțiile privind implementarea acestor valori în lupta împotriva terorismului.", a arătat Iohannis.
Șeful statului a subliniat că terorismul reprezintă o amenințare la adresa păcii, arătând că România susține non-folosirea dreptului de veto în Consiliul de securitate al ONU în cazul acțiunilor privind prevenirea crimelor de război.
"Reiterez susținerea României pentru inițiativa Franței și a Mexicului de a propune un acord colectiv și voluntar între membrii permanenți ai Consiliului de Securitate cu privire la non-folosirea dreptului de veto atunci când este nevoie de acțiuni pentru a preveni sau a încheia situații de atrocități în masă și crime de război la scară mare", a afirmat șeful statului în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.
"Simpla existență a unei astfel de entități este o amenințare manifestă la adresa păcii și a stabilității. Națiunile Unite trebuie să își reafirme unitatea în fața unei astfel de agresiuni amenințătoare. Consiliul de Securitate trebuie să acționeze ferm și să catalizeze acțiunea colectivă împotriva acestei amenințări flagrante la adresa păcii mondiale", a declarat președintele Iohannis, făcând referire la grupările teroriste din Orientul Mijlociu.